Увійти · Зареєструватися
 

Потік Афіші Інформація

Автори / Галина Назаренко / 7000 гільз в інсталяції Мамай - Український Будда!

На проекті "Петриківський рушник" буде представлено інсталяцію художниці Галини Назаренко "Мамай - український Будда", яка виконана з 7000 гільз, привезених із зони АТО.

Об'ємна робота, вагою понад 120кг, вже приїхала до Києва. На відкритті виставки, 24 березня її зможуть побачити як українці, так і представники більше ніж 15 посольств різних країн світу, що приїдуть до "Софії Київської" підтримати петриківський розпис.

А до 4 травня металевий Мамай буде експонуватися у виставкових залах "Хлібні" в рамках проекту "Петриківський рушник". Козак Мамай у думах і помислах українців завжди уособлював народну силу духу, незламність волі в святій борні з поневолювачами. Майстриня Галина Назаренко створила сталевого Мамая як символ захисника, що, ніби повстав з поля бою, відтворився з гільз, присипаних порохом, щоб захистити рідну землю.

Детальніше про проект "Петриківський рушник":

Петриківський рушник - це арт-проект Асоціації майстрів народного мистецтва України, який організовано спільно з Благодійним фондом "КОЛО". Проект покликаний показати традиційний розпис з нової сакральної та філософської сторони - в контексті сучасної традиційної культури України.
З давніх часів рушник є найголовнішим символом слов'янської атрибутики та української культури. Рушник супроводжує людину на усіх етапах її життя та покликаний принести добро, достаток, здоров'я та захистити від негараздів. 
"Петриківський рушник" вирізняється тим, що виконується фарбами на полотні, за допомогою традиційних інструментів розпису - щіточок, зокрема "кошачкою", пальцями майстра, рогозинкою, тощо. А вишиті квіти перетворюються на мальовані цибульки, волошки, мальви, калинку, виноград.
Мальований рушник має таке ж саме символічне, обрядове та міфологічне значення як і вишитий рушник, адже будується він за усіма традиційними канонами кольору, композиції та символіки. Але при цьому набуває нового вигляду завдяки петриківським орнаментам та особливій техніці розпису.
Основу експозиції виставки складуть традиційні розписи на папері (так звані «мальовки» та декоративні панно) з різноманітними сюжетами – це і чарівні птахи, і сценки з життя українців («Різдво», «Весільний потяг», «Козак Мамай» тощо), і все виконано в техніці петриківського розпису. Важливим елементом виставки стануть розписані вироби з дерева – скрині, тарелі, ужиткові речі, та навіть меблі у виконанні студентів Дніпропетровського художнього училища.
Фотографи Марія Савоскула та Сергій Коровайний на виставці презентують документальний фотопроект про життя сучасної Петриківки, який вони знімали протягом шести місяців. Це - добірка з світлин, котрі покажуть життя як майстрів, так і звичайних мешканців села. 
Художниця з Петриківки Галина Назаренко на виставці презентує свій новий проект - інсталяцію з 7000 гільз "Мамай – український Будда" зроблений за мотивами петриківського розпису. Гільзи для цієї інсталяції було привезено із зони АТО представниками БФ «Маки», волонтерами (Тетяна Шкапяк, Максим Дмитрієв, Андрій Коляда, Юлія Курочкіна, Іван Кондратенко, Ігор Левін, Антон Філіпп, Анжеліка Солонська, Юрій Мисягін Тетяна Пєшкова), солдатами та просто небайдужими людьми. «Мамай» - це символ української мудрості, незалежності та сили.
Асоціація майстрів народного мистецтва України, що заснована 2015 року в селі Петриківка, об'єднує провідних майстрів петриківського розпису небайдужих до долі народного мистецтва.  

Місце проведення:
Національний заповідник "Софія Київська" (Хлібня), м.Київ, вул.Володимирська, 24, тел. (044) 279-41-65, (050)888-89-34, burnevich@gmail.com

Дата проведення: 24.03.16-04.05.16 

 
 

Додав ceny bab 21 березня 2016

Про автора

Народилася 18 листопада 1968 року в селі Петриківка, Дніпропетровська обл. Там зараз мешкає та творить. Творчості художниці притаманні самобутність і спадкоємність кращих традицій легендарних майстрів старшого покоління.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска