Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Олександр Довженко / У Києві анонсували видання засекречених щоденників Довженка

В Україну повертається «Зачарована Десна», знята за кіноповістю Олександра Довженка його дружиною Юлією Солнцевою.

Це результат співпраці українських і російських архівістів, донедавна жодної копії стрічки в Україні не було. Окрім того, у Харкові готується до друку перше академічне видання щоденників митця, які близько півстоліття пролежали у закритому архіві.

Російське федеральне архівне агентство офіційно передало Україні копію стрічки «Зачарована Десна», знятої дружиною Олександра Довженка за його однойменною кіноповістю.

За словами керівника цієї установи Андрія Артізова, відкриття спадщини митця, яка тривалий час була недоступна для поціновувачів його творчості, є важливою для обох країн.

«Копія фільму зберігається у Держфільмофонді Росії, причому на плівці такого формату, що неможливо його дивитися – нема уже такого обладнання, – розповідає архівіст. – А щоб перевести його у зручніший формат, потрібні були десятки тисяч доларів. Російська сторона це на себе взяла. Таким чином, ми, можна сказати, виконали свій обов’язок перед українськими колегами».

«Довженко – людина міфологічна»

Сімдесят чотири зошити записів Довженка, які митець робив упродовж усього свого життя, побачать світ окремим виданням. У Харкові після 50 років у закритих архівах готують до друку легендарний щоденник Олександра Довженка. За словами голови національної спілки кінематографістів Сергія Тримбача, який безпосередньо працював із цими текстами, згадана книга – перше академічне видання, яке повністю зберігає авторську мову Довженка, а також повністю передає стиль його письма, митець вів щоденник одночасно у кількох зошитах.

Довженко цікавий і як письменник, і як режисер, і як художник, однак саме щоденники митця можуть показати, яким він був насправді, зауважує Сергій Тримбач.

«Довженко – людина міфологічна, – говорить він. – Він провокував створення міфів про себе, часом сам їх творив. Саме тому він такий цікавий. І він якийсь… безмежний. Бездонний».

Щоденники готується до друку у видавництві «Фоліо» уже два роки – від того часу, як архіви Довженка, зібрані Юлією Солнцевою, офіційно відкрили. Заплановано, що видання побачить світ уже до кінця цього року.

Радіо Свобода

 
 

Додав nady 29 вересня 2012

Автори пов'язані с новиною

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска