Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Іван Білик / З життя пішов український історичний письменник Іван Білик

Не минуло й тижня після церемонії нагородження «Золотих письменників України», як нас покинув один iз них.

Як повідомили учора у київській організації Спілки письменників, Іван Іванович Білик помер у ніч на 27 листопада. Йому йшов 83–й рік. В останні роки письменник хворів, нічого не бачив і спілкувався з друзями лише по телефону. «Швидше за все, просто не прокинувся. Родичі знайшли його вранці. Зараз триває експертиза, тому не відомо, коли відбудеться похорон», — розповіли  у Спілці.

Іван Білик — автор десяти романiв, зокрема сенсаційних українських історичних романів радянських часів — «Меч Арея» (1972) і «Похорон богів» (1986). Обидві книги відразу стали бестселерами. Втім «Меч Арея» невдовзі заборонили за вказівкою ЦК Компартії України — за «неправильне трактування історії», вилучили з бібліотек, а нерозпродані примірники — з книгарень (встигли знищити 5 тисяч примірників із 65–тисячного накладу). Письменника примусили звільнитися з роботи в редакції газети «Літературна Україна». Відтак три з половиною роки «носій» «меча Арея» був безробітним і лише 1976 року вдалося влаштуватися в редакцію часопису «Всесвіт» на вільну вакансію — «секретар–друкарка», хоч, звісно, займався там Іван Білик літературною справою. Письменника надовго позбавили права друкуватись, цькували в пресі.

Але його книжка в СРСР поширювалася «з рук у руки», була перевидана за кордоном — у Канаді, Америці, Великій Британії і дотепер витримала 15 перевидань.


Україна Молода

 
 

Додав nady 28 листопада 2012

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска