Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

Гурт Kozak System Така спокуслива (2012) 7.92 Mb
Гурт Kozak System Сніг (2012) 10.84 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Інформація

Автори / Гурт Kozak System / «Ми надихаємось творчістю Кожелянка, Андруховича, Забужко, Прохаська, Винничука, Бойченка, Денисенко, Матіос, Ірванця, Коробчука»

2012-ий рік приніс цим крутезним хлопцям новий виток розвитку, нове дихання – з гурту «Гайдамаки» вони перетворилися на «Kozak System».  І як наслідок цих доленосних змін – вихід дебютного альбому  «Шабля», де поряд з народними текстами і творчістю Тараса Шевченка є вірші культових сучасників – українських поетів та письменників Сергія Жадана, Юрка Іздрика, Дмитра Лазуткіна. У їхньому кліпі знімається сама Ірена Карпа. Висновок: у козаків української музичної арени неабиякі стосунки з сучукрлітом. 

Народні та модернові, запальні та ліричні, а ще мужні та завзяті учасники гурту «Kozak System»  у нашій постійній рубриці «Непересічний читач». Слово за все «Kozaцтво» тримав Іван Леньо.

– Якось Ви сказали, що справжній козак це той, який «прочитав ще щось, окрім букваря».  Що читали останнім часом?

– Зараз читаю Олександра Бойченка «Мої серед чужих» та Василя Кожелянка «Діти застою».

– Те, що книжки вас надихають, помітно із творчості гурту. Наприклад, пісня «Ворон»  –  це враження від «Залишенця». Чула, що й кліп буде.

– Так, це пісня, яка виникла під враженнями від прочитаного «Чорного ворона» Шкляра, плануємо відзняти кліп на цю пісню. Компанією Nord prodaktion відзнято 50% матеріалу, а зараз готуємось до зйомок другої частини. Відкрию невеличкий секрет –  куруватиме знімальним процесом відомий режисер Михайло Іллєнко, із останніх його робіт –  нашумілий «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

– Який ще із творів надихнув на пісню чи, можливо, на якісь інші (божевільні, романтичні…) вчинки? 

– Не лише твір, будь-яка життєва ситуація може стати причиною написання. Буває, вірш дуже сподобається, як це було із «Богами» Іздрика чи «Твоя порядність така спокуслива» Лазуткіна. А бувало і так, що сидимо на стадіоні в Берліні із Сергієм Жаданом, дивимось футбольний чемпіонат світу, грає збірна України й Тунісу (точно не пам’ятаю), бачимо велику кількість наших земляків, які приїхали зі всієї Європи повболівати, і так нам ця «картина» запала в серце, що ми довго після матчу обговорювали цей феномен, що близько 7 000 д000 українців розкидані по світу і живуть та працюють не на благо своєї країни, а на «чужого дядька», жахливо це, несправедливо, і потрібно про це написати. Отак виникла пісня «Emigrant song», і таких прикладів безліч, всіх не перерахуєш:)

– Яким жанрам віддаєте перевагу?

– Розумним:)

– Більшість пісень із нового альбому написані письменниками – Сергій Жадан, Юрко Іздрик, Дмитро Лазуткін… Це випадково чи заплановано? Як виникла співпраця, з чого все почалось?  

– Все в житті не випадково, як казав один буддійський вчитель: «Випадковості не випадкові»… Із кожним із цих поетів ми товаришуємо, а значить ділимось усім, що нам є цікавим. До речі, варто було б доповнити список такими друзями, як Ірена Карпа, Сашко Положинський, Галина Крук, Андрій Любка, Артем Полежака, Мідна, Світлана Поваляєва… І це лише невелика частина сучасних поетів, котрі так чи інакше мають творчі стосунки із «Kozak System», тому що є просто письменники, котрих ми читаємо і надихаємось їхньою творчістю. Це Кожелянко, Андрухович, Забужко, Прохасько, Винничук, Бойченко, Денисенко, Матіос, Ірванець, Коробчук. І знову ж таки, це лише ті, хто «під рукою»:). Перераховувати всіх не вистачить місця.

– Знаю, що й продовження співпраці із письменниками плануєте. Якого роду ця співпраця буде – тексти для пісень, спільні виступи?

– Все буде залежати від бажання обох сторін створити щось цікаве і правдиве, щось красиве і глибоке, ні рамок, ні меж тут немає…

– Знаєте про літературні смаки своїх колег із гурту?

– Знаю – сучасна українська і світова літератури!!!

 З Дмитром Лазуткіним на презентації альбому «Шабля» у Crystal Hall. Фото: Alex Zakletsky

. – Є книги, які читали всім колективом?

– Майже всі книжки ми читаємо разом (передаємо один одному).

– Чи є життя в книжки після прочитання? Чи поселяється вона у Вас на поличках чи мандрує далі – до друзів, бібліотек…

– По-різному, я, як правило, читаю в електронному вигляді, тому бібліотеку не збираю, а якщо мені дарують, або купую сам, то, зазвичай,  книга «іде по руках» і часто назад не повертається:).

– Де зазвичай купуєте книжки? Відвідуєте книжкові виставки?

– Відвідую книжкові виставки, але не для того, щоб купити книжок (хоча і таке трапляється), а для того, щоб побачити своїх друзів-письменників, поспілкуватись, поділитись враженнями…

Спілкувалась Анна Богородіченко, Друг читача

 
 

Додав nady 12 січня 2013

Про автора

KOZAK SYSTEM - нове ім'я добре відомого гурту   В житті гурту настав новий етап,  що надало новий поштовх для творчості та руху вперед, до нових ідей та пісень. Стара назва  залишається в минулому з екс-вокалістом

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска