Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / В'ячеслав Чорновіл / Визначено цьогорічного володаря премії імені В’ячеслава Чорновола

Премію за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджено творчому колективу Полтавської ОДТРК «Лтава» за документальний фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров» (автор сценарію – Ольга Ніколенко, режисер – Наталія Іванченко, режисер-оператор – Дмитро Старіков).

Таке рішення ухвалили на засіданні Комітету з премії імені В’ячеслава Чорновола сьогодні, 8 жовтня, інформує прес-служба Держкомтелерадіо України. Забезпечення прийому матеріалів від претендентів на здобуття премії здійснював Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

60-хвилинна стрічка розповідає про життя і творчість талановитого українського поета, перекладача, історика літератури Миколи Зерова. Авторська група Полтавської телекомпанії побувала на Соловецьких островах, де відбував ув’язнення поет, і в урочищі Сандармох (Карелія) – на місці розстрілу Миколи Зерова.

Фільм насичений документальними кадрами епохи 20-30-х років ХХ століття з фондів Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г.Пшеничного, документами з архівів Служби безпеки України тощо.


Спогади сучасників поета й перекладача у стрічці відтворюють професійні актори. Як зазначили члени Комітету з премії, саме поєднання журналістської, акторської, режисерської та операторської роботи визначило високий рівень публіцистичності фільму «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров». На їхню думку, документально обґрунтований та експресивно забарвлений кінонарис Полтавської ОДТРК сприяє утвердженню історичної пам’яті та національної свідомості українського суспільства.

Авторський колектив, який працював над створенням стрічки, отримає грошову винагороду – 5 тисяч гривень.

Загалом на здобуття премії в Держкомтелерадіо України надійшло 26 творчих робіт, серед яких – публікації в друкованих ЗМІ, теле- та радіороботи. Твори подали 32 автори з 15 областей і регіонів України.

Розгляд поданих робіт здійснював Комітет з премії імені В’ячеслава Чорновола, який очолює голова Держкомтелерадіо. До складу комітету також входять представники Мінкультури України, Національної спілки журналістів, громадської організації «Всеукраїнський благодійний фонд «Журналістська ініціатива».

Довідка:

Премію імені В’ячеслава Чорновола започатковано постановою уряду від 27 червня 2003 року № 979 «Про премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики». Її присуджують щорічно, починаючи з 2004 року.

На здобуття цієї відзнаки приймають нові оригінальні публіцистичні твори у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років.

2010 року премію імені В’ячеслава Чорновола отримав Сергій Дзюба за книгу «Замінований рай», а торік – Мирослав Мамчак за публіцистику «Тарас Шевченко і флот».

 
 

Додав nady 09 жовтня 2012

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска