Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Товари Статті Інформація

Автори / Дмитро Куделя / Світлої пам’яті історика і патріота Дмитра Куделі

5 квітня о 18–00 в приміщенні Молодіжного театру міста Дніпропетровська (вул.. Московська, 21) відбудеться вечір пам’яті Дмитра Куделі — справжнього патріота, історика та просто доброї людини і, який пішов з життя 18 лютого 2004 року.

Дмитро народився у Дніпропетровську 23 червня 1965 року. З самого дитинства був допитливим хлопцем. Після закінчення школи Дмитро поступив до Клайпедського мореходного училища. Там же навчився вільно спілкуватися литовською мовою.

Після «мореходки» та служби на військово-морському флоті у 1988 році Дмитро поступає до Дніпропетровського Державного Університету на історичний факультет.

Тоді ж зацікавлюється історією національно-визвольного руху ОУН-УПА та фактично першим береться досліджувати діяльність націоналістичного підпілля на Дніпропетровщині у роки Другої світової війни. Результатом дослідів стають унікальні матеріали з архівів, записи спогадів підпільників, наукові та публіцистичні статті. Окрім того, Дмитро записує спогади про життя та діяльність голови Конгресу Українських Націоналістів Ярослави Стецько, на основі яких упорядкує її автобіографічну книжку. Наступною книгою мусила стати вже наукова монографія про діяльність Організації Українських Націоналістів в краї, але, нажаль, не судилося.

У 1994-му році Дмитро поступає в складі першого набору слухачів до Дніпропетровської філії тоді ще Інституту державного управління та місцевого самоврядування при Кабінеті Міністрів України (зараз — Академія державного управління при Президентові України) та стає магістром державного управління.

Окрім дослідницької, Дмитро активно займається громадсько-політичною діяльністю. У 1992 році як братчик разом з ветеранами створює міську організацію Братства вояків УПА, стоїть на початках місцевого Конгресу Українських Націоналістів, постійно друкується у місцевій пресі із статтями про наше сьогодення. А також у загальноукраїнських виданнях з науковими, історичними та художніми творами.

Дмитро повністю, жертовно віддавав себе людям та суспільству — інакше в нього не виходило — і він завжди був дуже потрібний багатьом людям.

Рідні, друзі та знайомі запам’ятали його, як найдобрішу та найчеснішу людину — Діма завжди казав, що «немає поганих людей, кожний добрий по-своєму». Він завжди, забуваючи про себе, піклувався про інших, заступався за слабших, не міг залишатися осторонь, коли чинилася несправедливість. Всім, хто спілкувався з ним, він дарував свою посмішку, невичерпний оптимізм, власні вірші, оповідання, статті. Лише невелика їх частина представлена на нашому сайті.

 
 

Додав Art-Vertep 02 квітня 2004

Про автора

Рука негідника обірвала на 39-у році життя Дмитра Володимировича Куделі. Рідні, друзі та знайомі запам’ятали його, як найдобрішу та найчеснішу людину — Діма завжди казав, що «немає поганих людей, кожний добрий по-своєму».

 

Коментарi

24 травня 2010

Кращі потрібні на небі!

яка-ж доля "негідника"?

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска