Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Олесь Санін / Розстріляні кобзарі оживуть на екрані

На Рівненщині завершено зйомки фільму «Кобзарі» (інші робочі назви — «Поводир», «Квіти мають очі») режисера Олеся Саніна (на знімку), чия кінокартина «Мамай» номінувалась 2003 року вперше від України на «Оскар».

Сюжет кінострічки будується навколо трагічної події у нашій історії — розстрілу в 1934 році кобзарів та лірників, що зібралися на з’їзд народних співців. Переважно події відбуваються нинішнього часу, а ось його історична частина відображає саме 1926—1935 роки.

В основу сюжету покладено щоденник британського журналіста Джонса, який хотів відкрити світові правду про український голодомор. А ще — історія американського хлопчика Пітера, який разом із батьком наприкінці 1920-х приїхав до України. Тата вбили, і хлопчик опинився сам на сам із долею. Невдовзі він зустрів сліпого бандуриста Івана Кочергу, разом із ним подорожував по Україні, бачив людські радості та болі. А потім американець став єдиним живим свідком подій грудня 1934 року, коли Івана Кочергу, його побратима по духу, разом з іншими кобзарями і лірниками стратили під Харковом — за те, що народні співці виголошували правду про тогочасний режим...

Фільм «Кобзарі», за визначенням Олеся Саніна, — це ніби монолог уже літньої людини, що багато пережила й осмислює сьогоднішній день, згадуючи те, що було колись. Водночас це історія великої жертовності, коли люди, йдучи на смерть, стараються порятувати світ, що мають у серці... Бо навіть без зору вони покликані «бачити» більше та яскравіше від зрячих...»

«Кобзарів» знімали на рівненських теренах (зокрема, це Тараканівський форт у Дубенському та Івано-Долинський базальтовий кар’єр у Костопільському районах), а також у Харкові, Одесі, Швейцарії, Франції, на Американському континенті. Вихід фільму на екрани планується у 2013 році.

Млинів, Рівненської області.

Євген Цимбалюк, Голос України

 
 

Додав nady 17 січня 2013

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска