Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Виставка «Мистецькі атрибути Великодніх свят»

 

29 березня 2012 року о 14.00 в Дніпропетровському Будинку мистецтв (приміщення колишнього кінотеатру «Червоногвардієць») відкривається виставка декоративно-прикладного мистецтва «Мистецькі атрибути Великодніх свят». Це друга виставка із циклу «Дивосвіт народного мистецтва».

Святкування весняного циклу календарних обрядів українців неможливо уявити без писанок, вишиванок, крашанок, мальованок. Це не тільки обов’язкові атрибути весняних свят і великоднього кошика, а і чудовий подарунок, весняна прикраса оселі. Декоративні мистецькі твори, якими можна безкінечно милуватися, надали митці із Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Підгороднього, Києва, Кіровограда, Верхівцевого, Кам’янця-Подільського, Петриківки та Дніпропетровського району.

В експозиції виставки представлені творчі роботи знаних майстрів: заслуженого майстра народної творчості Тетяни Гаркавої та Галини Назаренко (петриківський розпис),Андрія Пушкарьова, Олени Білової-Брайченко та Наталії Лавринець (писанкарство), Світлани Макаренко, Валентини Сухіної та Тетяни Дідоренко (традиційна українська вишивка), Миколи Чирви (соломоплетіння).

Основу виставки становлять понад 500 зразків писанкарства – своєрідного традиційного мініатюрного живопису українців. Загальновідомо, що з незапам’ятних часів у міфопоетичних традиціях багатьох народів яйце було найдавнішим символом життя. Саме тому воно стало атрибутом весняних культових народних обрядів, пов’язаних із пробудженням землі. У Коломиї, на Хортиці, на Львівщині (с.Доброгостів, с.Братківці) та в Канаді і Румунії (м.Сучава) писанці поставлені пам’ятники. На нашій виставці можна побачити роботи у різноманітних традиційних техніках: мальованка, писанка, дряпанка, різьбленка (це не весь перелік назв, що вживаються щодо великоднього яйця!), нетрадиційно декоровані яйця. В експозиції роботи учнів відомої школи дніпропетровського майстра писанки і витинанки Андрія Пушкарьова.

На виставці також представлені рушники та великодні серветки, вишиті як за традиційними зразками, так і за власними ескізами, українські ляльки, витинанки, зразки лозо- і соломоплетіння.

Частина учасників виставки – майстри, що навчають декоративно-прикладному мистецтву дітей: Ольга Родкіна (українська вишивка), Любов Мукасєєва (лозоплетіння), Наталія Авдєєнко (витинанка). Ольга Іващенко (писанкарство), Анна Поджаренко (писанкарство), Алла Буря (писанкарство).
Виставка буде працювати до Великодня. У рамках виставки заплановано проведення колективних екскурсій, майстер-класів, «круглого столу» тощо.



Дата проведения:  29 березня - 15 квітня

Место проведения: Дніпропетровський Будинок мистецтв (приміщення колишнього кінотеатру «Червоногвардієць») (Дніпропетровськ)

 
 

Додав Chyzh 29 березня 2012

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска