Увійти · Зареєструватися
 
Потік Афіші Інформація

Автори / УНІАН / Продовжено термін літературного конкурсу «Сила малого»

В лютому 2008 року стартував новий всеукраїнський літературний конкурс. Назва конкурсу дещо незвична – «Сила малого», але вона цілком окреслює його ідею та ціль. Йдеться про літературні твори малої форми. А саме – про короткі оповідання, до написання котрих ставлять собі на меті заохотити відомих письменників та аматорів організатори конкурсу «Сила малого».
Так чомусь повелося, що більшість наших книжкових видавництв уникають друкувати авторів, котрі працюють в жанрі короткого оповідання. Вважається, ніби публіка воліє читати тільки пухкенькі романи. В той же час світовий літературно-видавничий ринок подає приклади невгасної популярності збірок класичних і сучасних майстрів малої форми. Можемо згадати такі вічні бестселери, як анонімну «Тисячу й одну ніч» чи книжки загальновідомих авторів Джефрі Чосера, Джовані Боккаччо, Едгара По, Гоголя, Мопассана, Короленка, Чехова, О.Генрі, Купріна, Скота Фіцджеральда, Сомерсета Моема, Бабеля, Гемінґвея, Боргеса, Селінджера, Кортасара... Багато десятків великих імен, тисячі геніально прописаних історій, число яких безперервно поповнюється. Серед творів класичної української літератури теж є чимало чудових творів малої форми, які заслуговують на привернення уваги до них сьогоднішніх читачів.
Проте наразі йдеться про те, що чимало сучасних українських письменників, яким даровано талант до написання саме коротких, захопливих оповідань, силуються конструювати довгі й часто-густо безпомічні романи, аби лиш задовольнити часові вимоги «романних» видавництв. З іншого боку, є поки що невідомі публіці автори, котрі пишуть тільки короткі речі і через те не можуть знайти собі видавців.
У багатьох країнах давно існують відомі конкурси короткого оповідання й новели (короткої повісті). Їх проводять приватні фонди, університети, газети, журнали, державні структури...
«Сила малого» - перший в Україні літературний конкурс такого типу. Його ініційовано газетою «Сім’я і Дім», який видається в Луцьку і нещодавно почав розповсюджуватися в Києві й по всій Україні.

Отже, на конкурс приймаються написані українською мовою прозові твори, які раніше ніде не були опубліковані. Громадянство авторів не має значення. Один автор має право подати не більше двох текстів.

Приймаються тексти обсягом від 2000 до 5000 знаків (з пробілами) - друковані на машинці або комп’ютері.

Для зрівняння шансів учасників конкурсу в очах журі, текст має бути підписаний псевдонімом. Водночас на адресу оргкомітету разом з твором автор на окремому аркуші (для паперових версій) або у комп’ютерному файлі мусить надіслати помічені його псевдонімом свої персональні дані: ПІБ, поштову адресу з індексом; телефон, електронну адресу (якщо є).

У фіналі конкурсу буде оголошено 12 текстів-переможців.

10 з них визначить журі, до складу якого зокрема входять: шеф-редактор тижневика «Сім’я і Дім» Іван Корсак, президент Форуму видавців Олександра Коваль, письменники Василь Шкляр, Михайло Бриних, Віталій Жежера, критики Костянтин Родик та Юка Гаврилова...

Одне оповідання виберуть на свій смак читачі тижневика «Сім’я і Дім» та слухачі радіо «CіД FM»: всі прийняті на конкурс тексти будуть виставлені на сайтах тижневика, деякі з них друкуватимуться в паперовій версії тижневика й читатимуться по радіо.

Одне оповідання вибере генеральний спонсор конкурсу.

Кращі 100 оповідань будуть видані в збірці, яка буде презентована восени на Форумі видавців у Львові. Автори трьох найкращих оповідань візьмуть участь у презентації цієї книги (коштом організаторів конкурсу).

Початковий призовий фонд конкурсу «Сила малого» складає 10000 гривень.

Тексти на конкурс приймаються до 30.04.2008

Мейлом: info@simya.lutsk.ua

Або за поштовою адресою:

43023 Луцьк, вул.Конякіна, 18-в, на конкурс “Сила малого”

Контактні телефони: 044-593-65-18, 0332-787-099

Інформація про перебіг конкурсу за постійною адресою: www.simya.com.ua

 
 

Додав Art-Vertep 28 березня 2008

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска