Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Літературно-мистецький фестиваль Йогансен-fest / Червоний Ренесанс у Харкові. Йогансен-fest – 2013

27-28 вересня у Харкові втретє відбудеться літературно-мистецький фестиваль Йогансен-fest. Цього річ фестиваль вирішили провести у вересні, хоч зазвичай саме жовтневі дні є пам'ятними в історії української літератури – це дата народження та смерті (16.10.1896 – 27.10.1937) українського поета, один із засновників письменницької групи ВАПЛІТЕ, представник розстріляного відродження – Майка Йогансена.

Літературно-мистецький захід має на меті відкрити імена нових мислячих українців, оргкомітет не обмежує в обранні іпостасі учасників: від поета й мисливця, літературознавця й футболіста, туриста й художника, більярдиста й музиканта, а також вітають у своїх лавах меценатів, спонсорів та медіа-партнерів.

У рамках цьогорічного заходу передбачаються зустрічі з білоруськими, литовськими, німецькими, польськими, російськими та українськими письменниками, літературно-музичні акції, художні виставки, більярдний турнір, футбольні матчі, теніс і стрільба, творчі вечори та неформальне спілкування.

Окрім того, працюватиме дебютний майданчик для творчої молоді «Скоро forte».

У рамках фестивалю відбудуться Йогансенівські наукові читання, присвячені українській літературі періоду «Червоного Ренесансу». Передбачається робота секцій за напрямами: красне письменство, мовознавство, теорія літератури, переклад.

За три роки свого існування фестиваль збирає найцікавіших представників сучасного українського мистецтва, щоб привернути увагу широкої громадськості до української літературної класики і до постаті  Майка Йогансена.

Він був одним із найцікавіших авторів 1920-х років, який міг дозволити собі написати в автобіографії: «Отже, я Майк Йогансен, умру в 1942 році, і оселившися в Царстві тіней, буду вести розумну бесіду з Гезіодом, Гайне і Мігелем Саваедрою Сервантесом. Але я буду з ними говорити українською мовою, бо вірю, що наша квітчаста Батьківщина є діамант у гроні вільних народів світу. І ще я скажу там у Царстві тіней, що, я Майк Йогансен, був при житті і залишусь по смерті одним із кращих поетів української оновленої землі».

Щоправда, Майк Йогансен не дожив до зазначеного собі часу, але у пам’яті своїх нащадків залишив вагомий слід.

Перш-за-все, тому що він під враженням від трагічних катаклізмів російської інтервенції в Україну, передусім кривавих розправ денікінців у Харкові, «поклав різку лінію у світогляді і пристав до марксівського». З 1918 року почав писати вірші українською. По-друге, разом із Василем Елланом, Миколою Хвильовим, Павлом Тичиною, Володимиром Сосюрою та іншими харківськими письменниками  заснував першу організацію українських пролетарських письменників «Гарт» (1923).

 

«Йогансен-fest-2013». Програма

26 вересня

18.00 – pre-party. Анна Малігон «Навчи її робити це» (Книгарня Є, вул. Сумська, 3)

27 вересня

17.00 – Петра Накке та Ельмар Таннерт презентують детектив «Mittagsmörder» (Німецький зал Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Короленка; пров. Короленка, 18).

18.00 – Мар’яна Савка і Юрій Іздрик з книжковими «Пора плодів і квітів» та «Ю» (Книгарня «Є», вул. Сумська, 3)

19.30 – поетичний марафон до 25-річчя Харківського літературного музею (Харківський літературний музей, вул. Фрунзе, 6)

28 вересня

10.00 – чемпіонат з футболу «Johansen-Cup».

15.00 – Йогансенівські наукові читання (Харківський літературний музей, вул. Фрунзе, 6).

16.00 – відкриття виставки «Марія. Маруся. Івма. Манюня. Мура. До ювілею Марії Пилинської» (Харківський літературний музей, вул. Фрунзе, 6).

16.30 – Non-stop-Література представляє:

«ЦІЛОДОБОВО-2» (Горобчук, Коробчук, Коцарев), часопис «©оюз Писателей», українсько-швейцарський тандем — Драґіца Райчич і Марк Бєлорусець, «Зримородок» Наталії Бельченко, «Осоте» Мирослава Лаюка, «Парк горького періоду» (Ігор Зарудко, Катерина Каруник, Олена Рибка), «Час убивць» Олега Солов’я, а також заключні літературні читання та чемпіонат з більярду серед письменників (Будинок літератора, вул. Чернишевська, 59)

20.00 – клубна вечірка: Сергій Жадан і «Собаки в космосі», гурт «Папа Карло», After-Dance-Party – Гурт «БАРАБАШОу» (Churchill's Music Pub; Харків, вул. Дарвіна, 9)

Довідка.

 

«Йогансен-fest», присвячений Майку Йогансену (28 жовтня 1896, Харків — 27 жовтня 1937, Київ), представнику Розстріляного відродження, письменнику й поету, перекладачу, літературознавцю, автору одного з найблискучіших авантюрних романів «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у слобожанську Швейцарію».

Ольга Телипська, Справжня ватра

 
 

Додав nady 27 вересня 2013

Про автора

.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска