Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Інформація

Автори / Олексій Волков / Всі книжки пишу для себе

Книжки для власного задовлення - такий підхід до написання книжок сповідує практикуючий хірург Олексій Волков, чия книга "Емісар" бере участь у конкурсі "Книга року ВВС 2012".

Працюючи у лікарні в Тернополі, автор написав вже майже десяток книжок - здебільшого, в детективному жанрі.

У перерві між прийомом пацієнтів Олексій Волков розповів, про що його найсвіжіший твір.

Олексій Волков: Цю книгу можна по-різному розглядати. Можна сказати, що це книга про боротьбу розвідок провідних країн світу. Можна сказати, припустимо, що це книга про кохання. Можна сказати, що це книга про пригоди.

А для мене, як для автора, вона, скажімо, про стосунки людини з її мрією. Є люди, які мають мрію, а є люди, які її не мають. Є люди, які серйозно ставляться до своєї мрії і ціле життя ідуть до її втілення. Інші зраджують своїй мрії, кидають її заради якихось інших благ. А є люди, які до мрії ставляться виключно як до казки, для створення такого морального клімату. Тобто, по-різному буває.

ВВС Україна: Очевидно, що жанром книги є детектив?

Олексій Волков: Звичайно, у всіх моїх книжках без винятку є детективна лінія. Але я не можу, як і критики, і видавці мої, назвати її яскраво вираженим детективом. Напевно, це насамперед література пригодницького жанру.

ВВС Україна: У вас також присутні дві сюжетні лінії, які розвиваються паралельно. Одна відбувається у наш час, інша – в часи козацтва. Розкажіть, чому ви вирішили поєднати ці дві епохи?

Олексій Волков: Лінія, яка проходить в часи козацтва, вона, власне, і відображає мрію головного героя. Це з однієї сторони. А з іншої - часи козацтва, часи середньовіччя в Україні – це такі часи, які ваблять наших людей своєю таємничістю, романтизмом. Тому ця мрія і зав'язалася саме на тих часах.

ВВС Україна: Для кого ви писали цю книгу, хто ваш читач, які його уподобання?

Олексій Волков: Я всім журналістам в інтерв'ю так і відповідаю: всі книжки я пишу виключно для себе. Для свого задоволення. А якщо цей продукт комусь подобається, когось приваблює, то я не маю нічого проти, щоб ним користувалися.

ВВС Україна: Ви працюєте хірургом, це основна ваша робота. В книжці присутні деякі анатомічні подробиці...

Олексій Волков: Саме так. Значною мірою, сюжет - саме детективний сюжет - цієї книги зав'язаний на деяких медичних нюансах. Це правда.

ВВС Україна: Тобто, все описане в книжці є достовірним з точки зору медицини?

Олексій Волков: Так, воно аж ніяк не є науковою фантастикою, а достовірними речами.
Мрія - зняти фільм за книгою

ВВС Україна: З фільмів про медиків видно, що хірурги дуже втомлюються після кожної операції, і зазвичай цим людям не до книжок, але ви якось встигаєте це робити. Коли ви пишете свої книги?

Олексій Волков: Я вам скажу чесно: хірурги втомлюються не від операції, а від нашої бюрократичної системи і від тяганини з нашою бюрократією. Ось від чого втомлюються не тільки хірурги, а всі медики. А операції, лікування хворих - це найприємніше і найцікавіше в нашій професії.

"Емісар" - книга про мрію і стосунки з нею

ВВС Україна: Напевно, цю втому від бюрократії і загальної системи в Україні ви і описуєте в книжках?

Олексій Волков: Буває. Власне, є, якщо на цю тему говорити, така книжка - "Лікарня на відлюдді". Вона насамперед писалася як сценарій на замовлення "1+1". До речі, "1+1" і купило цей сценарій, щоправда, фільм досі не вийшов і, думаю, що швидше за все, вже й не вийде.

Потім вже цей сценарій був перероблений на книжку, і вона вийшла у видавництві "Зелений пес". Вона про будні, про життя нашої медицини загалом, лікарів, хворих, нюанси, які рідко висвітлюються як в засобах масової інформації, так і в інших джерелах. Власне, вся правда життя. Книжка знайшла прихильність не тільки у медиків, але і звичайні рядові люди теж цю книжку читають із захопленням і з задоволенням.

ВВС Україна: "Емісар" також було неважко трансформувати в кіносценарій. Ви б хотіли, щоб за якоюсь із ваших книжок все-таки зняли фільм?

Олексій Волков: Так, можу сказати, що деякою мірою це моя мрія. Власне, за сюжетом книги мрія всього життя головного героя, емісара, - це зняти самому фільм за власним сценарієм.

Багато своїх книжок я уявляю на кіноекрані. Є багато відгуків критиків на рахунок того, що мої книжки є досить кінематографічними. Звичайно, "Емісар", я думаю, є найбільш невдалим варіантом для того, щоб розраховувати, що з неї коли-небудь знімуть фільм.

ВВС Україна: Тому що це дорого?

Олексій Волков: Так, основний підхід всіх наших кіношників до літературного твору - це щоб події відбувалися в закритому просторі з обмеженою кількістю людей, аби таким чином здешевити процес зйомок. І я не раз вів переговори з різними кіностудіями, телеканалами, яких цікавили мої твори, але у підсумку виявлялося, що твір дуже дорогий для зйомки. "Емісар", напевно, один з найдорожчих.

ВВС Україна: Яка остання прочитана вами книжка?

Олексій Волков: Не знаю, чи похватились, чи поскаржитись… але я художніх книжок практично не читаю взагалі.

Я читаю виключно фахову літературу і книги, які мені потрібні для роботи. А на художню літературу немає часу. Немає часу писати, не то, щоб читати. Востаннє я читав художні твори у 2006 році, коли працював в журі конкурсу "Коронація слова". Там я був змушений прочитати 15 творів наших сучасних письменників, які на той час брали участь в конкурсі.

ВВС Україна: Яка книга найбільше відклалася у пам'яті?

Олексій Волков: Були непогані книжки. Мені, наприклад, сподобалась книжка, яка виграла цей конкурс, - "Темна вода" Андрія Кокотюхи. Я, власне, теж віддав їй перше місце. На другому місці для мене - "Помститися імператору" Тимура Литовченка.

Із Олексієм Волковим розмовляв Роман Лебедь. ВВС Україна

 
 

Додав nady 17 грудня 2012

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска