Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Марія Примаченко / Відкриття спільної виставки живописних робіт Марії Примаченко та скульптурних робіт українського художника Олексія Шевчука

17 грудня о 18-30 у Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться презентація виставки "Живопис Марії Примаченко. Скульптурні сіноскрипти Олексія Шевчука".

Спільна виставка живописних творів зірки українського наїву Марії Примаченко з фондів українських музеїв і скульптурних сіноскриптів українського художника Олексія Шевчука. На виставці будуть представлені 50 робіт Марії Примаченко, з них більше 20 - з колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана та скультури Олексія Шевчука, створені у авторській техніці за мотивами творів великої майстрині.

Скульптурна інсталяція Олексія Шевчука - фантазія-роздум - уклін творчості великої українки Марії Примаченко, у якій автор шукає відповідь на запитання: звідки у творчості сільської жінки з’явились настільки яскраві, нестандартні, сповнені символами, фантастичні образи птахів і тварин?

І дає відповідь-припущення; сильна поетична натура Марії Примаченко, у піковому стані творчої енергії, виходила у інші виміри, в іншу реальність і отриманою інформацією ділилась у своїх картинах з людством.

Автор проекту переводить у скульптурний формат - "оживляє" - 9 персонажів фантастичних тварин Марії Примаченко, намагаючись розібратися у їх планетарній місії, висловлює припущення, що орнаменти на тваринах, це зашифровані послання майбутнім поколінням у вигляді алегоричних формул:

Лев - благородства
Корова - достатку
Черепаха - швидкості
Лисиця - мудрості

Інсталяція наповнена символами та алегоріями:
Скульптури зроблені із сіна - простого, наївного, природного матеріалу, що нагадує багатомірну структуру світобудови, яка складається з тонких ниток, що з’єднують простір...

Центральною фігурою є жінка-філософ-творець-пастушка-трипільська Баба, символ родючості і краси, одягнена у плахту, на якій об’єднані орнаменти-формули всіх фігур.

Сніп сіна - інкубатор, що плодоносить яйця-ПЕРСПЕКТИВ, з яких народжуються фантастичні тварини-СІНОСКРИПТИ, покликані творити добро на ЗЕМЛІ...

Олексій Шевчук

 
 

Додав nady 17 грудня 2012

Про автора

Народний художник України, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Марія Овксентіївна Примаченко народилася 12 січня 1909 року (30 грудня 1908 року) в селі Болотня на Київщині в родині селянина Овксентія Григоровича.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска