Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Галереї Статті Інформація

Автори / Незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» / У Полтаві відбувся масовий літперфоманс

Незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» 20-ого липня о 16:00 на вул. Жовтневій, 32 (навпроти «Львівської кав’ярні») провело перший у Полтаві масовий перфоманс за назвою «33 літхвилини».

Один зі співавторів, Роман Повзик, полтавський поет та учасник НМО «MagnumOpus», розповів, що ідея заходу виникла під впливом акції протесту проти дій уряду, що відбулася у Туреччині наприкінці червня цього року. Однак у Полтаві ніхто не протестував; учасники перфомансу поставили собі за мету почитати добру книгу і звернути увагу оточуючих до читання. За словами однієї з учасниць події, перфоманс дозволив їй пережити щось на зразок єднання свідомості з рештою однодумців через читання.

Відповідно до назви, перфоманс тривав 33 хвилини і завершився о 16:33. Учасники читали книги різних авторів: Річарда Баха, Ґеорґа Оруела, Марі-Лори Піки, Сашка Ушкалова, Харукі Муракамі, Михайла Булгакова та багатьох визнаних класичних та сучасних письменників. Більшість учасників читали сидячи: прямо на бруківці, на покривалах, на карематах і навіть на велосипедах.

Зі слів Анни Єгорової, співавтор перфомансу, «33 літхвилини» минули з користю.

«Цей літперфоманс — чудова спроба нагадати людям про те, що книга — перше з джерел мудрості, — стверджує Анна. — Щодо мети — вона, авжеж, не одна, — додає поетеса. — Таким заходом ми хотіли звернути увагу громадськості на популярність читання, створити незабутню атмосферу спільноти однодумців, організувати нестандартну для Полтави подію, у якій взяли б участь усі небайдужі; для себе ж — ми впевнилися в тому, що працюємо не намарне, що наші заходи справді подобаються людям і що вони готові підтримувати наші творчі ідеї. Загалом перфоманс перевершив мої сподівання як кількісно, так і якісно: приємно, що було стільки людей, і вони справді мали певну ідею, а не просто прийшли споглядати захід. Ми досягли мети — люди досить часто запитували, що тут відбувається і як можна долучитися. Тому, я думаю, що такі «перфоманси» ми влаштовуватимо регулярно, і триватимуть вони надалі більше, ніж 33 хвилини».

На сьогодні така форма мистецтва як перфоманс набирає обертів в усьому світі. Причин цього декілька, зокрема і те, що перфоманс дозволяє залучити не одне і не два органи чуття, а практично всі, адже це така форма мистецтва, де твором вважають дії автора, за якими глядачі спостерігають у режимі реального часу. До перформансу можна віднести будь-яку ситуацію, що включає чотири базові елементи: час, місце, тіло художника і ставлення художника та глядача.

Вперше слово «перформанс» було застосовано композитором Джоном Кейджем в 1952 році до свого твору-дії «4'33"» (що дало назву і часові рамки його заходу). Протягом всього «виконання» твору жоден інструмент не видавав звуків, тобто запала суцільна тиша.

Незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» займається культурними подіями у Полтаві, і вже не вперше проводить мистецькі акції. До організованих і співорганізованих об’єднанням подій належать «Мегамарш у вишиванках  (Полтава)», кінофестиваль «Відкрита ніч» та численні літературні читання, творчі зустрічі, у тому числі і з відомими в Україні письменниками (зокрема з Павлом Коробчуком, Любком Дерешем).

Дивитися фотозвіт з перформансу он-лайн...

Фото: Аліна Смутко

Катерина Кролевська

 
 

Додав nady 29 липня 2013

Про автора

Незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus» займається культурними подіями у Полтаві, і вже не вперше проводить мистецькі акції.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска