Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Культура / Вони поруч

Польська рок-музика незнана в Україні, бо більшість вітчизняних фанів року перебувають у кульутрній парадигмі радянських часів, коли був "русскій рок" і "все інше".

Відзначення 70-річчя трагічних подій на Волині втягнуло в орбіту  протистояння не лише політичні кола, а й культурні. Щоправда, це стало несподіванкою для останніх. Так, євродепутат від Польщі Януш Войцеховський закликав музикантів польсько-українського гурту Enej змінити його назву. На думку парламентарія, вона прославляє одного з керівників УПА Петра Олійника (псевдо Еней). Спекуляції польських "патріотів" змусили гітариста колективу Мирослава Ортинського записати на своїй сторінці Facebook звернення до поляків та українців про те, що учасники Enej прагнуть не ділити, а навпаки, об`єднувати і їхня творчість є поза політикою.

Невідомі сусіди

В Україні ситуація з гуртом Enej залишилася поза увагою суспільсьтва. І це не дивує, адже про існування цього гурту, заснованого українцями з Ольштина, який грає ска, рясно перемежований елементами українського та польського фолк-року, у нас знають одиниці, як і про польську рок-музику. Приміром, в українській Вікіпедії про гурт Dzem можна прочитати, що це блюз-рок-колектив, який вважається одним із найважливіших гуртів в історії польської рокової і блюзової музики. Якщо не брати до уваги різноманітні статистичні дані, більше нічього в статті не наводиться. А між тим для Польщі Dzem  - то ціла епоха. Його перший професійний альбом "Cegla" надовго став каноном для всієї польської рок-музики. Пік популярності гурту припадає на 1980-ті та першу половину 1990-х - часи переломних і болісних змін в історії країни, коли політична, економічна та світоглядна криза пронизала всі сфери життя тамтешнього суспільства. Музика Dzem стала тим свіжим вітром, що приніс людям відчуття невідворотності змін на краще, віру в людину.

Другим у списку таких знакових гуртів наших сусідів є VooVoo, заснований 1985 року. За свою довгу творчу кар`єру спромігся видати понад 30 альбомів. Його музика - органічне поєднання року, польських фольклорних мотивів і джазу. Українцям цей колектив знайомий завдяки співпраці з нашими "Гайдамаками", що вилились у спільний альбом "VooVoo i Haydamaky", сингл до якого "Wyszla moloda" визнаний найкращою піснею літа на Національному радіо Польщі 2009-го.

Кажучи про польську сцену, не можна оминути увагою Akurat із містечка Бєльско-Бялої, створений 1994 року. Їхня музика - це ска з елементами року і регі. Гурт вважають живим класиком саме цього напряму в Польщі. Фактично можна стверджувати, що польський ска розпочався з Akurat. Їхні пісні переважно філософського спрямування вже багато років не втрачають своєї популярності серед служачів. 

Польсько-лемківсько-український LemON - теж помітне явище тамтешньої сцени. Коротка іторія колективу, заснованого 2011 року, - яскравий приклад того, для чього потрібні різноманітні талант-шоу. Успіх формації, утвореної завдяки шоу Must Be the Music, розпочався з пісні "Litaj ptаszko", виконаною лемківською говіркою. Завдяки композиції "Deviat" гурт вийшов до фіналу конкурсу і здобув першість у третьому сезоні. До речі, переможцями з першого стали музиканти з Enej. Лише констанція: у всіх чотирьох сезонах польського талант-шоу перемогли гурти, що грають музику з елементами українського фолку. Причому їхні учасники не приховують свого походження і всіляко його підкреслюють. За словами фахівців, першість Enej та LemON засвідчила брак якісного музичного продукту з фольклорним колоритом у Польщі. Фактично їхня творчість стала справжнім трендом сучасної польської музики.

Перелік невідомих в Україні, але надзичайно цікавих польських рок-гуртів можна продовжувати і далі. Хто з вітчизняних цінителів музики хоча б раз у житті щось чув про Kult, Lady Pank, happysad, Elektryczne Gitary? Хіба що любителі дет-блек-метал в Україні згадають назви легендарних польських гуртів Behemoth, Vader, Hate, Decapitated. Ці колективи давно зажили світової слави. У самій Польщі вони популярні не тільки поміж прихильників цього нішевого напрямку, а й серед широкої аудиторії. Тут якраз повною мірою виявляється місцевий патріотизм -  Behemoth і Vader не є елементами масової польської музичної культури, але про їхнє існування знають практично всі.

Монополізація "русскім роком"

Польський рок навітьне має шансів позмагатися з російським на рівні промоції в Україні. Що таке сучасний "русскій рок"? Його місце в нинішній російській культурі яскраво продемонструвало святкування 1025-річчя хрещенння Русі. Виступ гуртів "Воскресенье" і "Алиса" став чи не головною музичною подією під час відзначення цієї дати. І в цьому полягав головний культурний моветон тих святкових заходів. Адже рок у його чистому вигляді не повинен бути частиною святкування будь-якої релігійної події. За своєю сутністю він завджди був виразником інших ідей. 

Та в головах апологетів сучасного "Русского міра" таке поєднання є цілком органічним. Після розпаду СРСР православ`я стало частиною маскультури на пострадянському терені, прагнучи замінити собою "моральний кодекс будівника комунізму". В тій новій реальності старому доброму російському року знайшлоя місце, а саме "служба государева". Коли це стало зрозуміло навіть найвідданішим фанатам, він почав втрачати популярність. Концерти "легенд" відвідують ті, кому вже за 40, і вимагають старих хітів: вони приходять по ностальгію, а не щоб почути щось нове. Тож нині російський рок - це специфічний музичний напрям, який повільно вмирає, нікому не потрібний навіть у своїй країні.

Чому ж наші музичні фахівці досі годують українського слухача "русскім роком", залишаючи поза увагою цілий пласт культури сусідньої Польщі? Чому на Radio ROKS не почуєш Dzem чи тих самих Akurat , VooVoo, проте завжди знайдеться місце для численних представників російського року? Найочевиднішою видається версія про те, що менеджери наших радіостанцій так і не змогли поки що вийти за межі власного містечкового світогляду. Для них навколишній світ свого часу поділявся на дві частини: СРСР і все інше. Польща, на жаль, їм не цікава. Ця світоглядна обмеженість людей, які жили на "рабочіх окраінах" обласних центрів УРСР, призводить до того, що працівникам телеканалів і радіостанцій навіть не спало на думку поцікавиться: а чи є в Польщі той рок? Ті, хто має вплив на сучасну українську музику і культуру, не хочуть вийти за межі своєї зони комфорту і спробувати усвідомити себе частиною чогось відмінного від "сучасної версії СРСР" - євразійського "Русского міра". Саме такі люди взяли на себе відповідальність казати, що вони все знають про смаки української аудиторії. 

Хочеться вірити в те, що польська рок-музика знайде свій шлях до нашого слухача, бо вона того варта. Щоб це сталося, багатьом українцям треба для початку перстати з ностальгією дивитися на Схід, а все ж таки озирнутися навколой  побачити те, що перебуває зовсім поруч.

Рейтинг найращих рок-гуртів Польщі (за результатами опитування користувачів польського порталу ontel.pl)

1. Dzem

Без перебільшення культовий гурт. Смерть лідера Ришарда Ріделя в 1990-х не призвела до розпаду ансамблю. Dzem продовжує активну концертну діяльність. 2010 року випущено альбом "Muza".
Рекомендований альбом:"Cegla"

2.Czerwone Gitary

У Польщі його порівнюють із The Beatles.Став одним із найвідоміших в історії польської музики.Нині гурт активно концертує.
Рекомендований альбом:"Czerwone Gitary 3"

3. Budka Suflera

За майже 40-річну кар'єру рокери з Любліна продали не один мільйон дисків.Унікальний голос вокалістаКшиштофа Цуговського й досі приваблює широку аудиторію.
Рекомендований альбом:"Cisza"

4.Perfect

Один із найпопулярніших гуртів,створений наприкінці 1970-х років.У його складі відзначилися серед інших Барбара Тшезлевська й Збігнєв Голдис.Від 1994 року колектив очолює Гжегож Марковський.

Рекомендований альбом:"Perfect"

5.Kult

Яскравий представник польської альтернативи.Понад 30  років історії гурту--це величезна кількість концертів,десятки альбомів і книжок.Тексти Казика Сташевського ніколи не залишали байдужими слухачів.

Рекомендований альбом: "Posluchai,to do ciebie"

6.Lady Pank

Кістяк формації утворюють харизматичні Ян Борисевич і Януш Панасевич.Вона давно посіла своє заслужене місце серед найкращих польських гуртів.
Рекомендований альбом: "Lady Pank"

7.Republika

Представники "нової хвилі" польського року.Колектив перестав існувати у 2001-му після смерті свого лідера Гжежожа Цеховського.Republika створила одну з найвідоміших польських пісень--"Biala flaga".
Рекомендований альбом:" Nowe sytuacje"

8.Breakout

Легендарний гурт.Його лідери Міра Кубасинська й Тадеуш Налепа давно стали визначними постатями польського блюз-року.
Рекомендований альбом:"Blues"

9.Maanam

Справжній чистий рок-н-рол.Величезна популярність прийшла до гурту завдяки вокалістці Корі(Ользі)  Яцковській.Наприкінці 2008 року Maanam припинив свою діяльність.

Рекомендований альбом: "Maanam"
 

10. Bajm

Поп-рок група з неповторною вокалісткою Беатою Козідрак уже багато років не втрачає популярності.

Рекомендований альбом:"Bajm"

Петро Жижиян, Український Тиждень №32 (300) 9-15 серпня 2013 р.

 

 
 

Додав nady 15 серпня 2013

Про автора

Розділ "Культура" містить інформацію, яка не може бути віднесена до конкретного Автора і стосується подій української культури.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска