Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Інформація

Автори / Книжкові сезони / Березневі новини «Книжкових сезонів»

Персона березня:

Люко Дашвар - письменниця-дебютантка, перший прозовий твір якої “Село не люди” став бестселером.

20 тисяч примірників за півроку! Для сучасної української літератури – це грандіозний успіх. А тим більш – для дебютанта (авторка досі не видавалася). Письменниця з острахом зізнається, що працювала тільки на “глянець” і подумати не могла про такий шалений успіх своєї першої книжки.

Роман про село б’є рекорди продажів. Чи правда, що авторка роману про сільське життя ніколи не жила в селі? У чому секрет шалених продажів книги? Нащо авторці ховатися за псевдо Люко Дашвар?

Письменниця неохоче йде на контакт із пресою, не любить розповідати про себe. Але на “Книжкових сезонах” Люко Дашвар особисто розповість вам про все, що вас цікавить.

Люко Дашвар. Замість автобіографії

Вперше із свободою вибору я стикнулася, коли мені стало вісім. Мама пожаліла, умовила тата і батьки віддали мене до школи на рік пізніше за однолітків, тож саме у вісім, коли у першому класі мені на груди почепили зірочку з портретом хлопчика-Ілліча, я вперше дізналася, що найбільше від усіх на Землі повинна любити Батьківщину і його. Леніна. А хотілося - маму з татом. Звичайно, на той час я точно знала хто такий Ленін і яке щастя він приніс трудовому народу, але до тих пір ніхто так настирливо не вимагав від мене зробити остаточний вибір. З тиждень, день у день, після школи я стирчала на даху гаража, що вмостився у кінці двору, і жахалася власних підступних думок: Батьківщина з Леніним фатально програвали і я не знала, як з цим жити. Рішення прийшло несподівано і враз. Батьківщина здалася лагідною і доброю, як мама. А тато… Тато точно був таким же сильним, розумним і мужнім, як Ленін. Приголомшена власним відкриттям, я тепер без зупинки відповідала, що найбільше люблю Батьківщину і Леніна. І усміхалася хитрувато, бо ніхто не здогадувався про мою велику таємницю: мова йшла про маму й тата. Наївна брехня може врятувати хіба що дитину. Подорослішала й зрозуміла: казати те, що думаєш - надзавдання у будь-якому віці. Важко. А перед батьками й донині соромно, бо мама - незрівняно рідніша, добріша і лагідніша за Батьківщину. Не зрадить, не лишить, не відвернеться. Та й Леніну до мого тата…
У четвертому класі нам почали викладати українську мову. Як іноземну. Можна було надати довідку, звільнитися від уроків української і гасати собі по шкільному подвір'ї цілих сорок п'ять хвилин. Розкіш! І я би вимолила у батьків ту довідку, та - "На панщині пшеницю жала"… І книжка у батьківській бібліотеці - "Образотворче мистецтво Т.Г.Шевченка". Мені й досі пензель Шевченка подобається більше віршів.
Клас п'ятий, шостий - далі було! Як у всіх. Дві вищі освіти - Одеський інститут легкої промисловості (інженер-механік), Академія державного управління при Президентові України (магістр державного управління) У журналістиці з 1986 - це за покликом. Лінотипи, метранпажі - я застала технології двадцятих років у вісімдесяті. Які комп'ютери?! Ювелірна ручна праця - регіональна журналістика. Після розпаду СРСР редакційний колектив Херсонської "молодіжки" обрав мене головним редактором. Після - такий кар'єрний зліт! Голова комітету у справах преси і інформації Херсонської облдержадміністрації. Здавался би - шкребися по тій драбині. Звільнилася - перехрестилася. Ні, чиновництво таки - стан душі. І я заснувала свою газету. Дві. У Херсоні. Реклама - гут! Соціальні проблеми - жах! Політика - "голосуйте за…" А який азарт, Боже ж ти мій! В останній рік минулого століття, у день Перемоги 9 травня невідомі розграбували редакцію, не лишивши і папірця. Суди? Розслідування? Облиште! Неслухняних до нігтя - реалії регіональної журналістики.
Почати спочатку? Інші невідомі порадили - їдь краще… Нове тисячоліття моя сім'я зустрічала у однокімнатній орендованій квартирі на Троєщині. Капітал - двісті баксів і старий комп'ютер. Попереду - будь що за примхами уяви.
Земляк-херсонець звільнив одну з кімнат свого офісу у серці Подолу і сказав: "Працюйте!" Бережи його, Боже! Як впряглися…
У 2001-ому Селянська партія України шукала головного редактора для партійної газети. "Селянська зоря"… Найемоційніші часи. По селах… А листи… Рубрику вигадала - "Пам'ятаю все життя". Хитро - аби людина розповіла про єдиний факт, який буде пам'ятати усе своє життя. Що за історії! Що за шквал болю, щастя, натхнення і мрій! Вигадати - неможливо. Забути - не виходить. Потім журнали - від "Історій з життя" до жіночих глянцевих. І це - позаду. Закінчила курси сценарної майстерності голівудського професора Річарда Креволіна. Це ж цікаво - писати сценарії для кіно. Порилася у старих файлах - за десяток років хронічних творчих спроб накопичилося немало текстів російською. Ні! Не видавалися. Нікому не показувала. Чи спробувати українською?
З 2006-го займаюся тільки цим - пишу історії. І українською, і російською. І для друку. І для кіно. Далі як? Як Бог дасть, бо попри всі життєві сумніви (Терези - що поробиш!) беззастережно вірю тільки у Бога, беззаперечно ціную тільки свободу вибору. Так, це не гарантує щастя, але чи варто метушитися заради того, чому людство так і не спромоглося знайти чіткого визначення?

Книжка березня:

“Село не люди” Люко Дашвар - дебют року-2007

Роман здобув друге місце на конкурсі романів та кіносценаріїв “Коронація слова-2007”.
За півроку продалося 20 тисяч примірників книги, готується додатковий наклад - ще 5 тисяч.
Газета “Друг читача” назвала “Село не люди” літературним дебютом року-2007.

20 тисяч примірників продано за півроку! Готується до друку додатковий наклад - ще п'ять тисяч. Для сучасної української літератури - це грандіозний успіх.
А тим більше - для дебютанта (авторка досі не видавалася). Письменниця з острахом зізнається, що раніше працювала тільки на "глянець" і подумати не могла про такий успіх своєї першої книжки. Книга-шок, книга, яка змінює свідомість, затягує з першого абзацу, викликає цілу палітру емоцій, неймовірна книга - це лише декілька із численних читацьких відгуків на "Село не люди".
Роман здобув друге місце на конкурсі романів та кіносценаріїв "Коронація слова-2007".
Газета "Друг читача" назвала "Село не люди" літературним дебютом року-2007.
Чи сподівалися видавці на неймовірну популярність роману? У чому секрет такого успіху книги? Відповіді на ці та інші питання з'ясуємо з автором книги, Люко Дашвар, та її видавцем, головним редактором видавництва "Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" Світланою Скляр, під час "Книжкових сезонів".

Подія березня:

20-23 березня відбувся Третій весняний київський книжковий ярмарок

Один із найвідоміших українських книжкових ярмарків, знаний серед книголюбів як "Весняний Медвін", утретє відкрив столичний виставковий сезон. Цього року ярмарок був присвячений Всесвітньому дню поезії (21 березня) і відбувся під девізом "У діалозі культур - єдність народу".
Традиційно до ярмарку приєдналася міжнародна асамблея фантастики "Портал", у рамках якої відбувалися круглі столи, майстер-класи, семінари, зустрічі з відомими письменниками-фантастами не тільки України, але й закордону.
Про перспективи, успіхи і проблеми "Медвіна" - під час розмови з організатором книжкового свята Валерією Олексієнко.

Анонси на квітень:

    • 2 квітня у Києві пройде флеш-моб "Книжкова хвиля"
    • 3 квітня у Києві відбудеться прес-конференція щодо проведення Всеукраїнського конкурсу на кращі прозові твори для дітей "Золотий лелека" (організатори: Перший національний телеканал та видавництво "Грані-Т", деталі - на сайті www.grani-t.com.ua).
    • 11-13 квітня в "Українському домі" відбудеться щорічна Міжнародна спеціалізована "Освіта та кар'єра - Абітурієнт 2008" та виставка закордонних навчальних закладів "Education abroad", на якій буде представлено спеціалізовану літературу освітньої тематики (оргкомітет: (044) 287-37-43, 237-85-43) .
    • 17-19 квітня у Харкові відбудеться Десятий ювілейний фестиваль "Світ книги 2008" ( оргкомітет: (057) 758 67 20, 705 14 05, 714 38 47). Книголюби святкуватимуть Міжнародний день дитячої книги (2 квітня) та Всесвітній день книги і авторського права (23 квітня).

      Проект “Книжкові сезони” - канал постійного зв’язку між персонами, причетними до літературного життя країни та громадськістю і пресою. Вся книжкова інформація з перших рук! Живе спілкування з авторами найрезонансніших книжок та організаторами найбільших книжкових подій. Анонси найважливіших. Віднині ви - в курсі книжкового життя України.

      “Книжкові сезони” проходять щомісяця у прес-центрі “Главред-медіа”.

      Організатори - медіа-холдинг “Главред-медіа”, газета “Друг читача”. Інформаційний партнер - "Арт-Вертеп"

       
       

      Додав Art-Vertep 28 березня 2008

      Про автора

      Газета “Друг Читача” спільно з інформаційною агенцією “Главред-медіа” відкривають “КНИЖКОВІ СЕЗОНИ”. Інформаційний партнер акції ? МА “Арт-вертеп”.

       
      Коментувати
       
       
       

      Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска