Увійти · Зареєструватися
 

Галереї

Потік Афіші Галереї Статті Інформація

Автори / Мистецька аґенція Арт-Вертеп / Митці і культурні діячі стурбовані зміною пріоритетів у висвітленні «Львівською газетою» питань культури

Митці та працівники культури Львова звернулися до Голови комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка із листом, у якому висловили стурбованість щодо зникнення із медіа-простору України території професійної мистецької критики, якою донедавна була щоденна сторінка культури «Львівської газети». Копії звернення, адресованого також до регіональних та всеукраїнських ЗМІ, надіслано директору ТзОВ «Львівська газета. Вісник міста» Юрію Булику та головному редактору «Львівської газети» Василеві Терещуку.

Звернення

Мистецька громадськість, члени творчих спілок, інтелігенція та небайдужі читачі стурбовані тенденцією, яка останнім часом характеризує місце культурної журналістики на медіа-ландшафті України. Особливо у «Львівській газеті», яка до недавнього часу становила вартий уваги виняток. Від початків свого існування, упродовж п’яти років це видання невипадково позиціонує себе як аналітична, інтелектуальні, незаангажована щоденна газета. Особливу цінність у ній становили фахові рецензії, огляди, інтерв’ю, репортажі, аналітичні матеріали з питань культурно-мистецького життя міста, України та світу, написані справжніми майстрами своєї справи. Чудова команда журналістів-культурологів, зібрана в редакції «Львівської газети», є направду безпрецедентним за рівнем професіоналізму колективом не лише в сучасній регіональній, а й у всеукраїнській пресі. Рівень публікацій на культурну тематику у «Львівській газеті» свого часу високо оцінили Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні Філіп де Стремен, Президент фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко та багато інших відомих громадських та культурних діячів.

Редактор відділу культури «Львівської газети» Катерина Сліпченко – єдиний в Україні журналіст, котрий особисто відвідує усі три провідні світові кінофестивалі класу А – в Берліні, Каннах та Венеції – забезпечуючи читачів захопливими репортажами з місця події, критичними та дотепними рецензіями, ексклюзивними інтерв’ю із зірками першої величини, а також незмінно висвітлює роботу МФК «Молодість» у Києві та постійно рецензує усі варті уваги кіно події в Україні. Відома письменниця Наталка Сняданко, твори якої перекладені майже десятьма мовами світу і бестселерами в кількох європейських країнах, не лише зі знанням справи аналізує літературні новинки, а й друкує розгорнені особисті бесіди із найвідомішими літераторами України та Європи, есе та огляди мистецького життя в світі. Доцент Національної музичної академії ім. М. Лисенка Лідія Мельник, котру називають одним із найперспективніших молодих музикознавців України, створила прецедент професійної музичної критики в щоденному виданні, тим самим повернувши та оновивши давні традиції львівської культурологічної преси. Журналіст-культуролог із великим стажем та досвідом Ярина Коваль – незмінний гість усіх художніх експозицій у місті, знаний та шанований рецензент мистецького життя Львова.

Тож сторінка культури у «Львівській газеті» завжди була наповнена якісною та належним чином висвітленою інформацією з усіх сфер мистецтва, концептуальна та відповідним чином проілюстрована, вже звично щодня доносила читачам і культурні новини, і маловідомі факти, й аналітику, давала імпульс до роздумів. Не секрет, що чимало читачів – а передовсім уся мистецька громадськість, інтелігенція, і не лише Львова, а й цілої України – в першу чергу цінують «Львівську газету» за її публікації з питань культури. Чимало гострих питань, порушених на сторінках, згодом отримували обговорення у владних та громадських середовищах Львова та Києва, чимало статей передруковували Інтернет-видання, цитували в радіо- та телепередачах.

На жаль, останнім часом помітні намагання змінити «формат» видання, що в першу чергу відбилося на публікаціях культурного змісту. Газету тепер «прикрашають» фото та публікації, більш доречні в бульварному таблоїді, а не виданні, що позиціонує себе як «вісник міста». Загалом складається враження, що культуру в газеті, котра завжди пишалася без перебільшення мистецьки сформованим штатом, відповідальним за її висвітлення, потрохи витісняють. Сторінка культури перестала бути щоденною, а сторінка коментарів зникла взагалі. Загалом у «Львівській газеті» все ще з’являються традиційні для видання фахові матеріали та рецензії, але їх стає все менше і менше.

Звертаємося до керівництва та редакційної колегії «Львівської газети. Вісника міста» з пропозицією переглянути пріоритети видання, особливо з питань висвітлення культурного життя, і повернути газеті заслужену славу ЄДИНОГО в регіоні високопрофесійного ЗМІ, в якому на належному рівні поставлена робота відділу культури. В іншому випадку прогнозуємо, що «Львівська газета» дуже швидко втратить ту аудиторію, яку здобула впродовж п’яти років не в останню чергу завдяки сторінці культури – а це передовсім відомі письменники, митці, музиканти, керівники культурних установ та управлінь, а також широка освічена аудиторія.

З підписаним листом можна ознайомитися тут

ZIK

 
 

Додав Art-Vertep 31 березня 2008

Про автора

Мистецька Агенція «Арт-Вертеп» - громадська організація, заснована у 2001 році. Діяльність Аґенції охоплює всі напрямки сучасного мистецтва: музика, кіно/театр, література, образотворче мистецтво; ярмарки, спортивні змагання, історичні

 
Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска