Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Юрій Кучерявий / Юрко Кучерявий – школярам: “Не віддавайте своєї свободи читання”

На зустрічі зі школярами-старшокласниками Юрко Кучерявий  говорив про свободу вибору у читанні та радив читати добру літературу.

Юрко Кучерявий – поет, літературознавець та організатор відомих у Львові «кабінетних» зустрічей із письменниками, поетами та перекладачами. Він зустрівся з учнями 9-10 класів у межах літературного марафону «Час читати».
Свобода вибору, на думку Юрка Кучерявого, є домінантною у читанні.
Школярі мають право самостійно обирати собі читання. Я їм намагався показати:  ви не мусите читати, але  хочете. Просто ще не зустріли тої книги, що б вам підійшла. Багато чого учні, що були на зустрічі зі мною, вже читали. Є речі, які принципово не сприймають. Ну і чудово. Головне, щоб вони хотіли читати в принципі. І могли знайти якусь більш-менш добру літературу. 
Про школярську слухацьку авдиторію поет каже:
 – Зі школярами працювати непросто. Але думаю, що такий досвід потрібен  будь-кому зі сфери культури. Бо ми звикли давати підліткам якісь поблажки, хоча насправді вони їх не потребують. Вони – дорослі. Їм не можна давати спуску, вони це дуже добре відчувають і починають сприймати тебе несерйозно. Не можна ставити їх нижче за себе, тому що ти собі вважаєш, що вони чогось не розуміють. Все вони чудово розуміють.
Спілкуючись зі школярами, Юрко Кучерявий розповідав про властивості читання: його здатність розширяти мисленнєві горизонти, формувати незалежну і вільнодумну особистість. Поряд із власними віршами, знайомив із творчістю Андруховича, Калинця, рекомендував Гомера, Овідія, Горація і Данте.
Старшокласники із зацікавленням слухали про розвиток сучасної української поезії у світовому контексті, її роль сьогодні. А  також про те, чому романістика – це дар розповідати історії й чому цей дар є вартісним явищем для людства.
 
Childrenfestival.org.ua

 
 

Додав nady 04 травня 2013

Про автора

Народився 1977 року у Львові. За освітою — філософ. Працював за спеціальністю та у сфері державного культурного управління.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска