Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль Трипільська Толока у Легедзине / Трипілля - Живе!

28 липня уже вп’яте відбувалася трипільська толока у селі Легедзино, що на Черкащині. Мета такого заходу - спорудити двоповерхову хату та гончарню трипільського зразка, що існували п’ять тисяч років тому.

Цього року виконували внутрішні роботи у хаті та розмальовували гончарню. До праці міг залучитися кожен, була лише одна умова: не боятися забруднитися, оскільки завдання толоки полягає у замішуванні глини босими ногами, додаючи поступово полову та воду. Ця забава дуже сподобала як малим, так і дорослим. Після кількагодинного вимішування цю суміш передавали до хати, де вирівнювали стіни та стелю. Умільці, які не вперше беруть участь у цьому дійстві розповідають, що тут відпочиває і душа, і тіло. «Після толоки люди стають веселішими й активнішими», – розповідає казкар Сашко Лірник. «Це уже справжній ритуал», – додає він.

Незважаючи на те, що робота важка ще й проходить під палючим сонцем цілий день, ентузіасти не скаржились, а навпаки – співали й танцювали. До того ж, аби краще працювалося Сашко Лірник розповідав жарти та гуморески. А хто відчував, що «сили покидають його», мав змогу перекусити справжнім українським салом з чорним хлібом. Також усіх охочих пригощали кавунами.

Після виконання роботи учасники толоки взяли участь у майстер-класах з приготування куліша, виготовлення ляльок-мотанок та ліпки з глини. А надвечір жителі та гості села Легедзино насолоджувалися живою музикою гурту мандрівних дяків “Вертеп” та мали змогу подивитися фільми місцевого виробництва, кіностудії «Мальва».

До речі, цього року 14 жовтня у Києві відбудеться прем’єра повнометражного фільму «Казка про Чорного Козака» режисера Владислава Чабанюка за сумісництвом директора заповідника «Трипільська культура».

Автор: Вікторія Заїченко

 
 

Додав nady 29 липня 2012

Про автора

Традиційна трипільська толока відбувається у селі Легедзине (Черкаська обл.

Автори пов'язані с новиною

Гурт мандрівних дяків Вертеп , Лірник Сашко (Олександр Власюк)

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска