Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Кіно / Перший фестиваль українського артхаусного кіно "Повстання собак" стартував у Києві

За п'ять днів покажуть чотири повнометражні картини та більше десятка короткометражок. Такий фестиваль - показ українського артхаусу - влаштовують вперше.

7 квітня фестиваль стартував з фільму українського режисера Олександра Шапіро "Останній день Євро".

Режисер Олег Філпенко, організатор події, назвав його метафорично - "Повстання собак". "Є такий фільм "Хвіст крутить собакою". Собака - це режисер. А сучасна кіноіндустрія крутить режисером як хоче і хто хоче. За логікою собака має вертіти хвостом. Тож це свого роду метафора" - пояснює Олег Філіпенко.

Формат фестивалю - фільми, які режисери зняли без допомоги держави, великих телеканалів і грошей іноземних кінематографічних фондів.

"Насправді не так багато є фільмів незалежних режисерів, але з того що дивився я відібрав найбільш кращі на мій погляд та розуміння кіно як такого, - говорить Олег Філіпенко. - Я орієнтувався не на тематичну складову, а виключно на художню та естетичну. Усі чотири повнометражні фільми - різні" .

Головний герой фільму "Гамер" Олега Сєнцова – підліток, якого усі називають Коссом. Він геній неолімпійської дисципліни – кіберспорту – однієї з небагатьох галузей, у якій українці добилися світових висот. Усе його реальне життя наче існує тільки для того, щоб обслуговувати його віртуальне альтер-его.

Фільм "Історія графомана" Олега Філіпенка складається з трьох новел, що розповідають про роль жінки в житті чоловіка, про призначення чоловіка, як творця, про його приховані страхи і розчарування. Автор всіх трьох новел фільму вигаданий персонаж Графоман.

А в документально-психологічній драмі "Презумпція згоди" Фархота Абдуллаєва цінність людського життя подана через страшний випадок з практики молодого лікаря у підмосковній лікарні. Фільм заснований на реальних подіях. Зняли його за три тижні.

"От приміром фільм Фархота Абдулаєва, який буде показаний як "гість фестивалю". Я познайомився з режисером на одному з фестивалів. Перш ніж подивитися його фільм - читав про що він. Там історія, якщо її розповідати, банальна і не дуже приваблива. Йдеться про азербайджанця, який приїхав в Підмосков'є і йому було важко знайти контакт з росіянами, бо він азербайджанець. Але коли подивився фільм зрозумів, що все це зроблено по-новому, талановито, тонко, психологічно, по-людському. Там нема нічого такого плакатного і шаблонного, поверхового. Цим мене і привабив".

Усі сеанси в кінотеатрі "Кінопанорама" починаються о 19:00. 7 квітня - прем'єра фільму Олександра Шапіро "Останній день Євро", 8 квітня - прем'єра фільму Олега Філіпенка "Історії графомана", 9 квітня - фільм Олега Сєнцова "Гамер", 10 квітня - фільм Фархота Абдуллаєва "Презумпція згоди" (Росія-Таджикистан).

А 11 квітня - повноцінний "Відкритий майданчик". Кількість короткометражних фільмів цього дня уже розраховано на 4 години. Єдина доцільність в порядку показу така: від самого короткого метра до найдовшого. До того ж кожен, хто хоче, може показати свою короткометражку, якщо вона відповідає формату артхаусного фестивалю. Зокрема цього дня покажуть стрічки - Дмитра Юдіна "Love and thirst", Дмитра Горбунова "Стереоефект", Жанни Довгич "Труси", Дмитра Сухолиткого-Собчука "Нитка", Антоніни Ноябрьової "День незалежності", Марини Гришай "Хребці", Тихона Тихомирова "День 7305" та інші.

Вікторія ХОМЕНКО, Gazeta.ua

 
 

Додав nady 08 квітня 2013

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска