Увійти · Зареєструватися
 

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Маріанна Кіяновська / Сьогодні буде визначено переможця літературної премії "Великий Їжак"

Літературна премія «Великий Їжак»

 

25 травня у м. Жовкві у рамках проекту “Від великого до малого” буде визначено першого лауреата заснованої минулого року премії "Великий Їжак", якою буде відзначений автор найкращої української дитячої книги. Переможець отримає 10 000 грн.

 

Інтрига "Великого Їжака"- 2012 триває, але при цьому цьогорічний конкурс найкращих україномовних книг для дітей неухильно наближається до фіналу. Великого Їжака лауреатові вручатиме Голос Країни – Павло Табаков. У цьому, мабуть, є певна глибока символіка, адже український дитячий письменник, визначений з-поміж дев’ятки фіналістів (а це – Марина Павленко, Олекса Росич, Михайло Григорів, Василь Голобородько, Роман Скиба, Валентин Бердт, Юрко Бедрик, Сашко Дерманський, Дзвінка Матіяш) теж може вважатися "голосом країни", тільки у царині літератури.

 

Не випадково, отже, і те, що Назар Савко, бронзовий фіналіст "Голосу країни-2", вестиме урочисту церемонію вручення премії «Великий Їжак» поряд із Мар’яною Савкою – поетесою, чудовим автором і видавцем дитячих книг, а також одною із співзасновників премії. Але і це не все: на святі "Великого Їжака" співатиме також і Тарас Чубай, український рок-співак, композитор, фронтмен культового гурту "Плач Єремії", і Соломія Чубай, яка спільно з композиторкою Яною Іщук та Гич-оркестром готують спеціальну музичну програму «Скоромовка не для вовка» на вірші поета Григорія Чубая.

 

На церемонію вручення, щоби підкреслити її значущість для усієї України і підтримати громадянську ініціативу засновників премії, приїдуть члени комітету премії – журналіст, документаліст, оглядач часопису«Український тиждень», ведучий телевізійного каналу «ТВі» Юрій Макаров, віце-президент із навчальної роботи Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, професор Володимир Панченко, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, член президії Єврейської конфедерації України, головний редактор видавництва «Дух і літера» Леонід Фінберг. Одним із почесних гостей церемонії вручення буде Ярослав Годун – директор Польського інституту в Києві.

 

«Великий Їжак»  гарантує усім без винятку фіналістам участь у всеукраїнських письменницьких турах та можливість безпосередньо зустрітися з маленькими і не дуже маленькими читачами навіть у невеликих, віддалених від столиці містах і містечках -- наприклад, таких, як Макіївка на Донбасі. Крім того, "Великий Їжак" докладає всіх зусиль для налагодження міжнародних зв’язків і представлення найкращих українських дитячих письменників поза Україною: на цьогорічній Міжнародному книжковому ярмарку в Лейпцигу презентувався довгий список премії (30 книг), лауреат "Великого Їжака" поїде у Лейпциг.

 

Певна глибока символіка є і в тому, що премія всеукраїнського масштабу вручатиметься не в столиці, навіть не у Львові, а в райцентрі, невеликому містечку з населенням близько 20 000 чоловік.
Це – позиція організаторів, крок до вирішення ще одного принципового завдання проекту "Від великого до малого" – підняти інтелектуальний, духовний статус української провінції, повернути в райцентри та смт. книгарні, сприяти укомплектуванню у тому числі сільських бібліотек найкращими, найсучаснішими дитячими книжками українською мовою. І тому премія завжди вручатиметься у провінції – можливо, в Умані, може, у Коломиї, а може, в славному місті Ізмаїл Одеської області.

 

Літературна премія "Великий Їжак" є одною зі складових проекту "Від великого до малого", який намагається відстояти і забезпечити право українських дітей на добру книжку.

 

Гасло "Від великого до малого" значить: від великого письменника – до малого читача, від дорослого – до дитини, від столичного Києва – до малих містечок, до провінції, від "Великого Їжака" –  до "Малого Їжака". А ще "Від великого до малого" значить, що великі справи складаються із багатьох малих. Вручення премії "Великий Їжак" переможцеві 2012 року –велика радість для маленьких читачів, яку із дітьми всієї України розділять  присутні на церемонії вручення справді великі люди.

 

 

Відрадно, що у цій справі ми не самі. Організатори проекту "Від великого до малого" вдячні за підтримку Львівській облдержадміністрації, Львівській міській раді, Жовківській райдержадміністрації, Жовківській міській раді, МО "Дзиґа", Ходингу емоцій "!Fest", парку-готелю "Акварель".

 

Особлива подяка п. Анні Кісіль, Голові Світової ради культури Світового конгресу українців.

Інформаційна підтримка: УКРІНФОРМ, УНІАН.

 

 

Учасники прес-конференції:

  • Маріанна Кіяновська- письменник, перекладач, директор Літературної премії «Великий Їжак»;
  • Мар’яна Савка - поетеса, головний редактор "Видавництва Старого Лева";
  • Уляна Гнідець - Президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва,
  • а також Соломія Чубай, Яна Іщук та "Гич-оркестр".
     

Контакти: velykyi.yizhak@gmail.com

Довідка:

Літературна премія «Великий Їжак» – перша українська незалежна недержавна премія для автора найкращої сучасної україномовної книги для дітей, незалежно від його місця проживання та місця видання книги, заснована в жовтні 2011 року.

Засновниками премії є Громадська організація «Фундація соціокультурного розвитку» та Громадська організація «Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва».

Це всеукраїнський соціальний гуманітарний проект, який має низку культурних і просвітницьких цілей, зокрема – повернути сучасну україномовну дитячу книгу в українську провінцію і сприяти укомплектовуванню найкращими українськими дитячими книгами бібліотек у невеликих містах і селах.

Ми прагнемо привернути увагу співвітчизників до дитячої літератури. Водночас ми хочемо сприяти комерційному успіху книг, які утверджують традиційну для української літератури гуманістичну систему цінностей.

Щороку журі визначає дев’ять кращих сучасних дитячих україномовних книг, і серед них – найкращу українську дитячу книжку.

Засновниками передбачено максимально демократичний механізм висунення на премію книг для дітей, написаних українською мовою.

Премія унікальна за своєю концепцією: автори, чиї твори потраплять до «списку фіналістів», опиняться у центрі ретельно організованої інформаційно-рекламної кампанії, що поширюється на всі регіони України та, у співпраці зі ЗМІ та бібліотеками, охоплює дітей у сільській місцевості.

Структура Літературної премії «Великий Їжак» значною мірою повторює структуру кількох найвпливовіших премій, що забезпечує максимальну об’єктивність при виборі переможця. До Комітету премії входять знані в Україні, харизматичні особистості – Григорій Гусейнов, письменник, лауреат Шевченківської премії; Уляна Гнідець, президент Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва; Юрій Макаров, відомий тележурналіст; Володимир Панченко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Сергій Руденко, керівник інтернет-проекту “Буквоїд”; Мар’яна Савка, головний редактор “Видавництва Старого Лева”; Леонід Фінберг, головний редактор видавництва “Дух і літера”; Тарас Федюк, поет, лауреат Шевченківської премії, Маріанна Кіяновська (автор ідеї премії). Комітет щороку обирає новий склад журі премії.

До журі Літературної премії “Великий Їжак” сезону 2011-2012 року входять: Леся Демська (письменниця, старший науковий співробітник Інституту літератури АН України, голова журі сезону 2011-2012), Таня Щербачен­ко (письменниця, дослідник дитячої літератури), Іван Андрусяк (письменник, критик), Оксана Кротюк (письменник, працівник редакції журналу “Малятко”, журналіст), Оксана Приходько (творчий директор журналу для дітей “Жила”, журналіст), Тетяна Качак (доцент кафедри філології та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ), Маріанна Кіяновська (письменник, перекладач, директор Літературної премії «Великий Їжак»).

 
 

Додав ceny bab 25 травня 2012

Про автора

Маріанна Кіяновська — поетеса, перекладач, критик і літературознавець, координатор Львівського осередку АУП. Народилася у місті Жовква Львівської області. 1997 року закінчила Львівський національний університет (українську філологію).

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска