Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Микола Хвильовий / 12-13 травня у Харкові - Фестиваль, присвячений Миколі Хвильовому

Цього року виповнюється 120 років з дня народження і 80 років з дня смерті геніального українського письменника і одного з провідників «розстріляного відродження» Миколи Хвильового.

13 травня 1933 року пострілом в скроню у власній квартирі в Харківському будинку «Слово» Хвильовий, вражений масштабом Голодомору і арештами літераторів, вкоротив собі життя. В історію української культури він увійшов як автор сповненої живих образів та таємничих символів прози й поезії,  а також публіцистики, якою захоплювалися наступні покоління українців. Його твори виразно спрямовані в майбутнє, і чимало захованих письменником  у своїх текстах смислів лише зараз відкриваються дослідникам і вдумливим читачам.

Літературно-мистецький фестиваль «Метрополія свідомого життя», що відбудеться 12-13 травня у Харкові, покликаний актуалізувати творчість письменника, оживити його образи й ідеї у просторі міста, в якому він жив і яке любив.

Організовують фестиваль рух «Простір свободи», Харківський літмузей, видавництво «Смолоскип» та Харківський національний університет ім. Каразіна.

Вхід на всі заходи – вільний.

«Клавіатурте розум, почуття і волю —
клавіатурте!
Шукайте метрополію свідомого життя»


Харків – місто Хвильового, в якому він сіяв зерна нової свідомості, - має перетворитися на «Метрополію свідомого життя». Наша дія – це творча відповідь на виклик, кинутий у майбутнє… Ми прагнемо СТВОРИТИ ПРОСТІР ПРОБУДЖЕНОЇ СВІДОМОСТІ, у якому зможе проявитися творчий феномен Хвильового. Зерна духу не повинні загинути. Зерна, які вмирають у землі, приносять жертву новому життю – воскресають стократно у нових пагонах.

13 травня стало днем вимушеного виходу з життя того, хто «безумно любив життя» і присвятив йому усі свої твори. Пострілом у скроню цього дня він обірвав усі мости, щоб зберегти вже сказане в ім’я Людини СЛОВО. Смерть заради життя, щоб нічого не можна було вже перелицювати і сказати після сказаного. Отже, наш фестиваль у ці дні присвячений ЛЮБОВІ до ЖИТТЯ.

Наша мета - активізувати Харків як місто Хвильового, прочитати його ідеї та образи в ландшафті міста. Ми хочемо через мистецькі дійства та звучання Слова знову наповнити простір міста звільненим від стереотипів духом Хвильового, який і сьогодні неминуче ставить людину перед вибором.

У нашій культурі є сфери, що чекають своєї актуалізації. Вони лежать, немов відкинута книга, яка цілком може стати наріжним каменем Храму Людини. Саме таким є Слово Хвильового.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ

12 ТРАВНЯ, НЕДІЛЯ

12.00. «Лист до Твоєї душі від Миколи Хвильового». Перформенс біля виходів зі станцій метро

14.00. «Людина 13 травня»: Відкриття виставки, присвяченої Хвильовому. Харківський літмузей, вул. Фрунзе, 6 (метро Пушкінська, Бекетова) Наприкінці – «Чебрецеве чаювання» з поезією та музикою.

15.00 – 17.30. Архітектурно-літературний квест «Харків Миколи Хвильового» від видавництва Олександра Савчука. Проводять Денис Вітченко та Олександр Савчук. Початок – на подвір’ї Літмузею.

18.00. Вечір-концерт, присвячений Миколі Хвильовому. Будинок актора, вул.Красіна,3 (метро Пушкінська, Бекетова). Евритмічне виконання творів Хвильового та Гете, музика Бетховена, музичні гурти «Телері», «Обсерваторія», поети Олег Коцарев, Таня-Марія Литвинюк, Олена Рибка, Любов Якимчук, Вано Крюґер, Юлія Стахівська.

20.30. «Ніч. Весна. Міст. Марія»: перформенс-містерія . Міст через Лопань (між Соборним узвозом і Благовіщенським собором)

13 ТРАВНЯ, ПОНЕДІЛОК

11.00 – 17.00. Виставка під відкритим небом, присвячена Миколі Хвильовому. Молодіжний парк.

10.00 – 15.00. Всеукраїнські наукові читання, присвячені творчості Хвильового. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, (Майдан Свободи, 4)

«У пошуках Метрополії свідомого життя». Перформенс
11.00. Частина 1: «З історії одного браунінга: зустріч з Я». Біля будинку «Слово», вул.Культури, 9 (метро Наукова)
12.00. Частина 2: «Клавіатурте розум, почуття і волю». Молодіжний парк

15.00. «Харків і степ: запашне місто Хвильового». Відкрита лекція Тамари ГУНДОРОВОЇ. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, (майдан Свободи, 4, Велика хімічна аудиторія)

17.00. «Лет Ікара чи смерть Антея? Вступ до історії українського самогубства». Відкрита лекція Оксани ЗАБУЖКО. Бібліотека ім. Короленка, пров. Короленка, 18

19.30. «Запах слова»: чи сучасні ідеї Хвильового? Підсумкова дискусія фестивалю. Книгарня «Є», вул. Сумська, 3. Культуролог, член-кореспондент НАН України Тамара Гундорова, професор Києво-Могилянської Академії Володимир Панченко, доцент Харківського педуніверситету Галина Хоменко, поет Олег Коцарев, мистецтвознавець Ліліана Вежбовська. Модератор Тетяна Трофименко.

Контакт з оргкомітетом: poshta@dobrovol.org , 097-9873199, 097-9873187

 
 

Додав nady 08 травня 2013

Автори пов'язані с новиною

Оксана Забужко , Тамара Гундорова , Олег Коцарев , Юлія Стахівська

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска