Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Українські барви Ой під вербою (колядка) 1.23 Mb
Українські барви Щедрик 1.48 Mb
Українські барви Як я сено грабала зелене (2007 р.) 1.70 Mb
Потік Афіші MP3 Товари Інформація

Автори / Українські барви / Чи потрібна українцям класична музика?

Зробити мистецтво доступнішим – таку мету поставили собі учасники гурту «Українські барви», розпочавши серію тематичних концертів, що знайомлять слухача з музичними стилями різних епох. Основна ідея цих виступів – показати спільне та відмінне у розвитку українського та світового музичного мистецтва. Учасники гурту вважають, що сьогодні класична музика цікавить багатьох людей. Водночас академічним виконавцям в Україні бракує майданчика для реалізації.

Проект «Українські барви» виник тринадцять років тому. Його завдання – пропагувати українську музику різних жанрів. Їхні концерти – це поєднання класики, фолку та імпровізацій у джазі чи квікстепі. «Українські барви» багато подорожують світом, зокрема давали концерти та читали лекції у Єльському та Гарвардському університетах. Головним завданням було показати, що Україна – розвинута інтелектуальна нація, яка знає багато іншої – і неукраїнської – музики, розповідає керівник проекту Оксана Стебельська.
 

«Українська культура не настільки популяризована, щоб бути впізнаваною. У світі, скажімо в Америці, люди не орієнтуються взагалі, де знаходиться Україна і що це за країна. Наприклад, «Щедрик» Леонтовича в Америці називають «Різдвяним хоралом» і вважають своїм твором. І ми постійно доводили і розповідали, що це, насправді, є українська щедрівка», – каже вона.

«Музику створює народ, а композитори її аранжують»

Гурт також влаштовує тематичні концерти, присвячені різним святам, наприклад, до Різдва або Великодня. Саме ці виступи наштовхнули музикантів на думку про серію освітніх тематичних концертів, які б розповіли про розвиток як українського, так і світового мистецтва. Перший концерт, присвячений класичній музиці, поєднав музику Баха і Гулака-Артемовського, Вівальді і Леонтовича. Виступ супроводжував відеоряд з творами художників того часу.

Оксана Стебельська пояснює, що хоче, щоб люди вловили певні особливості формування різних стилів. Так, в епоху бароко у західноєвропейському мистецтві задіяні були здебільшого біблійні персонажі. Нерелігійні герої, наприклад, козак Мамай, зустрічаються лише в українському бароко. А от щодо фольклорних тем, то чомусь завжди думають, що вони властиві лише українській музиці. Однак це не так, каже Оксана Стебельська.

«Наприклад, твори П’яцоли чи Гардели, які використовували теми аргентинського танго і популяризували його. Або, якщо ми говоримо про угорських композиторів, то дуже багато музики написано на основі народних тем, наприклад, чардашу. Глінка казав, що музику створює народ, а композитори її тільки аранжують», – розповідає вона.

Люди не мають можливості слухати класику – музикознавець

Музикознавець Леся Олійник вважає, що сьогодні в попит на класичну музику в Україні є. Але водночас у нас немає майданчика, де академічні музиканти можуть себе реалізувати для своєї аудиторії.

«Популяризація як така просто відсутня. І люди не мають можливості слухати цю музику. Це стосується і записів компакт-дисків, і телебачення. Слава Богу, цьогорічний музичний конкурс імені Миколи Лисенка транслювали по телебаченню. Такого вже років двадцять не було», – каже музикознавець.

На її думку, багато українських виконавців класичної музики стають популярними в Україні лише після того, як зроблять кар’єру деінде.

Зараз «Українські барви» готуються до святкового концерту «Щасливого Різдва», запланованого на 15 січня.

Євгенія Олійник, Радіо Свобода
 

 
 

Додав nady 02 січня 2013

Про автора

Музичний проект "Українські Барви" був створений у місті Києві у 1999-му році з метою пропагування різножанрової української музичної культури. Це вокально-інструментальний квартет, у складі якого професійні музиканти, випускники вищих музичних закладі

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска