Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Товари Статті Інформація

Автори / Іздрик / Одеситка написала оперу за романом Юрка Іздрика

Одеська композиторка Людмила Самодаєва, 56 років, написала оперу «Подвійний Леон» за романом львівського письменника Юрка Іздрика, 45 років.

— Чув про Самодаєву як про гарного сучасного композитора, — зауважує Іздрик. — Але ніколи не бачив її особисто. Хотів би послухати цю оперу, та й познайомитися з Людмилою.

Людмила Самодаєва — одна з найвідоміших одеських композиторів. Якось після концерту вона забула ноти й концертну сукню в таксі. Водій уже від’їхав від будинку, але хвилин за 20 подзвонив у двері її квартири.

— Я — фанат вашої музики, — сказав він, повертаючи ноти і вбрання. — А вашу адресу знайшов через консерваторію.

Музика Самодаєвої лунала на фестивалях «Київ-М’юзік-Фест», «Два дні й дві ночі нової музики» в Одесі, «Від бароко до авангарду» в Запоріжжі, у Фінляндії, Франції, Польщі, Росії та Бельгії.

— Мені подобається сучасна література, — розповідає Самодаєва. — Я написала вокальні цикли на вірші Івана Драча, Белли Ахмадуліної, Юнни Моріц, Арсенія Тарковського. Згодом створила дев’ять складніших камерних опер. Я прочитала роман Іздрика й одразу була скорена його мовою, інтонацією, ритмом, композицією. «Подвійний Леон» — це література європейського рівня.

На початку 1980-х Людмила Самодаєва працювала концертмейстером Одеського театру опери й балету. Там вона познайомилася із російським композитором Родіоном Щедріним. Той приїхав до Одеси на прем’єру свого балету «Коник-Горбоконик».

— Щедрін сказав мені: «Не бійтеся відображати в музиці скорботу», — згадує композиторка. — Герой моєї опери «Подвійний Леон» саме у стані скорботи: він божевільний, роздвоєний. Де поставлю оперу, ще не знаю. Потрібні великі гроші, а в мене їх поки що немає.

Ігор Петренко, «Газета по-українськи»

 
 

Додав Art-Vertep 30 листопада 2007

Про автора

Юрко ІЗДРИК — прозаїк, есеїст. Народився 16 серпня 1962 р. у м. Калуші на Івано-Франківщині. Закінчив механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту (тепер — Національний університет «Львівська політехніка»

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска