Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Інформація

Автори / Парад левів у Львові / Найгарніший лев – «Кавово-шоколадний»

«Парад левів у Львові» добіг кінця. Понад місяць, починаючи з 15 серпня, 20 фігур завбільшки майже із справжнього лева чарували львів’ян та гостей міста яскравими гривами.

За цей час, за підрахунками організаторів, фест відвідало приблизно 250 тисяч осіб, які зробили майже мільйон фотографій. Почесне звання «Лев глядацьких симпатій» виборов «Кавово-шоколадний» лев Олександри Новацької (3655 голосів). На другому місці – «Пивний лев» Юрка Коха (2692 голоси). На третьому місці «Лев-франт» Олега Скрипки та Орести Гураль, який набрав 2461 голос. «Лев Тигрович» Юрія Андруховича та ужгородської художниці Беати Корн зібрав 768 голосів і зайняв почесне восьме місце.

«Перша «дія» акції відбулася у внутрішньому дворику ратуші, де фігури розмальовували відомі українські художники та нехудожники. Царя звірів розписали письменник Юрій Андрухович, лідер групи «ВВ» Олег Скрипка і навіть мер міста Андрій Садовий із родиною. До своєї роботи зірки поставилися з усією серйозністю. Юрій Андрухович протягом двох днів чесно замальовував свого лева, активно консультуючись щодо спірних питань із напарницею – ужгородською художницею Беатою Корн. Олег Скрипка обмежився автографом на скульптурі і до фарб не підходив. Співак мотивував це тим, що зовсім не вміє малювати. Проте халявити лідер «ВВ» наміру не мав. Протягом майже години він писав «львівський» вірш, який потім кожен глядач міг прочитати на лискучо-чорному боці його спільного із художницею Орестою Гураль «Лева-франта».

Серйозно до незвичного амплуа віднісся і мер міста Андрій Садовий, який прийшов у «левомайстерню» під ратушею разом із сім’єю. Хоч діти, розповідають очевидці, малюючи, безнадійно зіпсували йому піджак, мер не сердився. «Тато лев» родини вдався з усіх чи не найкольоровішим. Під кінець фесту біля ратуші з’явився ще один 21-ий лев, якого напрочуд гарно розмалювали діти.

Друга частина акції відбувалася перед входом у мерію. Від 2 вересня усі двадцять барвистих скульптур «парадувалися» перед глядачами. Люди, попри дощі та мряку, приходили до кольорового прайду натовпами: клацали фотоапаратами, перемивали кісточки левам і художникам, вносили свої пропозиції. Хоч більшість людей, запевняв президент громадської організації «Срібні крила» Віктор Романюк, ставилася до незвичних картин із повагою і захопленням, без «травм» не обійшлося. Так, «ароматний» кавово-шоколадний лев Олександри Новацької втратив із гриви майже 20% зерняток. І це при тому, що поруч стояли табличка із проханням не відколупувати каву, «бо леву болить», та посудина з кавовими зернятками, які кожен охочий міг взяти на сувеніри. Футбольного лева Володимира Костирка облюбували фани. Результат безперервних фотографувань - обдерта ногами фарба на підставці. Насичено-синій «Всевидючий лев» втратив три дзвіночки.

Кожен охочий міг віддати голос за найкращого, на його думку, лева. Скринька для голосування стояла поруч. Виборці використали усі 20 тисяч підготовлених бюлетенів, дехто навіть голосував на звичайних картках. Коли розпочався підрахунок голосів, на «виборчій дільниці», окрім організаторів, працювали волонтери – студенти географічного факультету ЛНУ ім. І. Франка. Те, що залишилося, спільно із президентом фестивалю Олександрою Новацькою та директором галереї «Гердан» Юрком Бойком, дораховувала кореспондент «ВЗ».

Часті вибори у державі ще не всіх навчили правильно голосувати – траплялося багато зіпсованих бюлетенів із кількома голосами чи навіть зовсім порожні. Дехто, розірвавши листочок на безліч клаптів, по кільканадцять разів вписав номер улюбленого лева. Такі «махлювання» ми зараховували за один голос. Інший мотивував своє волевиявлення. «Ми любимо львівське пиво, ми любимо Львів», - прочитали ми на бюлетені, вкинутому за пивного лева Юрка Коха. Кому не вдалося знайти паперу, голосував на грошах. Кореспондент «ВЗ» особисто витягнула два такі «бюлетені» номіналом в одну гривню.

Ольга Читайло, фото Христини Ноги, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 24 вересня 2007

Автори пов'язані с новиною

Юрій Кох , Юрій Андрухович

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска