Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Інформація

Автори / Культура / Сергій Борщевський: Написав «Баладу про Х...ла» і хочу, щоб її співали!

Якщо досі популярний слоган "Путін х...ло! Ла-ла-ла", що з подачі харківських ультрас розійшовся світом, звучав рефреном у різних виконаннях, то нині цю ініціативу, слідом за Марією Матіос та Андрієм Дещицею, підхопив професіонал - відомий перекладач, письменник, дипломат Сергій Борщевський. Він написав баладу на цю тему, пропонуючи "повнометражний" варіант народного шлягера, - і прислав до Укрінформу.

"Я дуже хотів би, щоб це співали! Це мій жест солідарності з Андрієм Дещицею, якого знаю по роботі в МЗС, коли я там працював заступником директора першого департаменту (Росія та СНД). Щодо "Балади...", тут ідеться про одну дуже просту штуку - не треба плутати причини і наслідки. Ця річ і те, як швидко вона набула популярності, - це наслідок. А причина в тому, що Путін є тим, ким він є. І те, що Дещиця підхопив, це вже наслідок. Я теж би підхопив, якби був там", - сказав Сергій Борщевський, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, що змусило солідного, авторитетного чоловіка, інтелектуала, автора інтерпретацій українською текстів Борхеса, Кортасара, Сабато, Карпентьєра, Варгаса Льйоси, Гарсії Маркеса - і т.д. і т.д - написати цей текст.

Борщевський розповів, що працював також за квотою України у виконкомі СНД у 2000-2005 рр., коли Росія почала запроваджувати ідею спільного гуманітарного простору, - відповідав там за гуманітарне співробітництво. "Я надто багато знаю про Росію. Це абсолютно хвора країна. І не дивно, що 83% її громадян схвалюють Путіна. Я завжди казав, що Росія іде двома ешелонами. У першому - балет Большого театру, а в другому - танки. Або навпаки", - зазначив дипломат.

Він нагадав, що був ініціатором бойкоту концерту в Києві одного з підписантів листа на підтримку політики Путіна - Володимира Співакова. Борщевський також переконаний, що Україна мала б офіційно заборонити в'їзд на свою територію усім цим російським "культурним" діячам, а заодно і московському патріарху Кирилу.

"Міністерство культури повинно подати цей список до СБУ, Держприкордонслужби та МЗС. І треба закривати для них кордон і позбавити права в'їзду в Україну. Адже ці гастролери заробляють в Україні гроші, на українській публіці, везуть їх до Росії, сплачують податки - а потім у нас летять їхні кулі", - сказав Сергій Борщевський.

На його переконання, Україна мала б заборонити в'їзд громадянам Росії ще з початку її агресивних дій у Криму, в односторонньому порядку ввести візовий режим і взагалі розірвати дипломатичні відносини з країною-агресором. "У мене багато запитань до нинішніх можновладців, тому що ми унікальна країна - єдина в світовій практиці, - яка не розірвала дипломатичні відносини з країною-агресором. Я маю на увазі ще Крим і всі переговори після Криму. Тоді б якась країна представляла Україну в Росії, а Росію - в Україні. Це - світова практика. Це - спроба захисту, оскільки ми - постраждала країна", - наголосив дипломат.

Спроба захисту, за його словами, - і народна пісня "Путін х...ло!". "І дуже правильно сказала Марія Матіос, яка прийшла в парламент в маєчці, на якій значиться схожий напис, - що вона як депутат і письменник є виразником свого народу. Я - так само. У мене є маєчка-самвидав з моєю ж епіграмою - як реакцією на закон Ківалова-Колесніченка: "Українську вчать люди культурні. А не вчать окупанти та дурні", - зазначив Борщевський.

Сергій Юхимович несе ідеї не тільки в українські маси. Він переклав свою "Баладу..." на іспанську мову. Надсилає її в Аргентину, де діє велика українська діаспора.

"Без паблісіті нема просперіті. Я думаю, що народ це підхопить", - підкреслив Борщевський.

Балада про Х...ла

Сергій Борщевський

Були в Росії різні дні -

І слава, і хула,

Були там грізні і смішні,

Та не було Х...ла.

 

Назвав ще Рейган це кубло

Імперією зла,

Хоч там тоді було Мурло.

І не було Х...ла.

 

Х...ло з'явилось тихо так

З чекістського терла,

Одразу розпізнав не всяк

Його нутро Х...ла.

 

Та довго незнання таке

Тривати не могло.

Бо надто нице та бридке,

І підле це Х...ло.

 

Зітруть віки Росії слід,

Неначе й не було,

Та пам'ятатиме весь світ,

Що правив там Х...ло.

Джерело: Укрінформ

 
 

Додав nady 26 червня 2014

Про автора

Розділ "Культура" містить інформацію, яка не може бути віднесена до конкретного Автора і стосується подій української культури.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска