Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Григорій Семенчук / «Якби видавці Олеся Бузини звернулись до нас з пропозицією участі, ми б її відхилили, бо не любимо українофобів!»

Програмний директор Форуму видавців розповів про проблеми та сюрпризи найбільшого фестивалю української книги

Цьогорічний Форум видавців відсвяткує ювілей, тому зіркових гостей, літературних новинок, цікавих заходів планується більше, ніж у попередні роки. Про те, чим дивуватиме 20 Форум видавців (триватиме з 10 по 15 вересня) українських книгоманів цьогоріч, а також про темний бік свята — проблеми та нереалізовані плани – кореспондент “ВЗ” поговорила з програмним директором Міжнародного літературного фестивалю Григорієм Семенчуком (на фото).- На 20

Форум видавців очікується приїзд багатьох шанованих гостей. Міністр культури України буде на фестивалі?

- Наразі підтвердження немає. Але ми, як і в попередні роки, сподіваємось побачити міністра культури на Міжнародному літературному фестивалі. Надіслали запрошення Леоніду Михайловичу, бо на Форум приїжджає міністр культури Польщі Богдан Здроєвський, і було б логічно побачити й нашого міністра культури. Цьогоріч Польща є офіційним “Почесним гостем” Форуму, до нас їде велика делегація, близько 50 осіб. Це величезна кількість письменників, два музичні колективи. Серед топових осіб — колишня перша леді Польщі Данута Валенса, відомий режисер Кшиштоф Зануссі, депутат Європарламенту Павел Ковель, громадсько-політичний діяч Адам Міхнік, письменниці Сильвія Хутнік та Йоанна Батор...

- Знаю, ви залучили більше партнерів до Форуму. Яка ситуація з фінансуванням? На що не вистачило коштів?

- Це вічна і найбільша проблема. Хочемо провести 20 Форум на високому рівні, тому звертаємось до усіх друзів, партнерів. Нас підтримують місцеві органи влади та наші давні партнери, Фонд розвитку України Рината Ахметова, цього року надав підтримку Фонд Арсенія Яценюка, свою лепту вносять і комерційні структури. Але для фестивалю такого рівня навіть така співпраця не дає достатніх коштів. Хочемо запрошувати Мішеля Уельбека, Орхана Памука, Ієна Мак’юена і ще багато топових імен світової літератури, проте ситуація не дозволяє оплатити їхні гонорари. Ми б хотіли мати змогу оплачувати проїзд іноземним письменникам, але наразі такої елементарної послуги Форум собі дозволити не може. Якщо подивитись на приклад закордонних літературних фестивалів, то вони підтримуються державними структурами. Наш Міжнародний літературний фестиваль лише може сподіватись, що мужі від влади врешті звернуть увагу на літературну ситуацію в країні. Бо без читання не буде освічених, кваліфікованих працівників, залишаться одні раби.

- Яка частина коштів іде на VIP-гостей?

- Ми займаємось безпосередньо комутацією на місці іноземних гостей, забезпечуємо їх поселенням, харчуванням, їхньою програмою та дозвіллям. Деякі VIP-персони їдуть за власний кошт, інші мають окремі домовленості.

- Мабуть, за час Форуму у Львові добряче піднімається економіка міста...

- Внесок в економіку міста очевидний, бо вже зараз на період 10-15 вересня нереально забронювати номер в готелі, чи купити квиток до Львова.

- Форум видавців помітно розрісся, потрохи заполоняє усе місто...

- У нас є 40 локацій літературного фестивалю, де будуть відбуватися різноманітні події Форуму. Нам приємно, що з кожним роком долучаються все більше кафе, бібліотек, театрів. Ми прагнемо максимально залучити львівський простір і дати людям усвідомлення того, що Форум – це справа громади усього міста.

- Було багато галасу довкола книжки Зварича на Форумі, тоді фестиваль заявив про відсутність цензури та демократію. Чому ж Олеся Бузину оголосили персоною нон ґрата?

- Олесь Бузина не відвідує Форум видавців, бо розуміє, що у Львові йому робити нічого. На фоні усіх інших гостей Форуму Бузина не є значною фігурою. Якби його видавці звернулись до нас з пропозицією участі, ми б її відхилили. Бо не любимо українофобів, яким себе зарекомендував Бузина, а також не допускаємо усього, що забороняє законодавство України, наприклад, пропаганди насилля. А от цензури у нас справді немає. Якщо Ігор Зварич написав книгу і знайшлися люди, які її видали, то забороняти її не маємо права. Висвітлення книги особи, засудженої за корупцію, стане приводом до ширшої публічної дискусії про природу корупції в Україні.

- Ви вже запаслись списком літератури, яку хотіли б придбати на Форумі?

 

- З нетерпінням очікую переклад книги Зигмунта Баумана, який є головним гостем фестивалю. Я би прочитав книжку “Час помирати” Кшиштофа Зануссі, бо цікаво побачити, як улюблений режисер виглядає в літературному ракурсі, з українських авторів обов’язково придбаю новинку Тараса Прохаська “Одної і тої самої” і книжку поетичного нового Юрка Іздрика “Після прози”, переклад книжки Роберта Вальзера “Прогулянка”, зроблений Андруховичем. Ще хочу почитати книжку Данути Валенси. Цікаво зрозуміти відчуття дружини президента, який стільки зробив для країни.

Олена Гутик, Високий Замок

 

 
 

Додав nady 11 вересня 2013

Про автора

Поет, актор, організатор різних кільтурних акцій. Народився і живе у м.

Автори пов'язані с новиною

Форум видавців

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска