Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

 
Потік Інформація

Автори / Центр Візуальної культури / Відкритий лист до справи закриття Центру візуалуної культури при Києво-Могилянській академії

У понеділок, 12 березня президент НаУКМА Сергій Квіт, посилаючись на «аварійний стан будівлі», своїм наказом заборонив проведення заходів та виставок у Староакадемічному корпусі, де з жовтня 2008 року працює Центр візуальної культури. Попри «аварійність», у галерейних приміщеннях Староакадемічного планується розташувати бібліотечний архів. Отож, спочатку президент НаУКМА закрив виставку Центру візуальної культури «Українське тіло», потім – сам Центр, і врешті – цілий корпус, де ЦВК проводить заходи, оголосивши його «аварійним».

Того самого дня всесвітньо відомий соціальний філософ і теоретик культури, президент Інституту соціальних досліджень Славой Жижек виступив з листом на підтримку Центру візуальної культури НаУКМА. На сьогодні Жижек входить у топ-25 найважливіших публічних інтелектуалів світу за версією журналів Prospect Magazine (Велика Британія) і Foreign Policy (США).

У своєму листі до Сергія Квіта філософ відзначає важливість існування Центру як осередку критичної думки та альтернативного знання і просить президента НаУКМА повною мірою поновити роботу ЦВК. Насамкінець Славой Жижек повідомляє, що свій перший візит до Києва він планує в грудні цього року і збирається прочитати лекцію саме в Центрі візуальної культури НаУКМА.

Сьогоднішні санкції адміністрації Академії заблокували роботу Центру. Під загрозою не лише грудневий візит відомого філософа, але й ціла низка міжнародних виставок та заходів за участі іноземних гостей.

Нагадаємо, що 23 лютого Вчена рада Києво-Могилянської академії прийняла рішення про припинення діяльності Центру візуальної культури НаУКМА після проведення виставки «Українське тіло», присвяченої дослідженню тілесності в українському суспільстві, яку закрив президент НаУКМА Сергій Квіт.

У зв'язку з закриттям Центру візуальної культури при Києво-Могилянській академії колектив Мистецької аґенції "Арт-Вертеп" приєднується до числа тих, хто підписався під відкритим листом  авторства «Res Publicа Nowа» та закликає ректора, проф. Сергія Квіта, до відновлення роботи Центру і до повторного відкриття виставки "Українське тіло".

Старое здание Киево-Могилянской академии, местонахождение ЦВК, автор: Silin2005, источник: ua.wikipedia.org

Стара будівля Києво-Могилянської академії, місцезнаходення ЦВК, автор: Silin2005,
джерело: ua.wikipedia.org

Відкритий лист редакції «Партнерства вільного слова»

Варшава, 8 березня 2012 року

Шановному професору Сергієві Квіту,
президенту Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Шановний пане ректоре,
Висловлюємо здивування та занепокоєння у зв‘язку з рішенням університету про призупинення діяльності Центру візуальної культури. Ми просимо переглянути це рішення з огляду на добре ім‘я університету, а також турбуючись про забезпечення культури дискусії, якій так сприяє це місце.
Ми були гостями Центру на організованій нами конференції «Партнерство вільного слова» восени 2011 року з участю 35 редакцій інтелектуальних і культурних журналів білоруською, польською та українською мовами. Центр дав нам можливість для першої в історії зустрічі та відкритої дискусії ліберальних, консервативних і лівих журналів з цих трьох країн. Важливо відзначити, що редактори росереджувалися на аналізі й порівнянні нових загроз для свободи висловлення думок, які виникають в сучасному світі. Усі учасники конференції погодилися з однозначним засудженням істотного тиску, якого час від часу доводиться зазнавати творчому середовищу. У той же час, представляючи багато протилежних точок зору, ми дійшли згоди не погоджуватися з багатьох інших питань і продовжувати дискусію, вірячи в те, що рівень дискусій залежить передусім від можливості її продовження.
Тому ми звертаємося до Вас з питанням про майбутнє Центру візуальної культури й про можливість подальшого розвитку його діяльності, яку – просимо нам повірити – він провадить з користю для Вашого навчального знакладу.

Войцех Пшибильський, “Res Publica Nowa”
Лешек Яжджевський, “Liberte”
Ірина Магдиш, члена правління “Мистецької ради “Діалог”” (Львів)
Катерина Ботанова, “Коридор”
Марек Васілевський, “Czas Kultury”
Матеуш Люфт, “Kontakt”
Марек Лущина, “Bluszcz”
Лукаш Ясіна, “Kultura Liberalna”
Олександр Сич, “Історична панорама”
Тимофій та Людмила Хом'як, мистецька аґенція "Арт-Вертеп"

Джерело: http://eastbook.eu/ru/

Довідка:

В Києві 7 лютого відкрилася колективна виставка "Українське тіло". 18 сучасних українських художниць та художників визначили кордони та обмеження "українського тіла", його больові точки, способи сприйняття та інтерпретації. Серед учасників виставки: Анатолій Бєлов, Артур Бєлозьоров, Лада Наконечна, Оксана Брюховецька, Олександр Володарський, Вова Воротньов, Микита Кадан, Володимир Сай та багато інших. Примітно, що майже всі вони працюють в різних напрямках сучасного мистецтва. Володар головної премії PinchukArtCentre-2011 Микита Кадан спеціалізується на інсталяціях, художник Анатолій Бєлов відомий своїми роботами в жанрі стріт-арту, а засновник центру Labcombinat Артур Бєлозьоров - концептуальними композиціями на антибуржуазну тему.

Ідея виставки в Центрі візуальної культури - осмислити тілесний досвід існування в українському середовищі. Художники перетворили простір галереї в лабораторію, де випробовують почуття відвідувачів і провокують їх на міркування. Тут представлені скульптури, живопис, графіка, фотографії та відеоінсталяції. У своїх роботах художники демонструють різні прояви української тілесності.

Виставка "Українське тіло" - це спроба поглянути на український соціум як на середовище існування тіла й осмислити тілесний досвід існування у ньому. Досліджуючи матеріальні, культурні, ідеологічні та естетичні умови існування "українського тіла", митці галереї перетворили цей простір на лабораторію, де досвід проводиться над кожним з відвідувачів, випробуючи та проявляючи їхні когнітивні механізми, системи суджень та, взагалі, своє світобачення. 

Зліва на фото знаходиться скульптор Володимир Сай, який створив даний макет з шести курей. 

 
 

Додав Chyzh 20 березня 2012

Про автора

Мета Центру — розвинути міждисциплінарне середовище для аналізу пострадянського становища України на перетині мистецтва, знання і політики. Центр проводить наукові семінари, конференції, виставки, самоосвітні заходи, а також публікує власні видання.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска