Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Мистецький Арсенал / Завтра, 26 вересня о 17:00 у Мистецькому Арсеналі відбудеться вручення премії імені Бориса Возницького

Місце: Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал»
Офіційне оголошення: 26 вересня 2013 о 17:00


Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал»
Львівська Національна галерея мистецтв 
 
ЦЕРЕМОНІЯ ВРУЧЕННЯ ПРЕМІЇ  ІМЕНІ БОРИСА ВОЗНИЦЬКОГО
«За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи України»

 

 
26 вересня о 17:00 відбудеться перше вручення Премії імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи України». 

Премію засновано НКММК «Мистецький Арсенал» спільно з Львівською Національною галереєю мистецтв ім. Б. Возницького та Благодійним фондом «Мистецький Арсенал» у квітні 2013 року. 

Премія імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи» вшановує пам’ять видатної особистості - подвижника музейної справи Бориса Григоровича Возницького (1926-2012), Героя України, мистецтвознавця, директора Львівської національної галереї мистецтв, академіка Української академії мистецтв, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, заслуженого працівника культури України та Польщі, президента Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM), доктора honoris causa, голови Музейної ради при НКММК "Мистецький Арсенал", засновника Благодійного фонду "Мистецький Арсенал".

Борис Возницький – знакова постать для українського музейництва, чия подвижницька професійна діяльність забезпечила його незаперечний авторитет серед українських та іноземних колег. За ініціативи Бориса Возницького засновано нові художньо-меморіальні музеї: Музей першодрукаря Івана Федорова, Музей-садиба Шашкевича, Музей «Русалки Дністрової», Музей найдавніших пам'яток Львова, Музей Пінзеля;  відновлено замки Галичини: Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький. Борисом Возницьким віднайдено і врятовано десятки тисяч творів мистецтва, зроблено численні наукові відкриття, серед яких –  творчість Іоганна Георга Пінзеля.

Лариса Разінкова-Возницька, директор ЛНГМ ім. Бориса Возницького: «На мою думку найкраще характеризують діяльність Бориса Возницького слова митрополита Андрея Шептицького: «Не потоком шумних, галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!»  
Премія покликана підкреслити соціальну значущість музейної діяльності, сприяти консолідації професійної спільноти та надати підтримку активним й талановитим музейним працівникам. А урочиста церемонія вручення Премії є кульмуніаціною подією наймасштабнішого міжмузейного проекту України – виставки «Велике і Величне», котра зібрала під склепіннями Мистецького Арсеналу 1000 видатних творів українського мистецтва із 35 музеїв нашої держави. Цей проект має на меті продемонструвати широкому загалу багатющий мистецький спадок України, актуалізувати музейні колекції, сприяти популяризації музейних зібрань із різних міст України на загальнонаціональному та міжнародному рівнях та анонсувати регулярний міжмузейний проект всеукраїнського масштабу у режимі музейної бієнале.
Наталія Заболотна, генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал»: «Борис Григорович Возницький – постать, поза усіма сумнівами, виняткова для української музейної справи. Завдяки його подвижницькій праці історія українського мистецтва поповнилася численними сторінками, йому ми завдячуємо збагаченням національної культурної скарбниці десятками тисяч унікальних пам’яток. Серед них – твори Іоганна Георга Пінзеля, які тріумфально експонувалися в Луврі, а тепер стали окрасою наймасштабнішого міжмузейного проекту України – виставки «Велике і Венличне». Ми прийняли рішення про заснування Премії, аби вшанувати пам’ять видатного музейного діяча, і для того, аби взірець його діяльності і надалі надихав та стимулював музейну спільноту. 
В роботі над виставкою «Велике і Величне» ми ще раз переконалися, як багато самовідданих ентузіастів, цілеспрямованих і світлих людей працюють в українських музеях.  Попри усі обтяжливі оставини вони не зраджують свого покликання і продовжують зберігати та відкривати нашу культурну спадщину для майбутніх поколінь. До оргкомітету премії надійшло багато заявок щодо кандидатур професіоналів-музейників, котрі дійсно гідні отримати високе звання першого лауреата музейної премії імені музейного подвижника Бориса Возницького. Я щиро сподіваюся, що ця нагорода стане належним громадським визнанням значення музейної роботи для повноцінного розвитку суспільства, а також натхненням для нових звершень у шляхетній професії музейника».

Гості церемонії першими дізнаються, хто із трьох номінантів здобуде Премію і отримає почесну відзнаку, створену спеціально для Премії імені Бориса Возницького молодим українським скульптором Олексієм Золотарьовим, та грошову винагороду у розмірі 25 тисяч гривень. Кошти для грошового призу Премії надано Арт-фондом Ігоря Воронова.  

Пам’ятна відзнака Премії імені Бориса Возницького - це статуетка у формі ажурної колони із полірованої нержавіючої сталі, котра складається із літер прізвища Бориса Возницького та логотипу-символа премії.  Композиція нагадує вежу замку або колону із капітеллю, що асоціюється із образом музею загалом та зокрема із замками Західної України, які зусиллями Бориса Григоровича було перетворено на музеї.  Спеціальна відзнака символізує особливу роль музейних працівників, котрі на своїх плечах несуть вагу національного мистецького і культурного спадку, зберігаючи його для майбутніх поколінь, як колони тримають на собі дах будівлі.

Звернення до молодого скульптора із пропозицією створити ескіз для музейної нагороди було продиктоване бажанням підкреслити спадкоємність у культурі, зв’язок поколінь і особливе значення, котре має робота музейників для молоді, яка долучається до вивчення власної культури,  історії та виступає найактивнішою силою у творенні сучасного культурного ландшафту. 

Олексій Золотарьов, скульптор: «Коли я отримав пропозицію стати автором пам’ятної відзнаки від директора Мистецького Арсеналу Наталі Заболотної, я саме був у франкфуртському аеропорту, пересідав із літака на літак і загалом мав напрочуд насичений планами місяць. Ще одне відповідальне творче завдання видавалося цілком нереальним, але ідея виникла практично миттєво. Я дуже вдячний за таку високу честь – долучитися до вшанування пам’яті великого українського музейника і допомогти привернути більше суспільної уваги до музеїв і музейної справи. Авторитет музейника у питаннях формування культурної політики, архітектурного середовища міст та в інших питаннях гуманітарної галузі має бути незрівнянно вищим, аніж зараз в Україні! Люди цієї професії зберігають пам’ять цілого суспільства, саме тому мені хотілося, щоб у дзеркальних літерах прізвища Бориса Григоровича Возницького на пам’ятному знаку кожен міг побачити і своє власне відображення».

Для інформації:
Премією  імені Бориса Возницького за вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи відзначаються музейні працівники, дослідники, науковці, збирачі-ентузіасти, які своєю діяльністю сприяли виявленню, фіксації, збереженню та популяризації національної культурної спадщини, формуванню та збереженню музейних колекцій, створенню новітніх експозицій, реалізації освітніх проектів, застосуванню інноваційних форм діяльності, інституалізації та популяризації музейної сфери. Право висувати кандидатури на здобуття Премії матимуть громадяни України, представники музейних колективів, закладів культури, творчих спілок, бібліотек, університетів, книжкових видавництв, засобів масової інформації тощо.
Право висувати кандидатури на здобуття Премії мають представники музейних колективів, закладів культури, творчих спілок, бібліотек, університетів, книжкових видавництв, засобів масової інформації тощо. Оголошення лауреата і вручення премії відбувається раз на два роки.

Серед  номінантів на здобуття Премії ім. Б. Возницького:
Віра Виноградова
 – генеральний директор Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Очолює музей із 1996 року. За цей період було завершено реконструкцію особняка Ханенків, де розмістилася експозиція західноєвропейського мистецтва, та відкрито експозиція мистецтва країн Сходу у відремонтованому приміщенні на вул.Терещенківській, 17. Східна експозиція музею на сьогодні є єдиною в Україні за кількістю та якістю представлених творів.
Надія Капустіна – директор Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І.Яворницького. Очолює музей із 1998 року. Виступила ініціатором заснування Всеукраїнського музейного фестивалю «Музей третього тисячоліття» , що став майданчиком інноваційного досвіду для професіоналів музейної галузі.
Олесь Пошивайло – провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному. Засновник та директор (1986 – 2003) Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, нині заступник голови Наглядової ради й провідний науковий співробітник Заповідника. Виступив ініціатором створення Національного музею гончарства, музеїв-садиб видатних гончарів і колекціонерів кераміки та формування майже 50-тисячної колекції кераміки. 

До складу експертної ради Премії ім. Б. Возницького входять:
Адріана Вялець
 – директор Національного музею українського народного декоративно мистецтва, заслужений працівник культури України;
Гліб Івакін – заступник директора Інституту археології НАН України;
Олексій Копитько – заступник голови правління Українського центру розвитку музейної справи, керівник проекту "Музейний простір";
Сергій Лаєвський – директор Чернігівського історичного музею 
ім. В.В.Тарновського, президент Українського Національного комітету Міжнародної Ради Музеїв;
Олекса?ндр Федорук – мистецтвознавець, доктор мистецтвознавства, професор, Академік Академії мистецтв України;
Катерина Чуєва – вчений секретар і куратор колекції мистецтва Стародавнього світу Національного музею мистецтв ім. Богдана і Варвари Ханенків, координатор проектів Секції професіоналізації музейного персоналу Українського комітету ICOM;
Роман Яців – мистецтвознавець, проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, професор.


Золотарьов Олексій – український скульптор. Закінчив факультет скульптури Державної художньої середньої школи ім. Тараса Шевченка, Академію образотворчого мистецтва та архітектури (НАОМА), за фахом – художник-скульптор. Учасник Великого Скульптурного Салону, всеукраїнських та київських виставок Національної спілки художників України, а також інших скульптурних симпозіумів та виставок в Україні, Хорватії, Німеччині та Великобританії. Працює в різних техніках та матеріалах, автор камерних робіт і скульптурних об'єктів у публічному просторі.



До уваги представників ЗМІ:
Запити щодо акредитації на захід відсилайте в прес-службу за адресою: pressa@artarsenal.in.ua

 
 

Додав nady 25 вересня 2013

Про автора

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький Арсенал" сьогодні є одним з найбільш перспективних проектів у галузі культури України, а у майбутньому має стати одним із найпотужніших світових музейно-виставкових комп

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска