23 cічня о 18 годині у Львівському театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться благодійний ювілейний концерт незрячих співаків України. Проект має назву "Відчинилося життя", він розпочався у 2008 році.

За цей час талановиті незрячі дали 40 концертів в Україні, Польщі, Білорусії, Молдові, Угорщині, Швеції. Випустили два компакт-диски разом зі швецькими виконавцями.

"Ми відбирали справді кращі голоси, - розповідає засновник проекту незряча Оксана Потимко. - Зараз виступає 60 співаків. Виконують світову класику, твори сучасних композиторів, інструментальну музику, акапельні твори. З нами виступають відомі українські виконавці - заслужена артистка України Леся Горова, Кузьма Скрябін, Сашко Положинський, Віктор Бронюк, Сергій Фоменко, Павло Табаков, "Пікардійська терція". А також оркестр театру імені Марії Заньковецької. Це єдиний оркестр, який погодився працювати із незрячими. Адже не кожен диригент зможе працювати з артистом, який не бачить його палички".

Концерти розпочиналися зі Львова, де працює Оксана Потимко. Тому і ювілейний відбудеться у львівському театрі. Приїдуть усі згадані зірки естради. Усі концерти незрячих безкоштовні. Запрошення можна отримати в обласному осередку організації "Українська спілка інвалідів". Їх розібрали за місяць до виступу.

"Ми віддаємо запрошення в першу чергу інвалідам, адже вони ніколи не зможуть собі дозволити купити квиток на такий концерт. Адже він би мав коштувати не менше 200 гривень, - говорить Оксана. - Також віддаємо тим, хто працює з інвалідами та допомагає їм. Маю масу звернень від молоді та студентських організацій. Та на жаль запрошень на усіх не вистачає."

"Проект є унікальним не лише для України, але й для багатьох країн Європи, - говорить диригент оркестру театру Заньковецької Богдан Мочурад. - Ми намагаємося подолати бар'єр між здоровими людьми та інвалідами, допомогти талановитим отримати своє визнання. Кожен концерт змушує глядача замислитися над життям та його справжніми цінностями."

"Минулого року у січні я вперше потрапила на цей концерт, - розповідає львів'янка Тамара Скорик. - Коли мені запропонували запрошення, чесно кажучи, скептично до цього поставилася. Гадала, от зберуться сліпі і будуть показувати свою самодіяльність. А щоб залучити публіку, привезуть Скрябіна і Положинського. Проте моїм емоціям не було меж. Я вперше зрозуміла, те, що ми слухаємо щодня - це просто пародія на спів. Я почула справжні голоси. Не дарма кажуть, що сліпих бог обдаровує іншими талантами. У залі плакали. Після концерту минулоріч в антракті у фойє театру виставили скриньки для пожертв. Глядачі натовпом ходили і шукали, де ті люди зі скриньками, так хотіли ще дати гроші."