Увійти · Зареєструватися
 

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / # Євромайдан / Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Таня Малярчук та Юрко Прохасько розповіли про Євромайдан у Німеччині

Відомі українські письменники на кілька днів прилетіли до німецького Франкфурта-на-Майні для того, щоб пояснити німцям феномен Майдану і, можливо, зламати певні стереотипи про нього.

"Не захоплюйтесь нами - зрозумійте нас!" - із таким закликом звернувся до німців, які зібрались у залі Франкфуртського університету, український літератор Юрко Прохасько. Разом зі своїми колегами Юрієм Андруховичем, Сергієм Жаданом і Танею Малярчук, твори яких перекладені та відомі в Німеччині, він намагався пояснити німцям феномен українського Майдану. І зламати певні стеореотипи.

Схід України - справа делікатна

Юрко Прохасько, який приїхав зі Львова, наголосив, що мешканці його міста настільки переконані в правильності своїх дій у протистоянні з владою, що вони ніколи їй не здадуться. "Саме у Львові створюються передумови для того, що відбувається в Києві", - пояснив він антиурядову активність львів'ян.

Юрко Прохасько просить зрозуміти українців

Юрко Прохасько просить зрозуміти українців

Водночас Сергій Жадан, який живе у Харкові, розвіяв поширену в Німеччині думку про те, що президентську партію і Віктора Януковича підтримує більшість тих, хто мешкає на сході країни. "Східна Україна - дуже різна. У Донецьку немає традиції виходити на вулиці та відстоювати свої позиції, однак у Полтаві люди не тільки зайняли державні будівлі, але й заборонили Партію регіонів. У Дніпропетровську та Запоріжжі протести були жорстоко подавлені владою", - пояснив Жадан, однак додав, що фанати у Януковича в східних регіонах все ж таки є.

На його думку, влада і в східній Україні не певна в своєму електораті, що свідчить про слабкість позицій нинішнього президента. "Я не уявляю собі ситуацію, що "пролетарії" східної України підуть за нього воювати", - наголосив Жадан.

Що чекає на Януковича?

Коли українських інтелектуалів спитали про те, чого їм не вистачає у діях Європи щодо нинішньої політичної кризи в Україні, з'ясувалось, що ще не всі з них знали про ухвалену Європарламентом 6 лютого жорстку резолюцію з цього приводу. Однак українським письменникам і цього замало: вони вимагають спрямувати до України постійну спостережну місію з ЄС та розслідувати "злочини, які вчинив режим проти українців".

Сергій Жадан

Сергій Жадан

Разом з тим Андрухович пояснив дещо здивованим від таких пропозицій німцям, що головною метою "української революції" все ж таки є не "голова Януковича". Проте: "Якщо не відсекти цю голову, реформи в країні унеможливляться", - вважає Андрухович. "Ця особа утримує в заручниках 45 мільйонів українців. Саме ці люди цікавлять мене найбільше, піклуватись треба про їхню долю", - доточив Прохасько, пояснивши, що час на те, щоб добровільно піти у відставку Янукович уже прогавив: "Тепер Майдану цього буде замало - його місце у Гаазькому трибуналі на лаві підсудних".

Німецький міф про Кличка

Чимало розмов точилось і навколо зовсім іншої фігуру, а саме - одного з лідерів української опозиції Віталія Кличка. "Чому всі в Німеччині питають про Кличка? - здивувався Сергій Жадан. - Для нас його фігура не настільки важлива". І пояснив: "Майдан - не місце боротьби між владою та опозицією, тут протистоять один одному влада і народ. А політична опозиція є лише однією зі складових протестів".

Юрко Прохасько був більш високої думки про політичну опозицію в цілому та про Віталія Кличка зокрема. Однак і він констатував, що опозиційні лідери "завжди наздоганяють Майдан". Більше того: "Майдан формує нових лідерів, і останнє слово тут ще не сказане".

Таня Малярчук спілкується зі своїми прихильницями з Франкфурта-на-Майні

Таня Малярчук спілкується зі своїми прихильницями з Франкфурта-на-Майні

Таня Малярчук нагадала про те розчарування, яке спіткало українців після помаранчевої революції. "Тоді українці обожнювали опозицію, однак зараз ідеться саме про громадянське суспільство і про народ", - сказала вона.

"А я б проголосував і за чорта, - заявив з цього приводу Юрій Андрухович, - якби він повалив цей режим. Цей ліс потребує справжнього санітара, і ним може стати Юлія Тимошенко".

Революція - час ідеалів

Ім'я Тимошенко спонукало поговорити і про роль жінки в протестному русі. "Жінки на Майдані зараз настільки сміливі, що це стає загрозливим", - зауважила Малярчук. Жінки не полишають барикади навіть тоді, коли існує реальна небезпека нападу "Беркуту", водночас саме вони тримають Майдан в чистоті, годують протестантів і взагалі "просто підтримують чоловіків".

Літератори наголосили на тому, що події останніх місяців суттєво змінили й багатьох українських чоловіків. "Раніше вони були якісь притуплені, непевні в собі, а зараз показали свою здатність до боротьби та захисту жінок", - пояснила Малярчук. "Український чоловік відроджується, - погодився з нею Андрухович. - Він став хоробрим і мужнім, а жінка на Майдані його чудово доповнює". "Революція - час ідеалів і бажання їх наслідувати - у тому числі в стосунках між чоловіком та жінкою", - завершив розмову на цю гендерну тему Юрко Прохасько.

Олена Перепадя, DW

 
 

Додав nady 11 лютого 2014

Про автора

.

Автори пов'язані с новиною

Сергій Жадан , Юрій Андрухович , Юрко Прохасько , Таня Малярчук

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска