Увійти · Зареєструватися
 

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / На Стрітення Дніпропетровці вимагають перейменувати три вулиці!

Кілька десятків мешканців міста зібралося сьогодні під стінами міськради з прапорами України з вимогами перейменувати вулиці Косіора, Чубаря та Постишева.

МА «Арт-Вертеп» долучилась до мітингу під стінами міськради. Дуже символічно, що подія відбулась саме на Стрітення, найбільше українське свято в лютому. Свою публічну підтримку політично-громадських акцій в місті коментує Тимофій Хомяк: „З сьогодні в Україні співали: „Ой ти Зима наша біла, як жи ти нам надоїла” – проганяючи зиму а чи закликаючи весну, ми самі прокидаємось від зимового сну, який на мою думку триває з 2005 року. Виборовши перемогу, більшості з нас здалося, що далі наш „розумний батько”, „лідер нації” наведе лад зокрема і в ситуації з „історичною топонімікою”. Та не сталося так як гадалося, і в першу чергу провину я покладаю на нас самих. Це ми стали тими „противсіхами”, що обрали цю антиукраїнську владу. Тому „зиму проганяти”, треба разом зі своїми вадами - лінню і пихою, інертністю та байдужістю. І наша громадська позиція, політична активність надалі буде жвавіша. Я хочу щиро сказати своїм дітям, що зробив все можливе, аби вони гідно жили в своїй країні! Ми виходимо з криївок!)

Продовження святкування Стрітення – Закликання Весни у Дніпропетровську відбудеться сьогодні о 19-й в КультЦентрі „Арт-Вертеп” разом з музиками з „Вертепу”.

- 13 січня 2010 року київський апеляційний суд визнав цих особистостей винними в організації геноциду українського народу, - пояснює один з організаторів акції протесту Андрій Денисенко. - Уже не перший рік різні дніпропетровські організації звертаються до місцевої влади з проханням нарешті виконати рішення суду, адже є правова основа того, щоб ці вулиці були перейменовані. У жодній країні світу немає такого, щоб ім'ям злочинця, визнаного судом цієї країни, називалися вулиці!

Міняти назви потрібно не тільки зазначеним вулицях, а й десяткам інших, що носять назву комуністичних вождів - упевнені учасники мітингу. Але почати потрібно з цих трьох, адже Косіора, Чубаря та Постишева ще два роки тому український суд офіційно визнав організаторами голодомору

Згідно з матеріалами кримінальної справи, яку розслідувало СБУ, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Павло Постишев брали безпосередню участь у виконанні вказівок Сталіна з організації заходів, які стали причиною масового голоду. Дніпропетровці пропонують перейменувати вулицю Косіора в Бульварну (історична назва), вул. Постишева – назвати іменем льотчика Попкова, а вулицю Чубаря – на честь останнього дніпровського лоцмана Омельченка.

- Ми знайшли певне розуміння і серед чиновників, і серед депутатів міськради, - говорить Денисенко. - Це питання розглядалося на засіданні комісії з питання топоніміки і ця комісія прийняла рішення перейменувати ці три вулиці. Проект рішення навіть пройшов виконком і був вивішений на сайті міськради, але в останній момент був знятий з розгляду сесії.

Наступним логічним кроком стане перейменування міста, вважають учасники мітингу. Відомо, що Григорій Петровський, в честь якого названо наше місто, також є одним з організаторів голодомору в Україні.

Олександр Чиж, Тетяна Гонченко

 
 

Додав Chyzh 15 лютого 2012

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска