Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Потік Афіші Товари Статті Інформація

Автори / Брати Капранови / «Гуртом добре і Нобеля бити»

Чорна смуга української літератури, здається, закінчується. Прорив до європейського читача, який здійснили Забужко, Андрухович, Курков та деякі молоді автори, несподівано отримав потужну адміністративну підтримку. Нещодавно відома українська письменниця Марія Матіос отримала звабливу пропозицію зі Стокгольму. Її запрошують обійняти посаду Відповідального секретаря літературного відділу Нобелівського комітету. Нові обов’язки не є такими вже новими для нашої улюбленої авторки, адже вона має багаторічний досвід подібної роботи на аналогічній посаді у Шевченківському комітеті. Єдина проблема – англійська мова, яку доведеться вивчити. Але для цього ще є час – початок нової роботи заплановано лише на 2009 рік. Нобелівському комітетові поспішати немає куди. Але українським письменникам – навпаки, доведеться прискоритися. Адже отримавши свого представника у Комітеті, вони віднині мають можливість потрапити на очі тим, хто вирішує долю найпрестижнішої літературної нагороди. І гріх не скористатися такою нагодою і не потіснити з п’єдесталу споконвічних лідерів у отриманні Нобелівки – скандинавів. Наша ж бо сучасна література аж ніяк не гірша за європейську – нам бракує лише зв’язків.

Не останню роль у просуванні до Європи може зіграти і цехова солідарність українців. Знаменитий Андрій Курков оголосив нещодавно, що у Франції готується до постановки фільм за його книжкою “Остання любов президента”. Цікавість французів до цього роману можна зрозуміти – адже саме зараз у розпалі інший, справжній роман справжнього президента Франції Ніколя Саркозі. Отже, прямі паралелі з книжкою Куркова сприяють цікавості глядачів. Але, як стало відомо, Андрій Курков використовує цю нагоду для популяризації українських авторів. Зокрема головною умовою, яку він поставив перед продюсерами, стала участь у зйомках українців. На роль коханки президента, яка однозначно асоціюється з Карлою Бруні, Курков наполегливо пропонує свою колегу Ларису Денисенко, яка, окрім зовнішніх даних, має ще й досвід роботи моделлю. Чим закінчаться переговори, невідомо, але сам факт відстоювання інтересів земляків вартий великої суспільної уваги та може слугувати взірцем для решти.

Шановні українці! Успіх кожного з нас – це наш спільний успіх. Одна-єдина Нобелівська премія може створити моду на українських письменників у світі, і тоді виграють усі. Побажаємо Марії Матіос та Андрієві Куркову успіхів у лобіюванні наших інтересів!

«Друг читача»

 
 

Додав Art-Vertep 01 квітня 2008

Про автора

Брати Капранови. Народилися 24 липня 1967 року в Дубосарах, Молдова. Закінчили Уральський політехнічний інститут і радіотехнічний факультет Московського енергетичного інституту.

Автори пов'язані с новиною

Марія Матіос , Андрій Курков , Лариса Денисенко

 

Коментарi

Тім
01 квітня 2008

Так, і правда прорив!) а хто ж буде грати Ніколя Саркозі?)

01 квітня 2008

Ніколи Саркозі грає його теперішня дружина - Карла Бруні. Сподіваюся, регулярно :)

02 квітня 2008

А по-моєму, це першоквітневий "розвод":-)

Коментувати
 
 
 

Гостиница Днепропетровск |  Светильники Днепропетровск |  Рекламное агентство |  Сауны Днепропетровска