Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Матвій Борисович Коган-Шац / Виставка «Кольорові спогади» пам'яті Матвія Когана-Шаца запрошує…

23 січня в Національному музеї «Київська картинна галерея» відкрилась виставка живопису сучасних українських художників Костянтина та Світлани Шаповалових, присвячена пам’яті відомого живописця періоду соцарт Матвія Когана-Шаца (1911-1989).
 
Унікальність виставки під назвою «Кольорові спогади» полягає в тому, що майже всі, а це близько 60 представлених робіт, написані за мотивами картин М. Когана-Шаца, які були вивезені за межі нашої країни і знаходяться у приватних колекціях поціновувачів живопису в різних країнах світу і вже недосяжні для вільного перегляду нашими громадянами.
Цей факт спонукав та надихнув авторів виставки представити в одному з музеїв України саме ті роботи за мотивами творів М.Когана-Шаца, які були вивезені за кордон, та привернути увагу співвітчизників до того, щоб більше цінувати національне творче надбання. Ідея була втілення за допомогою Національного музею «Київська картинна галерея», відомого під назвою Музей російського мистецтва.
 
Автори виставки є не тільки художниками, але й громадськими діячами, які займаються багатьма проектами з відродження культури, моралі, духовності, меценатства і благодійності в Україні, тому дуже примітним є те, що виставка відбувається саме в місці, де колись мешкала родина відомих меценатів та колекціонерів Терещенко, картини з приватної колекції яких заклали основу музейного фонду.
 
На урочистому відкритті згадувалися цікаві факти з життя і творчості Матвія Когана-Шаца, який, до речі, більшу частину свого життя жив та працював у Києві. Коган-Шац був майстром пейзажу, тому цей жанр представлено майже
у всіх роботах виставки. Основною тематикою картин є природа в різні пори року. В одній частині робіт - відображена прозора і в водночас соковита весна, в інших - яскрава, різнобарвна осінь та різна за настроєм та колоритом
зима. Попри те, що в картинах ясно простежується авторський почерк Костянтина та Світлани Шаповалових, манера передачі кольору та свобода в роботах були максимально наближені до манери живопису самого М. Когана-Шаца. Назва виставки повністю відтворює атмосферу, яку доречно доповнила музика у виконанні відомої скрипальки Мирослави Которович та баяніста Ігоря Саєнко.
 
Під час відкриття виставки Світлана Шаповалова зазначила: «В час, коли активно розвиваються технології і є загроза заміни в майбутньому праці людини штучним інтелектом, зростає потреба в розвитку творчого потенціалу та IT-інтелекту. Тому наша мета, також, допомогти людині розглядати Боже творіння та надихатися світлом, що в свою чергу спонукає її розвивати свій творчий та емоційний інтелект, а саме, здатність любити ближнього, бути милосердним, співчутливим, помічати важливі речі, які відбуваються навкруги й не бути байдужим. Це запорука того, що людина буде на тому місці, яке їй визначив Бог…»
 
За задумом художників-організаторів виставки, експозиція має популяризувати світле мистецтво, нагадувати людям різних поколінь про вічні цінності, про чистоту і творчу силу людської душі. Здається, їм це вдалося, бо з усіх боків лунало, що роботи надихають, несуть позитив, світло, занурюють у якесь дивне відчуття добра, змушують залишити за межами залу всіляку метушню та проблеми. Так перші відвідувачі ділилися своїми враженнями від виставки, яка триває і очікує нових відвідувачів, яким через представлені твори, надана чудова можливість доторкнутись до прекрасного та зануритись у кольорові спогади. Кожному свої...

 
 

Додав ceny bab 01 лютого 2018

Про автора

Матвій Борисович Коган-Шац народився 6 листопада 1911 року в місті Могилів-Подільську в родині провінційних артистів. У хлопця було три брати, але художником став лише він. Природа – це все, що необхідно людині для життя. І ми так до неї звикли, що навіт

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска