Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Галереї Товари Інформація

Автори / # Євромайдан / Художниця Марія Діордічук вирушила до Європи з серією картин «Кольори волі»

Учасниця Мистецької сотні, відома художниця Майдану Марія Діордічук вирушила у мандри Європою. Разом із графіком Єгором Стрєлковим з міста у місто вона возить 12 картин із серії «Кольори волі». Усі вони намальовані на Майдані. Стартувавши на початку червня у Львові, митці вже встигли побувати в Естонії, Фінляндії, Данії, Швеції та Італії. У планах – ще Німеччина та Польща.

12 полотен з серії «Кольори волі» Марії Діордічук поміщаються у велику дорожню сумку, вагою 35 кілограмів. Кожне з них має розмір 100x70 см і складає мозаїку подій на Майдані та Грушевського. Свої роботи Марія називає «живописною документальною хронікою». На них практично без півтонів яскравими фарбами зображені темно синє небо, білий сніг, чорний дим, яскраво червоним і жовтим шини й вибухи коктейлів Молотова. Чітко на їхньому тлі виділяється й український стяг. Втім яскравість кольорів суто технічна, пояснює Марія.

«Працювати безпосередньо на Майдані, коли було дуже холодно, не можна було чимось іншим, окрім акрилу, – зазначає вона. – Часу змішувати фарби там теж особливо не було. Не та атмосфера, щоб витягувати довго якийсь складний колір, тому я писала чистими кольорами, писала мастихіном, а не пензлем, бо пензлик мок, замерзав і перетворювався на голку. Цей підйом, який ми відчували там, потребує яскравих фарб, широких і сильних мазків».

Свої картини Марія малювала просто неба. Так, картина «Піаніст» народжувалась біля КМДА. Тоді, пригадує вона, 14 лютого, був 20-градусний мороз і вона відморозила частину лівої руки, адже працювати в рукавичках було дуже незручно. На ще одній картині під назвою «Очікування» довкола бочки вночі стоять бійці. Вони кидають сині тіні на білий сніг, утворюючи годинник, центром якого і є палаюча бочка. А от найулюбленішою художниця називає картину «Ранок на Грушевського».

«Це була 5-а ранку, видно стадіон Динамо. На передньому плані згорілі бочки, шини, скати, згоріла машина зліва (думаю, багато людей пам’ятають цю машину), тихо горить бочка, хлопці з Самооборони щось собі смачне варять і я пам’ятаю, що вони почали співати «Ой на горі женці жнуть». Я цю пісню чула двадцять років тому від бабусі. І це таке повернення в ті роки, і ти розумієш, як таке могло статися, що цю пісню ти чув майже в колисці в такому теплому затишному сімейному колі і другий раз в житті ти її чуєш на передовій, на війні, яка в 21-му сторіччі відбувається в столиці великої держави», ­– описує вона.

 

Але якщо на Майдані місце мистецтву було, то на сході, у зоні АТО художникам не місце, вважає Марія. Саме тому «Кольори волі» вона вирішила показати Європі. Аудиторія виставок – переважно українські громади, а місце – українські посольства. Втім, в деяких країнах, як наприклад, в Італії картини розмістили на вулиці одразу під стінами Пантеону у Римі.

Марія Діордічук та Єгор Стрєлков з виставкою «Кольори волі» у Римі

Марія Діордічук та Єгор Стрєлков з виставкою «Кольори волі» у Римі

 

Проте, збираючись у подорож, Марія не очікувала, що окрім презентацій доведеться ще й боротись з російською пропагандою в Європі, навіть тепер пояснювати іноземцям, що виходила не за гроші і не по команді, а за покликом серця. Тому в кожній новій країні просить українців бути активнішими.

«Я не знаю, в якому стані наш кіберщит, але якщо зайти на стрічки новин якихось локальних ЗМІ, то тут дуже багато російської пропаганди, дуже багато коментарів, що «так і треба цим фашистам». Україна зображена в негативному ключі, і це страшно. Тому у всіх, у кого є можливість писати у твіттер, фейсбук, швидко перекладати новини з адекватних джерел, будь ласка, робіть це, розсилайте на форуми. Це дуже важлива частина. Дуже ефективні такі мобільні бригади, як наша, коли митці приїжджають зі своїми роботами. Але навіть якщо ви просто поїхали на відпочинок, будь ласка, українці, спілкуйтесь з сусідами, доносьте правду, яку ви бачите», ­– просить художниця.

Ще не повернувшись з Європи додому, Марія зі своїм другом та колегою по арт-групі «Другий фронт», графіком Єгором Стрєлковим вже почали роботу над новою серією із 15 робіт, що матиме назву «П’ятнашки». Ці картини, хоч і не зроблені на місці події, каже Марія, але також є рефлексією на все, що відбувається після Майдану на сході та півдні України. Окрім, агресії з Москви, Марія Діордічук зобразить і падіння «Боїнга-777».

Ірина Стельмах, Радіо Свобода

 
 

Додав nady 23 липня 2014

Про автора

.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска