Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Фестиваль української середньовічної культури Ту Стань! / На Тустані оживають легенди

Місто-фортеця Тустань увосьме запрошує відчути атмосферу середньовіччя на фестивалі української середньовічної культури “Ту Стань!-2013”. Дійство відбуватиметься 2-4 серпня в с. Уричі Сколівського району Львівської області. Цьогоріч “Ту Стань!” організує конкурс вуличних музик, відкриє денний спортзал для лицарів-початківців, а також розпочне створення тривалих середньовічних укріплень на фестивальній галявині.

Щороку у перший тиждень серпня поблизу давньої фортеці Тустань оживає історія: заповідні ліси наповнюють середньовічні воїни, музиканти та ремісники. Цей рік не стане винятком – на восьмому фестивалі української середньовічної культури “Ту Стань!” реконструктори з усієї України відтворять життя древнього граду таким, яким воно було у ІХ-ХІІІ ст. “Родзинкою” фестивалю стане конкурс вуличних музик, поважними членами журі якого будуть самі ж відвідувачі фестивалю. Гурти, що найбільше припадуть до душі гостям, виступлять на вечірньому концерті в неділю, а гурт, що збере найбільше глядацьких симпатій, отримає винагороду. Також буде збільшено територію історичного табору та реалізовано нову атракцію – середньовічний спортзал. Повправлятись у бою на безпечних мечах чи бігу по колодах зможуть навіть наймолодші фестивальники. А для гурманів діятиме вже традиційна на фестивалі українська середньовічна кухня – без заморських картоплі, помідорів, кукурудзи, квасолі. Адже наші предки у ІХ-ХІІІ ст. вживали м’ясо, рибу, каші, пекли різноманітні пироги з начинками.

Особливу увагу на Тустані присвячують військовій справі – близько сотні реконструкторів відновлюють баталії воїнів-русичів із ворогами на очах у гостей. Реалістичності таких боїв позаздрять голлівудські режисери: вночі дерев’яний форт спалахує вогнями, у важку браму споруди летять сотні стріл, б’є таран, русичі, обороняючи домівку, змагаються із загарбниками на мечах. “Займаюсь реконструкторською справою дев’ять років – на українські мірки це тривалий час – і досі не знайшов вичерпної відповіді, що ж таке українське Середньовіччя, – каже Ярема Іванців, координатор реконструкторів фестивалю. – Реконструктори намагаються заповнити порожні сторінки історії українського середньовіччя власними силами. Особисто я досліджую військову культуру, і тим, що здобуте власним досвідом, готовий поділитися на цьогорічному фестивалі. Ми проведемо одиночні турніри, групові бої та штурм фортеці. У штурмі цього року візьмуть участь понад сто чоловік з реконструкторських клубів Львова, Тернополя, Харкова, Києва... Відтворимо бій русичів з монголами. Використовуватимемо таран, метальні машини, штурмові драбини, списи, луки”.

На фестивалі, розповів директор заповідника “Тустань” Василь Рожко, будуть також спеціалісти, що досліджують давні українські ремесла – вони покажуть, як виготовляли предмети побуту з глини чи дерева в середні віки.

Олена Гутик, Високий Замок

 
 

Додав nady 02 серпня 2013

Про автора

“Ту Стань!” – фестиваль української середньовічної культури. Відбувається щороку в с. Урич на Львівщині. В центрі уваги учасників фестивалю – пам’ятка архітектури ІХ-ХІІІ ст., наскельне місто-фортеця Тустань.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска