Молодим талановитим письменникам немає дороги в сучасній українській літературі, адже видавництва не хочуть через них фінансово ризикувати. Про це розповів український письменник та видавець Дмитро Капранов.

"Сучасна українська література зникає, – говорить письменник. – У 2009-2010 роках припинили видавати молодих авторів, адже це фінансовий ризик. Видавцю краще опублікувати тоненьку сто першу книжку Оксани Забужко чи Марії Матіос, ніж ризикувати на молодих авторах. А це призводить до того, що у нас із вами через рік не буде літературних зірок".

За словами літератора, на сьогодні в Україні є нові автори, які пишуть дуже багато.

"Коли з'явилася молодь, як Дереш, Карпа чи Малярчук, тоді був активний видавничий процес. Виходило по дві-три книжки щомісяця. Тепер питання – кого ми з вами будемо вважати зірками через п'ять років? Знову Забужко, Андруховича, Шкляра і Матіос? Те, що сьогодні нема дороги молоді – це найбільший недолік сучасної літератури", – наголосив видавець.

Він додав: "З'явився дуже цікавий хлопчик – Роман Чихарівський. Його книжка називається "Святі не вимовляють "р". Нікому це прізвище нічого не каже, пацану 16 років. Але книжка продається лише за рахунок того, що вона правильно називається і там у середині є те, що можна читати. А в 2008 році він би міг стати сенсацією, у нього можна було б вкладати гроші. Проте сьогодні, на превеликий жаль, такої можливості немає".

Капранов упевнений, що талановитим авторам не залишається нічого іншого, як використовувати інтернет-ресурс.

"Але справа у тому, що видавець і автор – це тандем. Бо в інтернеті він у чистому полі кинутий сам і ніхто йому нічого не підкаже. Роботу з видавцем ні на що не можна проміняти. Хай би навіть сперечалися, ображалися – кожен автор це підтвердить. Виклавши у мережі свої твори, не завжди є очікуваний зворотній зв'язок. Ми фактично людей кидаємо під танки без гранат, а потім дивуємося – а де ж українська сучасна література? А її нема", – зазначив письменник.