Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

MP3

ДахаБраха ДахаБраха Baby 2010 6,74 Mb
ДахаБраха Вальс (2009 р.) 14,09 Mb
ДахаБраха Тарілка (2007 р.) 3,19 Mb
ДахаБраха Конопля 3.26 Mb
ДахаБраха За дуби 5.09 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / ДахаБраха / «Я вчу співати серцем»

Вокалістка гурту «ДахаБраха» Ірина Коваленко заснувала музичний гурток для дітей

У «Майстер Класі» відкрили новий музичний гурток для дітей «Даха-пташка». Веде його вокалістка гурту «ДахаБраха» Ірина Коваленко. Вона розказала про особливості роботи з дітьми, їхнє сприйняття нових народних інструментів, саморозкриття через спів, а також про майбутній гурт «Даха-пташка».

— Що було першим у вашому житті — музика чи театр?

— Я почала з музики. У мене співуча сім’я. Тато грав на гітарі, і всі родинні свята завжди були з піснею. Дівчат із «ДахаБраха» знаю із третього класу. До 11-го ми разом співали у гуртку «Яворина», де грали на ритмічних українських інструментах. В університеті ми також разом співали у гурті «Кралиця». Вісім років тому ми прийшли в «Дах» подивитися музичну виставу «У пошуках втраченого часу», яка нам дуже сподобалася. До її створення був залучений мій однокурсник. Він познайомив нас із Владиславом Троїцьким і розказав йому, що ми гарно співаємо.

Після знайомства ми спочатку співали під час салонних вечорів, та одного разу Влад запропонував: «Може, поекспериментуємо з вашими піснями під барабани?» Йому тоді віддали індійські табли, а ми почали ними підстукувати (згодом наш гурт увійшов до творчого проекту «Україна Містична»). У нас було відчуття ритму, але як правильно на них грати, ми не знали. Потім у нас з’явилася віолончель. Вирішили зробити такий фон. Ми експериментували з кожною піснею, яку знали. Перші композиції нашого гурту були створені для вистави, а зараз «ДахаБраха» — це окрема одиниця.

— Які ідеї ви перенесли з «ДахаБраха» у гурток «Даха-пташка»?

— Співати більше серцем, а не головою. Можна довго думати про те, як правильно взяти якусь ноту. У гурті «ДахаБраха» я співаю так, як навчилася. У мене хороша музична база. Ці два фактори у поєднанні були поштовхом для мене відкрити свій сильний голос. Треба вчитися сприймати себе, коли ти кричиш чи говориш пошепки. З дітками у гуртку «Даха-пташка» ми теж кричатимемо, робитимемо піано, слухатимемо тишу. Останнє вкрай важливо, бо будь-яка музика починається з тиші.

На першому відкритому занятті ми зустрічали весну. Слухали, як ллється водичка за допомогою інструмента, який називається африканський дощик, як жабки кумкають — у нас є інструмент, що їх імітує, пташки у нас «співали» з глиняних зозуль. Деякі обкладалися багатьма інструментами, тому що хотіли грати на всіх. Зі старшою групою ми одразу почали грати на барабані. Я задала не найпростіший ритм і була вражена тим, як діти швидко його вловили.

Взагалі зацікавити дітей чимось можна лише за допомогою гри. Повинна постійно бути зміна дій. Тому я вирішила на початку заняття придумувати гру і давати кожному роль. До речі, в українському фольклорі є ігри з музикою та співами. Планую їх залучити.

— Як виникла ідея створити гурток?

— Майже рік я її виношувала. Читала багато літератури з психології. Я відчула, що прийшов час віддавати. До речі, «даха» у перекладі зі старослов’янської — давати... Я пішла до Ірини Буданської, яка заснувала «Майстер Клас». На святі відкритих дверей сказала про своє бажання працювати з дітками. Ірина підтримала мою ідею, пообіцяла допомагати і надати приміщення. Діти працюватимуть в актовому залі, звикатимуть до сцени. Там хороша акустика. До січня місяця я придумувала, як я бачу гурток. Малювала схему занять, добирала пісні, інструменти, обирала теми. Хочу створити гурт — маленьку «Даха-пташку». Зараз це процес знайомства та розвитку. Кінцевий результат — виступ. Мені хочеться, щоб діти почали дарувати свою творчість людям, щоб відчули, як це захоплююче і радісно.

Олена СКИРТА, Літня школа журналістики «Дня»

 
 

Додав nady позавчора о 12:35

Про автора

ДахаБраха – етно-хаос гурт Автор проекту – Владислав Троїцький  Світ виникає з Хаосу. Музика постає з душі етносу.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска