Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / «У що ми перетворили Шевченка?» – відповідь на це запитання Віктор Неборак та Юрій Андрухович поїдуть шукати до Києва

10 березня о 18.30 двоє учасників літературного угруповання «Бу-Ба-Бу» Патріарх – іванофранківець Юрій Андрухович та Прокуратор – львів’янин Віктор Неборак зберуться у столичній книгарні «Є», щоб поговорити про Тараса Григоровича Шевченка.

«Мені тринадцятий минало, / очима я сідниці пас…» – автор цих бурлескних рядків львівський поет і літературознавець Віктор Неборак до Шевченка звертається часто. Зокрема, і в есеях «Заповідь і спокуса слави», «Стихія дихання», «Поет «проклятих питань» чи обездолений пророк?», «Поети, політики і звичайні читачі», «Не прилизані думки з приводу «мого» Шевченка» та інших.

«У що ми перетворили Шевченка? – У щось таке, як хор, який потрафить «ревнути» якісь рядки з Шевченка, наприклад «Реве та стогне…» Далі перших віршів «Кобзаря», далі витверджених напам’ять шкільних уривків, далі німих завмерлих кам’яних і бронзових бовванів на усіх майданах постколоніальної «неньки», далі псевдонародних, вигаданих більшовиками, ансамблів пісні і танцю, далі сюрреалістичнх капел бандуристів (не плутати з кобзарями-воїнами! – хоча капела кобзарів – це ще жахливіше!), далі гризні довкола Шевченківської премії (вигаданої комуністами) і так далі, і так далі – хто з нас рушив?. Та чи винен Тарас Григорович, що ми - такі, які ми є? – Правнуки погані!», – так вважає Віктор Неборак, який кілька років стояв у черзі за Шевченківською премією.

У дискусії Юрія Андруховича та Віктора Неборака в Шевченківські дні у книгарні «Є» сучасні поети спробують дошукатися відповідей на питання чи справді Шевченко – це духовний батько нації, найвеличніший поет України, чи класик, призначений лише для хрестоматій?

Бу-ба-бісти не уникатимуть і контроверсійних проблем: якби не Шевченко, то чи не мали б ми замість Малоросійської губернії вже тепер Європейської України? Коли «духовний батько нації» – трагічна постать, то який імідж і яке світовідчуття цієї нації? Твори Шевченка сьогодні: законсервований субстрат чи самодостатня поезія й проза? Як рушити далі у сприйнятті Шевченка і його творчості? Що – далі?

До речі, всіх охочі можуть прийти у книгарню «Є» до 9 березня, написати свої стереотипи про Шевченка, поповнити ними спеціальну скриньку, а 10 березня побачити їх уже спаленими!

Якщо вірити Вікторові Небораку: «І все-таки саме Шевченко переміг! Наймогутніша імперія середини XIX століття, яку Микола I муштрував і мурував, а наш поет проклинав, лежить у руїнах. І ніякі кітчушні «сибірські цирульники» не відведуть від неї пророчого вибухового Слова колишнього рядового солдата». «Поет знає: «І на оновленій землі / Врага не буде, супостата…». Політик, який може ефективно процитувати ці рядки, не замислюється часом, що воно таке – оновлена земля. Як ця стара, набита тисячолітніми шарами сміття, земля стане оновленою? Хто виділить на це кошти? Які уряди? Які транснаціональні корпорації? …Шевченко застерігав, зо «злії люди» можуть приспати Україну і збудити її в огні – «окраденую». Це конкретне пророцтво, здається, все ще не збулося остаточно, хоч Україна вже не раз була окраденою і в пожежах. А що означає її приспаність злими людьми? – Чи не весь цей теперішній національний кітч з усіма необхідними атрибутами незалежності і державності, які насправді є лише декораціями для замакітрювання й так не надто тверезого посполитого люду? Що діється насправді за лаштунками нашого політикуму? Нам цього не скажуть…»

ZIK

 
 

Додав Art-Vertep 09 березня 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

Автори пов'язані с новиною

Тарас Шевченко , Юрій Андрухович , Віктор Неборак

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска