Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Кіно / Найцікавіші події DOCUDAYS, заради яких варто знехтувати заметіллю

22 березня, попри холод та заметіль, відбулося відкриття 10 міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS. Фестиваль триватиме до 28 березня на двох локаціях, зручно розташованих в межах одного кварталу – Домі кіно та кінотеатрі Кінопанорама.

Цього року DOCUDAYS присвячено протестним рухам та настроям, а гасло фестивалю "Вибір є!" вказує, що кожна людина має самостійно обрати – терпіти сваволю, чи вийти на вулицю, бути гвинтиком у міліцейському кордоні, або ж виступити разом із народом. "Українська правда. Життя" склала добірку фестивальних подій, які варто відвідати.

Безперечно, головною подією кожного фестивалю є його конкурсна програма. На цьогорічному DOCUDAYS у трьох конкурсах Docu/Право, Docu/Життя та Docu/Коротко змагатимуться 29 картин із різних країн світу. Покази відбуватимуться з 23 по 26 березня в Домі кіно.

Спеціально для любителів вечірніх кіносеансів майже усі події позаконкурсної програми відбуватимуться по закінченні робочого дня.

В програмі "Вибір є!" покажуть три фільми, присвячені протестним рухам у Білорусі ("Доволі! До волі...), Єгипті, Малазії, Венесуелі, Україні та Зімбабве ("Від шепоту до крику") і Росії ("Строк: Вибрані епізоди"). Йдеться про лідерів спротиву та про способи, до яких вдається влада, щоби придушити протест.

Час і місце показу – 23, 24, 26. 03/Будинок кіно/Червона зала/17.30

"Арабська весна" розкаже про життя пересічних людей після революції у Єгипті ("Назад на площу"), Тунісі ("Завтра було краще") та Ємені ("Революціонер із примусу"). Надії на краще змінилися для багатьох розчаруванням, а насилля і тиск із боку влади не припинився. Це історії людей, які вийшли на площі реально ризикуючи життям, і які вчаться розуміти, що революція – це довгий процес, який стосується кожного.

Час і місце показу – 24-26.03/Будинок кіно/Синя зала/20.00

Програма "Прощавай кіно!" представить найкращі фільми української документалістики, зняті за часів перебудови та перших років незалежності. Ці фільми створювалися у час, коли цензурні заборони вже були зняті, тож піднімають гострі та болючі суспільні й соціальні проблеми того часу. Проте вже у середині 1990-х виробництво неігрового кіно в Україні практично припинилося.

Цей процес занепаду знайшов своє відображення у фільмі Ізраїля Гольдштейна "Прощавай кіно!", що він дав назву програмі. Програму представляють: Національний центр Олександра Довженка та Олексій Радинський.

 

Час і місце показу – 24.03/Будинок кіно/Синя зала/14.00

Найкращі фільми DOCUDAYS UA – це шість стрічок, які в різні роки отримували нагороди на кінофестивалях. У стрічці "Англійський хірург" йдеться про нейрохірурга Генрі Марша, який вже двадцять років приїздить до України, щоби робити складні операції українським хворим.

Картина "Плати та одружуйся" розповідає про поневіряння юнаків з колишньої Югославії, які за будь-яку ціну намагаються влаштувати для себе фіктивний шлюб, аби залишитися у негостинній для емігрантів Австрії.

Фільм "Голосуйте за мене, будь-ласка" розповідає про експеримент у китайській школі - вибори старости в третьому класі. Виборча кампанія показує, як пересічні китайці уявляють собі демократію, і до яких маніпуляцій та прийомів вони вдаються на шляху до перемоги своїх дітей. Трагічна стрічка "Бірма ВЖ – репортаж із закритої країни" розповідає про протестний рух барманців, які все кілька десятиліть живуть під гнітом одного з найбільш деспотичних режимів. Мирні демонстрації щоразу захлинаються у крові, проте народ не втрачає надію на краще.

Фільм "Революція, якої не було" розповідає про непросте життя одного із відділів націонал-більшовицької партії Лимонова, а картина "Аргентинський урок" показує дружбу польського хлопчика та аргентинської дівчинки, змушеної самотужки піклуватися про свою численну родину.

Час та місце показів – 23-27.03/"Кінопанорама"/Велика зала

Програма DOCU/ANIMA представляє найкращі короткометражні картини на найбільш гострі суспільно-політичні теми, представлені у нетиповому жанрі документальної анімації. Йдеться зокрема про дитяче рабство, жорстокість деяких африканських звичаїв та свідчення жертв тероризму.

Час та місце показу: 27.03/Будинок кіно/Синя зала/17.00

Програма DOCU/ART – це три стрічки про митців, які кинули свій виклик сваволі влади та суспільним традиціям.

Картина "Ай Вервей: Ні про що не шкодуй" розповідає про відомого китайського художника, який прагне показати тамтешній владі, що вона більше не може приховувати свої злочини та залякувати людей. Стрічка іранця Джафара Панахі "Це не фільм" – хроніка одного дня, коли режисер чекав на рішення суду, яке мало вирішити усю його подальшу долю.

За участь у антивладних протестах вже немолодий Панахі отримав тюремний строк, а також заборону знімати кіно впродовж 20 років.

 Кадр з фільму "Ай Вервей: Ні про що не шкодуй"

Фільм "Діти води" розповідає про виставку японської художниці Томоко Мукаями, що вона спонукала японських жінок та чоловіків говорити на інтимні теми тілесності, фертильності, вагітності та материнства, зазвичай татуйовані в японському суспільстві.

23-25.03/"Кінопанорама"/Велика зала/21.00

Ретроспектива Аудрюса Стоніса – чотири стрічки майстра документалістики, знаменитого своєю поетичною інтерпретацією реальності. Його стрічка „Земля сліпих" здобула приз Європейської кіноакадемії „Фелікс".

Час та місце показу – 23.03/Будинок кіно/Синя зала/20:30; 26.03/Будинок кіно/Синя зала/16.30

Також варто відвідати прем’єри українських альманахів: "Поза Євро" та "Відкритий доступ", а також прем’єру короткометражного українського фільму "Ромська мрія". Усі фільми будуть представлені творчими групами.

Альманах „Поза Євро" складається із шести стрічок молодих українських режисерів. Спільна тема усіх фільмів – життя „за лаштунками" чемпіонату з футболу, який проходив в Україні минулого року.

Час та місце проведення – 24.03/Будинок кіно/Синя зала/12.30

"Романська мрія" – історії кількох українських циган, які змогли отримати "цивільні" професії та досягти життєвого успіху поза табором.

Час та місце проведення – 24.03/Будинок кіно/Синя зала/16.00

 

"Відкритий доступ" – п’ять стрічок на тему дотримання прав та свобод. П’ять героїв, не знайомих один з одним, прагнуть домогтися правди у свій спосіб.

Час та місце проведення – 25.03/Будинок кіно/Червона зала/17.30

Закриття DOCUDAYS відбудеться 27 березня о 21.30 в арт-просторі "Мин". Там, у рамках проекту "Коло Дзиґи", буде показана відреставрована стрічка Дзиґи Вертова – "Одинадцятий" у музичному супроводі Антона Байбакова.

(Вхід вільний, за умови попередньої реєстрації на Фейсбук-сторінці заходу)

Вхід на усі покази вільний!

Анна Купінська, Українська Правда: Життя

 

 
 

Додав nady 24 березня 2013

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска