Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Марія Матіос / «Солодку Дарусю» ставлять на чернівецькій сцені

У Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської тривають останні репетиції спектаклю «Солодка Даруся» за однойменним романом письменниці Марії Матіос.

Дві прем’єри, на які повинна приїхати і сама літераторка, заплановано на середину березня.

Афіші у місті ще не вивішені, однак квитків на спектакль у касі театру вже немає. Такого у театрі не було давно!

У режисера «Солодкої Дарусі» Людмили Цісельської-Скрипки подвійне хвилювання: як не розчарувати постановкою глядача, який купився на цей популярний твір. За роман «Солодка Даруся» Марія Матіос отримала Національну премію України ім. Т.Шевченка. А саме видання стало найкращою книгою за останні 15 років та переможцем рейтингу «Книга, яку найбільше читають» за 2007 рік.

На сцені театру розставлені окремі елементи сценографії, що імітуватимуть життя буковинського села в довоєнні і післявоєнні роки. Актори репетирують у давніх сорочках і постолах... А їхня літературна вимова чергується з місцевими діалектизмами, якими просякнутий роман Матіос. Музику до спектаклю «Солодка Даруся» написав відомий композитор, професор Львівської музичної академії ім. Лисенка Олександр Козаренко. Паралельно звучать і народні автентичні мелодії. Молоді актори театру задіяні у роботі нарівні із метрами місцевої сцени.

Після загальної репетиції режисер окремо працює із виконавицею головної ролі, акторкою Наталією Гундою. Для неї це буде перша масштабна театральна робота. До того ж – складна роль: Наталя грає божевільну дівчину Дарусю, яку всі у селі кличуть «солодкою».

- Коли я прочитала «Солодку Дарусю», одразу закохалася у цей твір, - розповіла кореспонденту «ВЗ» режисер Людмила Цісельська-Скрипка. - Та ідея спектаклю з’явилася не одразу. Це важкий роман, який не просто інсценізувати. Але я наважилася, написала сценарій і надіслала його Марії Матіос. Письменниці робота сподобалася, хоча, знаю, в неї були й інші інсценізації. Отримавши від автора роману ствердну відповідь, восени минулого року ми розпочали працювати над спектаклем.

Режисер щодня зідзвонюється із Марією Матіос. Письменниця переймається всіма деталями постановки. До того ж спектакль створюється на її батьківщині. (Матіос народилася у селі Розтоки Путильського району, навчалася і жила у Чернівцях). Для самої ж Людмили Цісельської-Скрипки, заслуженої артистки України і художнього керівника Чернівецького драмтеатру, постановка «Солодкої Дарусі» стане великим екзаменом: це її перша робота як режисера.

Жанр вистави визначений так само, як і у романі: драма на три життя. «Коли у мене виникають якісь запитання, одразу телефоную Марії, - каже пані Людмила. - «Солодка Даруся». - Це - її дитина, і вона хоче, щоб все було вдало. Але роман уже народився, його читають. А інсценізація – інша дитина, яка повинна жити своїм життям. Сприйняття роману – це одне, п’єси – інше. Не можемо копіювати роман. Головне, зберегти ідею і його внутрішній дух. У спектаклі не буде так багато діалектизмів, як у самій книжці. Звучатиме і відповідна музика.

Постановка - недешева. Але керівництво театру з допомогою місцевої влади з коштами все владнало. Після прем’єри у Чернівцях актори їдуть зі спектаклем «Солодка Даруся» на театральний фестиваль у Черкаси. Потім гастролюватимуть й іншими містами.

До слова, кілька режисерів робили Марії Матіос пропозицію зняти за «Солодкою Дарусею» художній фільм. Письменниця відмовила всім. Каже, що не побачила, що їй пропонують таку ж автентичність, як у книжці.

Наталія Фещук, «Високий Замок»

 
 

Додав Art-Vertep 02 березня 2008

Про автора

Корінна гуцулка з Буковини. Перші вірші надрукувала у 15 років.

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска