Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ / Як на Калинівському ринку вірші читали...

На третьому міжнародному поетичному фестивалі «Merudian Czernowitz», що завершився у Чернівцях, відбулося 50 літературно-музичних заходів.

Cвято вражало своєю інтернаціональністю. До столиці Буковини приїхали поети з Німеччини, Австрії, Румунії, Польщі, Ізраїлю, Швейцарії… Завітав Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні доктор Крістоф Вайль. Він вручив високу державну нагороду - “Хрест за заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина” германісту і перекладачу із Чернівців, професору Петру Рихлу. Чимало праць Рихла присвячені німецькомовному поету, вихідцю із Чернівців Паулю Целану – саме його постаті і присвячено цей поетичний фестиваль, що має на меті встановлювати діалог між українськими та іноземними поетами.

Відомий сучасний літератор Юрій Андрухович вже третій рік поспіль є головним зірковим гостем фестивалю. Також він виступає тут і як перекладач. Цього року Андрухович перекладав двох поетів із Польщі та неординарного гостя із Данії – поета, який називає себе Нільсен.

Фестиваль чітко дотримується головної концепції: «Merudian Czernowitz» - це поетична прогулянка містом. Всі фестивальні заходи відбуваються по всіх Чернівцях: у найкращих міських кав’ярнях, у всіх домах національних меншин, у музеях… Цього року географія розширилася і до знаменитого Калинівського ринку. Туди вирушив поетичний десант, серед якого були Оксана Забужко і відомий письменник та радіожурналіст із Праги Ігор Померанцев. Поетична сцена була розгорнута прямо серед базару, отож багато торговців продавали свої товари, паралельно слухаючи високе мистецтво. Самі люди на Калинівському назвали це дійство «екзотикою серед базару».

Чи не наймасовішим за кількістю відвідувачів став вечір польської поезії. Вірші відомих сучасних поетів із Польщі Томаша Ружицького та Яцека Подсядла представляв і перекладав Юрій Андрухович. Як зізнався Андрухович «ВЗ», польську поезію йому значно легше перекладати, аніж, скажімо, вірші з англійської мови.

Серед поезії одного із польських авторів – Томаша Ружицького, є кілька присвят місту Львову, де жили його батьки. Але найбільш відомою книжкою Томаша Ружицького – викладача французької мови, є велика поема «Дванадцять станцій» (2004), за яку поет отримав престижну літературну премію Косцєльських. Саме цей твір сам автор і радить прочитати українських читачам.

"З Україною мене пов’язує, звісно, дружба з Юрій Андруховичем, - розповідає Томаш Ружицький, - з яким товаришуємо вже багато років. І Львів, де жили мої батьки. А потім, коли вони переїхали до Польщі, у тому помешканні жив Андрій Баль – відомий футболіст і тренер. Якось Юрій Андруховчи придумав такий жарт: Андрій Баль живе в квартирі, в якій колись жили батьки відомого польського поета Томаша Ружицького, а батьки Ружицького жили у квартирі, де живе відомий український футболіст Баль. В мене є багато присвят Львову, бо часто відвідував це місто. І коли батьки переїхали до Польщі, то казали: «Ой, як у Львові нам було добре!»

Протягом чотирьох фестивальних днів у Чернівцях відбулося 50 заходів. Серед них найпомітнішими стали музично-поетична програма Ірени Карпи та гурту Qarpa, ранок дитячої поезії за участі Івана Малковича, Ірени Карпи та Ігоря Померанцева. А найоригінальнішою видалася нічна вечірка - сигарно-поетичний вечір Cigar Clan, що відбувся в одному з нічних клубів. Перед глядачами виступив поет Нільсен із Данії. Він читав поезії та під гітару виконував пісні. Вірші гостя перекладав Андрухович, який представив поета як «людину, котра померла понад 10 років тому і спалила всі свої документи». Нільсен позиціонує себе як постать, що стирає грані між статями – чоловіком та жінкою. Одного дня він читав поезії у чоловічому костюмі, а ввечері одягнув рожеву сукню. Як про гостя фестивалю є мало інформації, вказано лише, що він отримав річну заборону на публічні виступи у Скандинавії. Постать цього поета стала на фестивалі найепатажнішою.

Високий Замок

 
 

Додав nady 11 вересня 2012

Про автора

У західноукраїнському місті Чернівці пройде II Міжнародний Поетичний Фестиваль “MERIDIAN CZERNOWITZ”. Триденне дійство триватиме протягом 2 – 4 вересня 2011 року.

Автори пов'язані с новиною

Юрій Андрухович , Ірена Карпа , Оксана Забужко , Ігор Померанцев

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска