Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Любко Дереш / Атомна зброя, Велике Яблуко і демони-грантоїди – у нових книгах Дереша

Про спробу побачити бога у ядерному вибуху та демократичні цінності у світі демонів розповів Любко Дереш, презентуючи у Києві одразу дві свої нові книги – збірку «Миротворець» та роман «Остання любов Асури Махараджа». В основу оповіді покладені, зокрема, враження письменника від подорожей Єгиптом та Індією. 
 
Коли після двох років мовчання вийшла «Голова Якова», я як читач був навіть дещо розчарований – щось не те, зауважив модератор презентації видавець Микола Кравченко. Однак цікавість до Любка Дереша, який став відомим в Україні автором, коли йому ще не було двадцяти, змусила Кравченка зачекати.
 
Ще у травні не йшлося про дві книги, хоча всі знали: щось повинно вийти, зазначив видавець. «І ще через рік воно «вистрелило» так, як цей письменник заслуговує», – додає Микола Кравченко.
 
До книги «Миротворець» увійшли три повісті. Та, що дала назву збірці, розповідає про творця атомної зброї фізика і філософа Роберта Опенгеймера, який любив поезію, а одного разу намагався отруїти колегу, чиї наукові доповіді здавалися йому нудними, але потім передумав. І повість – про те, що може переживати людина за сорок хвилин до першого атомного вибуху, розповідає Любко Дереш.
 
«От уявіть, що ви на його місці знаходитесь, – пропонує він гостям презентації. – Ви створили атомну бомбу. Війна уже практично закінчилась, і світ із завмиранням чекає, що ж буде далі. І ви розумієте, от якщо ви створите таку супер-бомбу, ви можете привнести мир на цю землю», – зауважує письменник.

Інші герої книжки «Миротворець» – філолог Стефан Лянге, який знайомиться з творчістю Бога, та інструктор із серфінгу, що пізнає усю філософію світу, а тоді зненацька стикається із життям – і змушений все переосмислювати. Їх об’єднує Синай – біблійний образ гори, де Мойсей познайомився зі своїм «інструктором».

«Коли ми сприймаємо світ як джерело насолоди…»

А книга «Остання любов Асури Махараджа», за словами автора, «про місто». Вона розповідає про три світи: нижній – світ демонів, де панує гедонізм та повага до всіляких свобод, які головний герой напівлюдина-напівзмій досліджує на гранти і намагається впровадити у світі людей; світ людей і світ напівбогів, із якими світ демонів конкурує.
 
«Коли ми сприймаємо світ як джерело насолоди, коли ми сприймаємо людей як речі і світ – як набір речей, якими можна насолоджуватися, наше серце грубішає, ми стаємо жорстокими. Ми думаємо про себе, і все менше і менше – про те, як інші люди почуваються у той момент, коли ми ними насолоджуємось», – вважає письменник.
 
І Асура Махарадж вирушає у Нью-Йорк, щоб відкусивши від Великого Яблука і закохавшись у сліпу дівчину, яка від нього тікає, врешті зрозуміти людей і стати людиною.
 
До Києва Дереш презентував нові книги на Форумі видавців у Львові і трохи розповідав про них в ефірі «Молодь+».

Анастасія Москвичова, Радіо Свобода

 
 

Додав nady 27 вересня 2013

Про автора

На початку нового тисячоліття у в’яло текучому сучукрлітпроцесі сталася помітна подія, привід для дискусій, як мінімум, на кілька років наперед. Привід на ім’я Любко Дереш.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска