Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Владислав Єрко / Українські книжки в Росії купують через малюнки

Завтра на книжковому ярмарку, що відкриється у Москві, з’являться російські версії книжок «Снігова королева» і «Казки туманного Альбіону» видавництва «Абабагаламага» з ілюстраціями Владислава Єрка. Утім, заради його малюнків, у Росії батьки купували дітям й україномовні книжки — про що пишуть, незрозуміло, а малюнки неперевершені.

Майстер книжкової графіки Владислав Єрко створив ілюстрації до українського Гаррі Потера, книжок Кастанеди та Пауло Коельо, останній вважає твори художника найдивовижнішими з усіх, які бачив.

Нову книжку «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон» Річарда Баха видавництва «Софія» з ілюстраціями одного з найтитулованіших художників, теж завтра презентують у Москві. Збільшувальне скло, джаз, фільми Бергмана. Це інструменти ілюстратора Владислава Єрка. Головне — найстрій, спокій і найдрібніші деталі. Так народжується «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон».

Тьмяні ілюстрації для дорослих, кольорові — для дитячих книжок. Казки — лише інший рівень дорослої літератури, — каже Єрко і створює для малечі власні художні оповіді.

Так він з дитинства бачив світ — на сторінках книжок. Його роботи можна розглядати годинами. І раптом несподівано натрапити на мишеня. Воно сидить собі тихенько в кутку сторінки і читає газету. У ці малюнки, як у сни дитинства, з головою поринають і малі, й старі. У тому числі культовий письменник Пауло Коельо, чиї російські видання ілюстрував Єрко.

Владислав Єрко, художник:

— Мені здалося, «Снігова королева» його вразила найбільше, куди більше, ніж «Вероніка» і «П’ята гора». Навколо гомонять люди, якісь журналісти, щось таке, він під столом тихенько гортав «Снігову королеву» і потім сказав, що кращої дитячої книжки він не бачив.

— Найчастіше він фер’Єрко-к’єркегорко. Іноді він прем’Єрко, іноді гондольЄрко іноді фукстер’Єрко. Іноді він в’Єрко сердючко, але найохітніше він відгукується на найгеніальЄрко, — каже видавець Іван Малкович. Малкович, який співпрацює з Єрком 8 років, має для нього понад сто імен. І під кожним — чарівник, чиї ілюстрації є стовідсотковим успіхом книжки. В обличчі Снігової королеви є щось від Грети Гарбо і рум’яної україночки. А ельфи в казках туманного Альбіону ніби спеціально позували Єрку. Цілком реальне обличчя сумної дівчини із зеленим волоссям і людські очі величезного собаки.

Злі персонажі і справді не схожі ні на кого, крім себе. А от добрі мешканці засніженого містечка з обкладинки «Снігової Королеви», як і реальні друзі Єрка, разом водять козу. Один з людей на картинці, якщо придивитись, викапаний Єрко. З крамниці поруч виглядає хтось дуже схожий на Івана Малковича.

А ще одного Малковича неозброєним оком і не побачиш. Шукайте його на сторінках британських казок — він там стоїть на балконі в жабо, з книжкою і мобільним телефоном.

Світлана Козирєва, ICTV

 
 

Додав Art-Vertep 31 серпня 2004

 

Коментарi

14 листопада 2007

С огромным удовольствием покупаю на подарки детям своих знакомых "Снежную Королеву" и "Казки Туманного Альб1ону", иллюстрированные Владиславом Ерко. Какую-нибудь одну его иллюстрацию можно разглядывать бесконечно долго, всё-равно, что прочесть одну сказку - настолько объёмна она по содержанию.

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска