Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Віра Агеєва / Антологія жіночої прози: від Лесі Українки до Оксани Забужко

30 жовтня у Києві презентували антологію жіночої прози «З непокритою головою». Антологію упорядкувала професорка «Києво-Могилянської академії» Віра Агеєва і вмістила у книгу тексти як Лесі Українки, Ольги Кобилянської, так і Марії Матіос та Оксани Забужко, яка, до слова, нещодавно отримала статус кращої письменниці Східної Європи. І якщо в 20-му столітті жінки-авторки лише перестали прикриватись чоловічими іменами, то в 21-му столітті вони заговорили на повен голос.
 
Антологію жіночої прози «З непокритою головою» літературознавець, доктор філологічних наук, професор «Києво-Могилянської академії» Віра Агеєва впорядкувала на власний розсуд, проте запевняє, що обмежувалась класичними літературними канонами. Під однією палітуркою в антології опинились як Леся Українка, так і Оксана Забужко – жінки, які, на переконання Віри Агеєвої, не лише перестали брати чоловічі псевдоніми й імітувати чоловіче письмо, як було раніше, а й заговорили власними голосами.

«Я включала ті тексти, які мені подобаються. З іншого боку, більшість авторок цієї антології – це канонічні авторки української літератури. Для мене принципово, що будь-яка антологія має початися з Лесі Українки і Ольги Кобилянської, тому що вони почали говорити жіночим голосом. В українській літературі в кожному поколінні є дуже сильна жінка авторка. Такою жінкою-авторкою була Марко Вовчок, Леся Українка, такою жінкою-авторкою сьогодні є Оксана Забужко», – зазначила упорядниця.
 
Навіть маючи вже власний голос, українська жінка як авторка замовкла у радянський період, стверджує Віра Агеєва. Але те, що хотіли сказати жінки, не відповідало соціалістичному реалізму, який тоді нав’язували. А справді жіночим у літературі вже стало 21-ше століття, звертає увагу Оксана Забужко, яка нещодавно отримала статус кращої письменниці Східної Європи, будучи відзначеною літературною премією Angelus. Таким чином Оксана Забужко є однією з тих жінок, які цього року отримали всі найпрестижніші світові літературні нагороди – від Букерівської, до Нобелівської премій.

«Я думаю, що це показник того, що ми виходимо зі стану учнівства, що вже є та жіноча мова і є те жіноче речення, яке в 20-му столітті, як правило, треба було доводити і обстоювати», – зауважила вона.
 
В антології «З непокритою головою» зібрано новелістику 16 найвідоміших авторок модерністської й постмодерністської доби, серед яких: Ольга Кобилянська, Леся Українка, Катря Гриневичева, Ірина Вільде, Ніна Бічуя, Любов Пономаренко, Євгенія Кононенко, Галина Пагутяк, Марія Матіос, Людмила Таран, Оксана Забужко, Оксана Луцишина. Ці твори репрезентують жіночий погляд на світ та нову, власну ієрархію цінностей.

Джерело: Ірина Стельмах, Радіо Свобода

 
 

Додав nady 02 листопада 2013

Про автора

Український літературознавець, літературний критик. Народилась 30 липня 1958 року в м. Бахмач Чернігівської області. 1980 — закінчила Київський університет. 1985–1996 — працювала в Інституті літератури НАНУ.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска