Увійти · Зареєструватися
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Юрій Андрухович / Комедія Вільяма Шекспіра у перекладі Юрія Андруховича «Дванадцята ніч, або що захочете» на сцені Черкаського театру імені Шевченка

Cьогодні, 10 травня, о 18:30 в Черкаському театрі імені Шевченка покажуть комедію на дві дії  Вільям Шекспір у перекладі Юрія Андруховича "ДВАНАДЦЯТА НІЧ, АБО ЩО ЗАХОЧЕТЕ".

Спеціально для Черкаського театру імені Шевченка видатний письменник сучасності Юрій Андрухович зробив переклад комедії Шекспіра «Дванадцята ніч, або Що захочете». 

– Мрію, щоби Юрко зробив переклад усіх п’єс Шекспіра, а ми їх усі в Черкасах й втілимо, яка потужна мотивація, – говорить виконувач обов’язків художнього керівника театру Сергій Проскурня. – А поставити «12-ту ніч» ми запросили з Штутґарта україно-німецького режисера Андрія Крітенка. Багатьом Андрій відомий, як постановник «нєтлєнок» Леся Подерв’янського «Павлік Морозов» і «Сни Васіліси Єгоровни».
 
Про режисера:
Андрій Крітенко народився в Києві 1963 року в сім’ї актора та балерини. З 22-річного віку ставив вистави в державних театрах України – Київ, Луцьк, Севастополь, Львів. Ставив вистави у драматичних і оперних театрах Австрії, Великої Британії, Казахстану, Люксембургу, Німеччини, Росії, Швейцарії. Викладав у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого та у Міжнародній школі кіномистецтва у Кельні. Викладає акторську майстерність у Вищій державній школі музики і виконавчого мистецтва у Штутгарті.

Вистави Андрія Крітенка неодноразово брали участь у міжнародних театральних фестивалях Світу. Нещодавно створив театр КРОТ у Києві, де поставив вистави за п’єсами Леся Подерв’янського «Павлік Морозов» і «Сни Васіліси Єгоровни».
Андрій Крітенко першовідкривач п’єс Олексія Шипенка, Богдана Жолдака, Олександра Ірванця та інших сучасних драматургів.
 
Про перекладача:
Юрій Андрухович, поет, прозаїк, есеїст, перекладач
Народився на Івано-Франківщині. Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного інституту у Львові, Вищі літературні курси при Літературному інституті в Москві, аспірантуру інституту літератури НАН України. Працював газетярем, деякий час очолював відділ поезії івано-франківського часопису "Перевал". Був співредактором часопису "Четвер". У 1985 році разом із Олександром Ірванцем та Віктором Небораком заснував літературне угруповання "Бу-Ба-Бу". Автор поетичних збірок "Небо і площі" (1985), "Серед-міста" (1989), "Екзотичні птахи і рослини" (1991), прозових творів "Зліва, де серце" (цикл оповідань, 1989), романів "Рекреації" (1992), "Московіада" (1993), "Перверзія" (1996), "Дванадцять обручів" (2003), "Таємниця. Замість роману " (2007), публікацій у періодичних та антологічних виданнях. Есеїстика видана збірками "Дезорієнтація на місцевості" (1999), "Диявол ховається в сирі" (2006) та "Лексикон інтимних міст" (2011).

Твори перекладено і видано окремими книжками у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Росії, Сербії, США, Італії, Словаччині, Швейцарії, Іспанії, Чехії, Швеції, Австрії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Литві, Данії. Серед ряду літературних нагород – Премія імені Гердера (Фонд Альфреда Тьопфера, Гамбурґ, Німеччина) за 2000 рік, Спеціальна премія миру імені Еріха-Марія Ремарка (Оснабрюк, Німеччина) за 2005 рік, Лейпцизька книжкова премія «До європейського порозуміння» (2006) та Літературна премія Центральної Європи "Анґелус" (Вроцлав, Польща, 2006).
 
ДОВІДКА
«ДВАНАДЦЯТА НІЧ, або ЩО ЗАХОЧЕТЕ»
Вистава режисера Андрія Крітенка
Вільям Шекспір, Юрій Андрухович
Комедія на 5 дій. Вистава йде з одним антрактом.
Дійові особи і виконавці:
Орсіно, Князь Іллірійський – МИКОЛА ЗАЙНЧКІВСЬКИЙ
Віола, юна жінка з Мессаліни, після кораблетрощі викинута на берег Іллірії, де з’являється під іменем Цезаріо – НАДІЯ КОРБУТ
Олівія, графиня з Іллірії – ТЕТЯНА КРИЖАНІВСЬКА
Марія, покоївка Олівії – ОЛЕНА БРЕХАРЯ
Пан Тобіас Риг, небіж Олівії (версія Андрія Крітенка) – СЕРГІЙ БОБРОВ
Пан Ендрю Трясощок, приятель Пана Тобіаса – МИХАЙЛО КОНДРАТСЬКИЙ
Мальволіо, слуга-розпорядник у домі Олівії – ПАВЛО ГОНЧАРОВ
Капітан, пізніше Блазень – АНДРІЙ ЖИЛА
Блазнева помічниця – КАТЕРИНА ШАКАЛОВА
Куріа – НАТАЛІЯ ГЛАЗОВА
Себастьян, брат-близнюк Віоли – ОЛЕГ ТЕЛЯТНИК
Антоніо, друг Себастьяна – ОЛЕСЬ ПАВЛЮТІН
Офіцери – ОЛЕКСАНДР КУЗЬМІН, ОЛЕКСІЙ КЛИМЕНКО
Автор вистави – режисер АНДРІЙ КРІТЕНКО (Німеччина)
За участю:
головного художника театру Сергія Ридванецького,
художниці костюмів Наталії Ридванецької,
головного балетмейстера театру Володимира Татарінова.

Помічник режисера – ЮРІЙ БЕРЛІНСЬКИЙ.
У виставі звучить музика Сергія Боброва у виконанні автора та варіації
на тему «O Sole Mio» Едуардо ді Капуа на слова Джованні Каппурро.

 
 

Додав nady 10 травня 2013

Про автора

Поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент АУП.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска