Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Інформація

Автори / Кіно / Фільм про кримських татар номінували на престижну російську премію

Номінантом на престижну російську премію "Ніка" став український фільм про депортацію кримських татар "Хайтарма" режисера Ахтема Сеїтаблаєва. Він боротиметься за нагороду в номінації "Кращий фільм країн СНД та Прибалтики".

Його конкуренти в цій номінації - "Капіталізм на поперечній вулиці" (Латвія, реж. Іварс Селецкіс), "Пристрасть" (Киргизія, реж. Темір Бірназаров), "Шал" (Казахстан, реж. Ермек Турсунов), "Екскурсантка" (Литва, реж. Аудрюс Юзенас). Фаворитами кінопремії стали фільми "Географ глобус пропив" (8 номінацій) і "Сталінград" (7 номінацій).

"В такі часи навіть незнаю як реагувати" - написав режисер на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

"Хайтарма" - перша художня стрічка про депортацію кримських татар 1944-го. Зняв фільм і виконав головну роль Ахтем Сеїтаблаєв. Реальні події, на яких основано стрічку, показали через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. Він був героєм Радянського Союзу. Воював в особливому полку асів-винищувачів. Льотчик повертається у свій будинок під час війни, а держава на його очах виселяє родину. Звинувачує весь його народ у співпраці з нацистами. Через цю історію показали трагедію всіх кримських татар.

Назва "Хайтарма" означає старий кримськотатарський танець. У ньому чоловік і жінка обертаються навколо себе. Він приносить силу й символізує єднання з небом та землею. Перекладається "хайтарма" як повернення до початку. Сценою танцю і починається фільм.

Церемонія вручення "Ніки" відбудеться в театрі "Московська оперета" 1 квітня.

Gazeta.ua

 
 

Додав nady 07 березня 2014

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска