Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

MP3

Гурт мандрівних дяків Вертеп Похороночка 4.76 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Отче (2019) 6,79 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп А вчора-звечора (колядка 2017) 6.85 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Ультрас Андрійко (2016) 6.46 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Чучупака (Василь) (2015) 3.04 Mb
Гурт мандрівних дяків Вертеп Осінь (На південь...)2015 8.89 Mb
Потік Афіші Галереї MP3 Товари Статті Інформація

Автори / Гурт мандрівних дяків Вертеп / Гурт ВЕРТЕП заграє нових "Гайдамацьких пісень" на Толоці в Легедзино!

10 серпня неподалік Умані в мальовничому селищі Легедзино відбудеться традиційна Толока. 

Толока є давнім українським звичаєм. Її організовували на селі для виконання термінових робіт, що вимагали значної кількості осіб: збирання врожаю, вирубування лісу, спорудження будинків, спільний випас худоби тощо. Іноді толоку використовували для проведення громадських робіт (будування церков, шкіл, читалень, доріг тощо). У толоці односельчани брали участь, тобто працювали толокою (спільно, разом), добровільно й задарма, не потребуючи плати за свою працю. Зазвичай особа, на користь якої працювали, частувала робітників. Також звичною справою було звершення толоки народним гулянням — танцями і співами.

Крім усіх бажаючих «помісити глину» аби побудувати справжній трипільський будинок до події щороку долучаються чимало відомих публічних особистотей від письменників і музик до режисерів та політиків. Цього року (власне як і кілька попередніх) в події візьме участь Лірник Сашко (до речі - один з організаторів свята), київські музики з «Рутенії» та дніпровські мандрівні дяки «Вертеп».

«Вертеп» втретє матиме честь поспівати в Легедзиному, та вперше заграє повним складом з підсиленням та електроінструментами! Крім вже відомих героїчних пісень: Махновська (відео)Чучупака (відео)Гайдамацька правдонька (відео)Куля (mp3), Повстанець (mp3) музики заграють кілька прем`єр з нового альбому «Гайдамацькі пісні», що готується до появи на Покрову, та приправлять свій виступ весільними та жниварськими танцювальними композиціями.  

План заходів Толоки у Легедзино...

Сакральності події додає і сама легендарна місцина проведення Толоки:

Легедзино - село, центр сільської ради, розташоване за 18 км на північний захід від районного центру і 20 км від залізничної станції Тальне. Через село проходить автошлях Черкаси - Умань. Площа населеного пункту - 3106 га. Населення - 1016 осіб, кількість дворів - 528.

За переказами, назва с. Легедзино походить від прізвища козака Легейди, який першим оселився на цих землях та заснував хутір. Час заснування села слід відносити до першої половини XVIII ст., а у 1763 р. збудовано дерев'яну церкву. Перша писемна згадка про село датується 1768 p., коли в цих краях вирувала Коліївщина. Вже на 1795 р. (час приєднання Правобережної України до Російської імперії) у Легедзиному мешкало 452 жителі. 

Проте ця місцевість і раніше періодично заселялася. У бік села Свинарка тягнеться низка курганів скіфів, які жили на цих землях, доки сюди не прийшли готи.

На одному з поховань встановлений пам'ятник бійцям Окремої Коломийської прикордонної комендатури та загиблим на війні собакам. Стародавні готські некрополі кінця III — початку IV ст. нашої ери, розкопані дослідниками на людських городах належить до черняхівської культури. Як правило, ці поховання розташовані на невеликій глибині — від півметра до півтора метра, тому часто науковці натрапляють на вже розграбовані могили, але в даному випадку їм пощастило знайти добре збережені поховання. Більшість із некрополів — горщики із кремованими рештками людей. Черняхи відправляли померлих на той світ, споряджаючи їх усім необхідним, тому сьогодні у поховальних урнах науковці знаходять недогорілі або розплавлені залишки гребінців, прикрас (здебільшого зі скла), бронзових застібок на плащі — «фібул». За два роки розкопок у Легедзиному археологи розкопали 25 поховань, причому по похоронному інвентарю видно ознаки змішання готської і сармататської культур.

У межах села виявлено також сліди трипільських поселень мідно-кам'яної доби.

Територія цього краю входила до складу Київської Русі. Підтвердженням цього є знайдена біля с.Легедзино залізна булава, яка зберінається у експозиціях Уманського краєзнавчого музею. Легедзино за адміністративним поділом у 16 ст. входило до Брацлавського повіту, у 19 ст. – до Уманського, а у 20 ст. це – Тальнівський район.

Багата земля Уманщини завжди була ласим шматком для завойовників, тому тут часто спалахували вогнища визвольного руху, місцевий люд активно підтримував Гайдамаччину і Коліївщину.

Безперечно, люди не могли миритися із свавіллям та безчинством більшовицьких неоколонізаторів. Під час національно-визвольних подій 10 листопада 1920 р. Легедзино стало центром великого селянського антибільшовицького повстання, яке очолив полковник військ Директорії, військовий комісар Уманської округи Української Народної Республіки - П. Дерещук. Під його орудою було 4000 повстанців.

У період окупації у Легедзино діяла невелика підпільна група опору. Село було звільнене в результаті Корсунь-Шевченківської операції радянських військ 9 березня 1944 р. У повоєнні роки відновлено зруйновані господарства, які у 1952 р. об’єднали в один колгосп імені В. Молотова. З 1963 р. господарство було перейменовано у колгосп ім. Богдана Хмельницького, у 1960-1980 pp. господарство стало відоме за межами області завдяки високим економічним показникам.

 

Для бажаючих потрапити на справжню Толоку з Дніпропетровська 
організовано подорож мистецькою агенцією "Арт-Вертеп":
вартість подорожі - 200 грн. в обидва боки, виїзд 10 серпня (сб) о 5:00 від КЦ "Арт-Вертеп" (вул. Червона, 11), 
повернення вночі з 10 на 11 серпня.
Деталі та запис: 050 361 62 82 Кількість місць обмежено!

 
 

Додав ceny bab 09 серпня 2013

Про автора

ВЕРТЕП (Гурт мандрівних Дяків) Заснований 8-го березня 2001 року в м. Дніпро.  В репертуарі гурту більше сотні композицій в різноманітних музичних стилях і напрямках.

Автори пов'язані с новиною

Лірник Сашко (Олександр Власюк) , Фестиваль Трипільська Толока у Легедзине , Рутенія

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска