Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Форум видавців / У Львові фінішував Форум видавців 2012

Захід тривав 12 — 16 вересня, впродовж яких львів’яни й гості міста мали нагоду вже вдев’ятнадцяте долучитися до грандіозного літературно-мистецького дійства, відвідавши фестивалі, конференції, благодійні акції та інші заходи — загалом це 800 літературно-мистецьких акцій, у яких взяв участь 231 автор.

Ніколи не думала, що Львівський форум видавців стане справою мого життя, — зазначила на відкритті форуму Олександра КОВАЛЬ, з 1995 року незмінний президент громадської організації «Форум видавців». — Дуже тішуся, що з маленького зернятка виросла така подія». Нагадаємо, перший Форум відбувся в Національному музеї, що на проспекті Свободи, і зібрав 47 видавців. Згодом організатори переїхали до Палацу мистецтв, що на вул. Коперника, зайняли півповерха, потім — поверх, а тепер і цього не вистачає — вже кілька років поспіль видавці щільно розкладають книжки просто неба в подвір’ї Палацу Потоцьких і на проспекті Свободи, а для своїх численних заходів організатори форуму орендують приміщення всіх львівських театрів та вишів.

Учасниками цьогорічного ярмарку стали 587 українських та іноземних видавництв книжок і періодичних видань, видавничих та книготорговельних організацій, виробників і розповсюджувачів електронних видань, програмного забезпечення, аудіо- та відеопродукції, а також громадські організації, літературні агенції, культурні центри й фонди. Серед країн-учасниць — Австралія, Австрія, Великобританія, Грузія, Латвія, Македонія, Норвегія, ПАР, Польща, Росія, Сербія, Словаччина, США, Україна, Хорватія, Чехія та Швеція. Головним гостем фестивалю став лауреат Букерівської премії DBC Pierre (Великобританія) — на літературному фестивалі представляли перший україномовний переклад його книжки «Світло згасло у Країні Див». Також до Львова приїхали, зокрема, Адам Загаєвський (Польща), Мартін Поллак (Австрія), Генрік Грінберг (Польща — США), Арсеній Рогінський та Валерій Панюшкін (Росія), Валерій Шевчук (Україна).

На конкурс «Найкраща книжка» було подано 407 заявок, на засідання журі надійшло 378 книжок від 84 видавництв. Щодо гран-прі журі не ухвалило рішення, позаяк усі 24 книжки, що претендували на цю відзнаку, отримали майже однакову кількість балів. 18 видань журі відзначило спеціальними дипломами. Це книжки, видані у Львові, Києві та Харкові, серед яких — і академічні видання, і казки. Повний список відзначених видань можна переглянути на сайті bookforum.uahttp://bookforum.ua

Спеціальний приз одержала й серія із 15 книжок «Бронебійна публіцистика», яку газета «День» представила на цьому Форумі. Голова журі конкурсу «Найкраща книжка», проректор Національного університету «Львівська політехніка» Богдан Моркляник назвав «Бронебійну публіцистику» «Дня» лаконічним дороговказом до дії — «як чинити в сучасній політичній, громадській та культурній ситуації, бо хоч час змінив імена, але проблеми залишилися тими ж».

Минулого року Форум видавців відвідало близько 50 тисяч львів’ян та гостей міста. Скільки цього року — наразі невідомо, оскільки на ярмарок можна було потрапити, і придбавши квиток за десять гривень, і безкоштовно — людям похилого віку, дітям молодшого та шкільного віку, працівникам закладів освіти і культури. Але те, що на головному майданчику форуму — Палаці мистецтв було весело й шумно всі п’ять днів, — факт.

Президент Форуму видавців Олександра Коваль найближчим часом має намір написати офіційне звернення до Президента України Віктора Януковича з проханням узяти під патронат проведення 2013 року ювілейного, 20-го заходу. «Насправді патронат Президента України був би важливим для Форуму, адже надав би відповідний статус і допоміг би вирішити фінансові моменти. Позаяк щороку ситуація з фінансуванням — незадовільна».

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

 
 

Додав Настічка 19 вересня 2012

Про автора

Форум видавців у Львові – це унікальний комплекс виставкових та ярмаркових заходів, мистецьких та культурних акцій, скерованих, перш за все, на сприяння творенню в Україні цивілізованого книжкового ринку та піднесенню престижу української книги в су

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска