Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Форум видавців / Про Зонтаг та справжній сенс хвороби

Під час 19 Форуму видавців, 14 вересня, у Львові відбудеться дискусія "Хвороба як метафора", присвячена виходу українського перекладу книги Сьюзен Зонтаг, куди входять два есе "Хвороба як метафора" та "СНІД та його метафори" (видавництво Жупанського, перекладач Тарас Бойко).

Учасники дискусії: доктор медицини, професор, психолог Олег Чабан (Україна), доктор літературознавства, директор Інституту американської культури Гданського університету Марек Вільчинський (Польща), журналіст Валерій Панюшкін (Росія), ДіБіСі П’єр, письменник, лауреат Букерівської премії (Велика Британія), Олеся Островська, керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" і голова правління Фундації "Центр сучасного мистецтва". Модератор дискусії – Володимир Єрмоленко.


Відома американська письменниця і філософ померла від лейкемії, її останнє дослідження називалося "Дивлячись на біль інших". Есе "Хвороба як метафора" Сьюзен Зонтаг писала, коли їй поставили діагноз "рак молочної залози". Вона проаналізувала межі, до яких ми розвинули міфологію, що часто спотворює уявлення про хворобу та ізолює пацієнта. У "Хворобі як метафорі" вона розвінчує міфи і говорить про справжній сенс хвороби, яка протягом століть впливає на культуру людства. У "СНІДі та його метафорах" розглядаються метафори, пов’язані зі СНІДом, та йдеться про правду, вільну від вини, сорому і страху.


Під час круглого столу обговорюватимуть такі теми:

  • Роль і місце творчості Сьюзен Зонтаг у протистоянні сучасному обскурантизму, стигматизуючого важкі і невиліковні хвороби, відстоюванні цінностей свободи і прав меншин в умовах нових викликів, що постали перед світовою цивілізацією в кінці ХХ століття.
  • Якою мірою важка невиліковна (хронічна) хвороба є метафорою, присутній у культурі (на прикладах туберкульозу, раку, СНІДу), створює ауру обраності, знехтуваним, гріховності, якою мірою це корелює з цивілізаційної складової різних культур, зокрема у Східній та Східно-Центральній Європі?
  •  Соціальний фон хвороби – чи вдасться подолати шокуючу нерівність у боротьбі з хворобами, як рятувати тяжко хворих у бідних країнах, чи не виникне нова форма колоніалізму і расизму, що складається в преференціях для багатих, аж до створення за величезні гроші абсолютно індивідуальних комплектів ліків, призначених тільки одному конкретному геному (людині).
  • Психологічне тло хвороби – чи можна волею і бажанням подолати важку хворобу, чи варто працювати над власною ідентичністю і психічним рівновагою, щоб вилікуватися від смертельної хвороби, продовжити життя хворого.


Дискусія відбудеться в Дзеркальній залі палацу Потоцьких.

 
 

Додав nady 10 вересня 2012

Про автора

Форум видавців у Львові – це унікальний комплекс виставкових та ярмаркових заходів, мистецьких та культурних акцій, скерованих, перш за все, на сприяння творенню в Україні цивілізованого книжкового ринку та піднесенню престижу української книги в су

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска