Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Стронґовський / Дизайнерський винахід: Шевченко зі щупальцями та червоноокий Гоголь

 

Дизайнер та письменник Ілля Стронґовський намалював чотири портрети класиків, поєднавши їх з відомими образами масової культури. Робив їхні портрети у “векторній графіці”. Викладав на своєму блозі.

Останнім часом Ілля Стронґовський займається переважно книжковим дизайном. Також він є автором поетичної збірки “Глибоковроті”. Переклав “Бійцівський клуб” Чака Палагнюка та “Поштамт” Чарльза Буковскі.

До цього проекту він “оцифровував” сучасних українських літераторів. Намалював фіолетові, оранжеві, блакитні “векторні” портрети Шкляра, Андруховича, Костенко, Забужко та інших письменників. Зробив їх в жанрі портретного коміксу.

У серії малюнків класиків, відомий портрет Тараса Шевченка дизайнер поєднав з вигаданою істотою-божеством Ктулху, який живе на дні Тихого океану та може впливати на розум людини.

“На Шевченка був шквал негативної критики, коли виклав його портрет у себе на сторінці в соціальній мережі, – каже Ілля Стронґовський. – Писали в коментарях, як я посмів. Насправді, ця серія портретів своєрідне руйнування сакралізації української класики. Бо є люди, які підняли українських літераторів в подобу культу і страшенно ображаються, коли хтось намагається зробити бодай щось із залученням цих письменників. Думаю, подібні портрети дозволяють піарити цих письменників за кордоном”.

“У дитинстві вуса Шевченка мені нагадували щупальця. Це було страшно. На портреті він завжди вимогливий. Захисникам культу Шевченка не треба щоб поета любили – треба щоб його боялися. Шевченко як і Ктулху має свій культ”, – продовжує дизайнер.

На один малюнок класика Ілля Стронґовський витрачає 5-6 годин. Образ прозаїка Миколи Гоголя візуально співпав з героєм жахастика з багатосерійного фільму “Пила”. А українського поета і драматурга Івана Котляревскього дизайнер намалював із зеленим волоссям.

“Котляревського практично ніхто не пізнав. Поєднав поета з образом Джокера із коміксів про Бетмена. Це його зле “я”. Вийшло своєрідне протистояння його з собою негативним. Можна сказати, що метафорично це образ пересмішника та балагура української літератури” – каже Ілля Стронґовський.

 

Вікторія Хоменко, Gazeta.ua

 
 

Додав nady 26 грудня 2012

Про автора

Народився 25 травня 1982 року в м. Житомирі. Студент Житомирського державного педуніверу, очікується диплом редактора освітніх видань.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска